Publicerad 26 september 2008

Medlemmen Missymarias spännande jobb som resekonsulent har givit henne möjligheten att se Svalbard – två gånger.

– Jag var på Svalbard första gången i juli 2006 och nu i agusti 2008. Båda gångerna var jag på båtexpeditioner runt arkipelagen som representant för företaget PolarQuest som jag jobbar för. Jag skulle lära mig mer om resan och destinationen samt hjälpa expeditionsteamet, berättar Maria.

Djuren och naturen på Svalbard är något alldeles speciellt och har mycket spännande att erbjuda.

– Den största ön kallas Spetsbergen och som namnet skvallrar om ser naturen likadan ut. Något av det vackraste är att komma till packisen och att se isbjörnen jaga där, säger Maria. Sen är andra djur som valrossarna otroligt härliga. Man charmas totalt av dessa bjässar, fortsätter hon.

Marias Svalbardstips

– Mitt tips är absolut att försöka komma iväg på en båtexpedition för det är i vattnet och längs kusterna som djurlivet finns. Sen är något av de roligaste man kan göra är att åka i Zodiaker (gummibåtar) längs glaciärerna, berättar Maria.

Ta sig till Svalbard

Flyg till huvudorten Longyearbyen från Oslo eller Tromsö. Därifrån kan du också ta dig vidare till Svea och Ny Ålesund. Barentsburg har helikopterbas. Flygningen från Oslo tar cirka 3 timmar.

Att göra

Aktiviteterna varierar beroende på säsong och på vintern kan du åka på utflykter med scooter, skidor eller hundsläde. Sommaren lämpar sig väl för exempelvis fågelskådning, vandring och kajakturer. De flesta aktiviteter går dock att prova året om men med lite olika utgångspunkt på grund av rådande väderförhållanden. Isbjörnarna bor mest på öar öster om Spetsbergen, men tänk på att enstaka strövdjur kan mötas på var som helst!


Snabb fakta om Svalbard
* Svalbard utgörs av Spitsbergen, Nordaustlandet, Edgeoya och Barentsoya.
* Svalbard saknar vägförbindelser mellan byarna och det är skoter eller båt som gäller.
* Klä dig varmt och lager på lager, speciellt i vintertid. Om du åker på skoterutflykt är ofta speciella kläder inkluderade i priset.
* I slutet av oktober går Svalbard in i mörkertiden och då går solen inte över horisonten. Februari är Svalbards kanske vackraste månad när mörkret viker undan och ljuset återkommer. Under den mörka perioden kan du se vackert norrsken och mellan den 19 april och 23 augusti kan du uppleva midnattsol.
* Svalbards tre huvudnäringar är gruvdrift, forskning och turism.

Besök resmålssidan där vi samlat allt om Svalbard.
Hitta ditt flyg till Svalbard.

Läs mer:
Svalbard.net
Visitnorway.com