Publicerad 18 maj 2018

1. Nordvestlandet

Nordvestlandet – där alla vägar har utsikt! Här hittar du kuststäder som Molde med det berömda Moldepanorama som består av 222 bergstoppar, liksom Kristiansund med sin berömda efterkrigsarkitektur. De största dragplåstret är dock de imponerande naturattraktionerna. Känn suget i magen när du kör zigzag uppför den branta Trollstigen och få “tribuneplass” med full utsikt över Romsdalsfjällen under en dagstur upp på Romsdalseggen. Eller varför inte ta en biltur över den berömda Atlantenvägen, som rullar likt en berg-och dalbana över små öar medans havet slår mot båda sidor? Här får du det bästa av Norge råa och vackra natur.

2. Oslo

Norges livliga huvudstad utvecklas i snabb takt och består idag av en bra blandning av gamla charmiga radhus, hypermoderna skyliner, a là Barcode, massor av grönska och ett livligt kaféliv. Brinner du för mat och dryck, konst, musik, mode eller kanske det mysiga parklivet? Då finns det ett brett utbud i Oslo många och unika distrikt. På sommaren blomstrar huvudstaden med konserter, evenemang och livligt nattliv, och invånarna flyttar i praktiken ut i parker och på uteserveringar för att njuta av solen. För våra bästa Oslo tips, läs vår guide "Oslo om 24 timmar".

3. Lofoten

Majestätiska berg och unika naturupplevelser är kärnan i Lofotens skärgård, som består av sex län som sprids över olika öar. Här kan du få oförglömliga naturupplevelser, fiska, dyka eller surfa i Unstad, som är Nordeuropas bästa surfstrand. Du kan också lära dig mer om Lofotens starka band med vikingatiden på Lofotr Vikingmuseum. Naturfenomenen midnattssol och norrsken är kanakde det skärgården i norr är mest känd för och ständigt porträtterad i sociala medier. Du kan uppleva midnattssolen från maj till mitten av juli, medan norrsken är mest synliga från september till mitten av april.

4. Kristiansand

Norges sommarstad nr. 1 är ett mekka för barnfamiljer under sommarmånaderna. Här hittar du Kristiansand Dyrepark, där du kan se många olika djurarter, bo i Abra hamn och åka segelbåt med kapten Sabeltann. Som en stad omgiven av vatten på tre sidor är Kristiansand också ett perfekt sol- och bad resmål. Välj mellan allt från Bystrandas sandstrand med palmer, till skärgårdsbackar och båtliv bland hundratals öarna utanför Norges sommarstsad. Kristiansand håller också den populära Palmesus-festivalen varje sommar med 35 000 deltagare.

5. Trondheim

Trondheim är kanske mest känd som Norges bästa studentstad, men är också perfekt för en weekendresa. Här kan du besöka Nidaros katedral, som är Norges viktigaste och mest centrala kyrka, eller utforska samtida musikhistoria på Norges nationalmusikmuseum, Rockheim. Trondheim är också känt för Nidelva, där du kan paddla ner och se broar som ligger på båda sidor av floden där byborna tidigare handlat med varor från när och fjärran. På sommaren är det populärt att åka ut till Munkholmen, en liten ö på två kilometer utanför Trondheims centrum där du kan njuta av långa dagar med sol, bad och picknick.

» Flyg till Norge
» Hotell i Norge
» Hyrbil i Norge