Vår guide till Trolltunga

Louisenilsson92
Reseguiden, besökt 20 länder

Från första början var Trolltunga en helt vanlig klippa och det var endast Norrmän som vandrade dit upp för att besöka deras små sommarhyttor. Antalet besökare till Trolltunga har stigit från cirka 500 st (2009) till 90 000 st (2016). Vi guidar er upp till den berömda klippan.
Publicerad 27 juni 2017

Så tar du dig till vandringsleden

Från Hardanger Fjord Lodge och Jondal kan du enkelt och smidigt nå starten av vandringen Trolltunga. Det tar cirka en timme att köra till starten som ligger i Skjeggedal. Från byn Jondal kommer du först nå byn Odda och sedan följa vägen upp till Tyssedal. Det går också bra att sova i Odda innan ni gör turen om det passar bättre. När du passerat Tyssedal kommer du att följa skyltar och passera en parkeringsplats på höger sida. Om ni är uppe tidigt (vilket ni bör vara), kan man passera den första parkeringplatsen och fortsätta upp för den smala och slingriga vägen till sista parkeringsplatsen (cirka 4km lång väg).

Till topp!

Vandringsturen går genom högalpina berg och tar 10 - 12 timmar, totalt 23km tur och retur. Turen är möjlig att genomföra från mitten av Juni, beroende på hur länge snön ligger kvar i bergen och du kan normaltsätt vandra turen till mitten av september. Var uppmärksam och ha extra koll på vädret och att du är i god form innan ni ger er iväg. Ha också med kläder efter väder och ordentliga vandringsskor. Det är ingen mobiltäckning längs turen.

Bra att veta

Vi rekommenderar att starta tidigt på morgonen, senast klockan 8.00. Skyltar kommer guida er till starten av Trolltunga och längs vägen kommer du kunna följa markeringar som du ser vid gott väder. Början på turen är brant och kan kännas riktigt tuff och utmanande. Efter 1km är du uppe på planare mark. Efter den branta delen så har gjort den värsta stigningen men turen fortsätter sedan i varierad terräng mest uppför. Beroende på vilken tid på året du går turen kan det finnas viss snö kvar.

Kom ihåg att ta pauser och njut av lanskapet och den vackra naturen. Du kommer längstmed vägen passera sjöar, vattenfall och små bäckar. Efter 8km är du nära klippan Trolltunga trots att du varken ser eller inte vet var den är. När du tillsist kommer fram till klippan behöver du säkerligen en hel del mat och snacks. Detta kan ha tagit cirka 4 - 5 timmar beroende på hur god form du är i.

Om du är här under högsäsong kan det vara kö vid klippan för att alla ska ta bild. Desto tidigare du startar desto bättre och ju mindre folk trängs ute vid klippan.
Ta foton av den spektakulära utsikten och när du står på klippan. Det ger en adrenalinkick du sent kommer kommer glömma!

Ned igen

När du fått i dig lite mat, bytt kläder, druckit vatten så är det dags att börja gå igen. Det är då en sträcka på 11 km kvar tills du är tillbaka vid parkeringsplatsen. De sista 3 km kommer du känna dig sliten i benen men när du väl är nere på plan mark kommer du känna dig lycklig och nöjd. Du KLARADE det!

Att ta med på vandringsturen:
- Vandringsskor med högt skaft
- Extra kläder
- Regnkläder
- Karta och Kompass
- Mat, vatten och första hjälpen-kit

Kom ihåg: Kolla vädret noga innan turen, det är högalpin terräng så vädret kan skifta snabbt.

Res hit:
- Flyg till Bergen
- Boka en hyrbil här
- Hotell i Norge


Spännande resor jorden runt