Gunung Rinjani – en utmanande vulkanbestigning

Steffiie
Medlem sedan 2011, besökt 28 länder

Foto: steffiie, medlem sedan 2011
Foto: steffiie, medlem sedan 2011
Foto: steffiie, medlem sedan 2011
Foto: steffiie, medlem sedan 2011
Foto: steffiie, medlem sedan 2011
Foto: steffiie, medlem sedan 2011
Foto: steffiie, medlem sedan 2011
Foto: steffiie, medlem sedan 2011
Vår medlem Stephanie alias "Steffiie" har bestigit Indonesiens näst högsta vulkan på ön Lombok. Här får hennes deras spännande guide till toppen av vulkanen Gunung Rinjani, ett av äventyren de gjorde under en åtta månader lång resa i Sydostasien.
Publicerad 14 oktober 2014

Vi besteg vår första vulkan på Bali, Mount Batur. Efter den dagen var vi förälskade i dessa fenomenala naturfenomen och eftersom resan ändå skulle fortsätta österut bestämde vi oss för att höja ribban och bestiga Mount Rinjani. Det var ett beslut som ledde till en av de bästa upplevelserna på vår åtta månader långa resa genom Sydostasien.

En utmanande men berikande upplevelse

Vi vaknar av viskningar och steg utanför tältet. Det är mörkt och kallt och vi har inte fått många timmars sömn, men vi är förväntansfulla. Efter en enklare frukost är det vår tur att ge oss av, klockan är runt halv tre på morgonen och en lång vandring väntar.

Luften blir tunnare och kallare. Underlaget blir lösare och för varje steg vi tar åker vi ner två steg igen. Det är tungt, fysiskt men framförallt psykiskt, hur långt är det kvar? Den sista stigningen upp till toppen av Mount Rinjani är en rejäl utmaning. Det är en stigning på drygt 1000 meter så det är bra att vara ute i god tid om man vill vara upp på toppen i tid till soluppgången.

Tillslut når vi toppen, det är fortfarande mörkt men man kan ana att soluppgången är på väg till oss. Vi slår oss ner på ett par stenar och väntar, ånga lämnar våra munnar när vi andas, det är nollgradigt och kallt. Men så sakta reser sig solen över horisonten och värmer våra kroppar. Vi befinner oss ovanför det tunna molntäcke som pryder himlen. Med solens uppgång sprider sig de mest magiska vyerna runt oss och kroppen fylls med välbehag, allt ter sig så fridfullt. En stolthet och glädje över att ha klarat den fysiska utmaningen blandas med en obeskrivlig känsla av välbefinnande. Aldrig förr har vi skådat något liknande.

Gunung Rinjani

Gunung Rinjani, även kallat Mount Rinjani, är 3726 meter hög och är Indonesiens näst högsta vulkan, belägen på ön Lombok i Indonesien. Vulkanen och framförallt dess kratersjö är en helig plats för både muslimer och balihinduer, varje år pilgrimmar tusentals indonesier hit. Det är även en av Lomboks mest populära turistattraktion.

Den vanligaste rutten är på tre dagar och två nätter, det var den vi gjorde. Du kan också välja att göra det på två eller fyra dagar, men minst tre dagar rekommenderas för att få uppleva hela vulkanen. Om du börjar klättringen i Sembalun går du första dagen ända upp till kraterrimmen och övernattar där. På andra dagen bestiger du först toppen och går sedan ner till kratersjön för ytterligare en övernattning och bad i de varma källorna. Sista dagen går ni upp till kratern på motsatt sida och fortsätter sedan ner till Senaru där en bil väntar på er.

Så mycket mer

Vulkanen Rinjani har mycket mer än bara toppen att erbjuda, för alla når inte dit, men det finns så mycket mer att uppleva. På kraterrimmen serveras du middag mitt uppe bland molnen och den sista dagens vandring bjuder på helt spektakulära vyer över den turkosa sjön. Möjligheten att få möta alla de lokala människorna som vallfärdar hit, bada i de helt naturliga varma källorna eller bara njuta av att få befinna sig i en sådan vacker miljö, är bara ett par andra saker som är väl värda att göra vandringen för.

Att tänka på innan avfärd:

- Varma kläder är a och o. Det må vara varmt när ni börjar vandringen på drygt 700 meters höjd men så fort mörkret faller och höjdmeterna ökar blir det väldigt kallt.
- Ta med eller hyr en pannlampa. Stigningen upp till toppen görs under mörker och det är en tuff klättring och dina händer kan komma att behövas för klättringen.
- Se till att starta klättringen från Sembalun och avsluta i Senaru eftersom du då bestiger toppen efter första natten. Många som gör klättringen från andra hållet bestiger inte toppen förrän sista dagen och är då redan så trötta från den tidigare vandringen att de inte orkar ta sig upp till toppen.
- Läs på noga innan ni bestämmer vilket företag ni vill göra klättringen med. Det finns ett par väletablerade företag med hemsidor som man kan kontakta, dessa är dock något dyrare än de som säljer till dig direkt på gatan i Sengigi eller på Gilliöarna. Det kan vara värt att betala någon krona extra för ett seriöst företag och för at få gå i mindre grupper.
- Ta med kontanter så att ni kan dricksa till guiderna och framförallt bärarna som gör ett sådant fantastiskt jobb med att bära alla grejer och laga alla fantastiskt goda måltider.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du alla resor:
- Resor till Lombok
- Resor till Indonesien
- Aktiva erbjudanden till Asien


Flyg till IndonesienHotell i Indonesien