Gotland för nybörjare

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

www.gotland.info/Mats Jansson
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
www.gotland.info/Mats Jansson
www.gotland.info/Mats Jansson
Här hittar du mil efter mil med sandstränder, unik matkultur och massor av sevärdheterna. Och du behöver inte ens åka utomlands, till Gotland är det bara en kort flyg- eller färjetur. Vi har letat upp de 10 bästa tipsen för dig som är Gotlands-nybörjare.
Publicerad 30 maj 2013

Det här är Sveriges största ö

Gotland är Sveriges största ö och ligger i Östersjön utanför den småländska kusten. Ön är relativt avlång och är 170 km från norr till söder. Av öns 58 000 invånare bor lite mer än en tredjedel i Visby. De flesta besökare bor i Visby eller de stora turistområdena Kneippbyn, Snäck och Tofta som alla ligger bara någon mil från staden.

Så tar du dig runt på Gotland

Det är relativt smidigt att åka till Gotland med bil eftersom det finns flera moderna bilfärjor, men boka biljett så tidigt som möjligt eftersom de ofta blir fullbokade under juli. Det mest klassiska sättet att se Gotland är från cykelsadeln. Det platta och sceniska landskapet gör det här till en av Sveriges mest cykelvänliga rundturer. Hos cykelfirmorna i Visby kan du hyra både vanliga cyklar, tandemcyklar, vagnar och tillbehör som tält.

Så fixar du boende på Gotland

Under större delen av året är det mycket lätt att hitta ledigt boende både i Visby och på övriga Gotland men många mindre bed & breakfast och vandrarhem kan vara stängda under vintern. Under högsäsongen i juli kan det vara mycket svårt att hitta lediga rum på hotell och pensionat, framför allt i Visby. De mest hektiskt perioderna i Visby är Almedalsveckan (v 27) och Medeltidsveckan (v 32). Det finns många olika typer av boende på Gotland att välja mellan, här finns både hotell, vandrarhem, gårdshotell, campingplatser, stugor, pensionat och du kan också bo på lantgård.

Många stenhårda sevärdheter

Den mest spännande sevärdheten på Gotland är den medeltida ringmuren i Visby. Den 3,4 kilometer långa muren byggdes på 1200-talet och är i dag skyddad som världsarv. Det här är en av världens äldsta bevarade stadsmurar. En annan stenig sevärdhet är de vackra stenformationerna, raukarna, som finns runt om på Gotland. Den mest berömda rauken är Hoburgsgubben på södra ön, men det finns också sevärda raukar i Langhammars, Folhammar och Lickershamn.

Lätt att hitta en egen strand

Ett av de främsta skälen till att 650 000 personer besöker Gotland varje år är de många stränderna. Öns ca 800 km långa kust består till stor del av stränder så det går alltid att hitta en strand som du kan ha helt för dig själv. Eftesom ön är långsmal så har du heller aldrig mer än 25 km till stranden. Många stränder består av klappersten men det finns också flera fantastiska milslånga sandstränder, bland annat i Tofta. Många av de stora campingplatserna har stora vattenland och vattenrutschbanor.

Vikingar och grottor

Om du vill göra en dagsutflykt så finns det massor av sevärdheter på Gotland. Norr om Visby ligger den sevärda grottan Lummelundagrottan som är öppen för turister. I Tofta ligger Vikingabyn där barnen kan se spännande vikingar. Norr om Gotland ligger den mycket vackra ön Fårö med härliga sandstränder. Utanför Klintehamn på sydvästra Gotland ligger ön Stora Karlsö där du kan bo på vandrarhemmet eller bara besöka över dagen.

Bildstenar och silverskatter

Gotland är ett av Sveriges rikaste områden när det gäller sevärda fornminnen som skeppssättningar, gravfält och fornborgar. En typ av fornminnen som bara finns på Gotland är bildstenarna som är fyllda av spännande bilder från den fornnordiska mytologin. Du hittar flera bildstenar på Bunge museum och på Gotlands Fornsal i Visby. På det senare museet kan du också se Sveriges allra största silverskatter, i ett särskilt rum finns 100-tals kilo silver från vikingatiden.

Visby har bästa shoppingen

De bästa butikerna på Gotland ligger i den största staden Visby. Här finns alla stora klädkedjor som H&M, Kappahl, Dressman och Lindex. Det finns också massor av småbutiker som säljer lokalt hantverk, bland annat glas, keramik och fårskinnsprodukter. I de flesta mindre orterna på Gotland finns bara ett fåtal butiker.

Här är det lammkött som gäller

Den mest typiska kötträtten på Gotland är lamm vilket du kan äta på nästan alla restauranger på ön. Lamm går att äta både i grytor, kokt och grillat. Något för den vågade är att äta griljerad lammskalle. Den typiska drycken är brygden Gotlandsdricka som bland annat får sin speciella smak av en och malt. En efterrätt som du måste testa är saffranspannkaka med salmbärssylt.

Så tar du dig hit

Från många av Sveriges större flygplatser kan du flyga direkt till Visby, men ibland blir det smidigare att flyga via Stockholm som har flest avgångar till ön. Rederiet Destination Gotland driver två färjelinjer till Gotland, Oskarshamn – Visby och Nynäshamn – Visby. Båda linjerna har bilfärjor och resan tar ca 3 timmar. Priserna varierar mycket kraftigt beroende på säsong.

Bra länkar

Gotlands Turistbyrå


Jämför flygpriser VisbySverigeerbjudanden

Gotland Sverige, Europa