From Russia with love – Moskva

Aniika
Medlem sedan 2010, besökt 61 länder

Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
När vi sitter i taxin på väg in till Moskva, efter att ha landat på flygplatsen Domododevo, slås jag av storheten. Jag blir snart varse om att den där storheten, den går igen på alla plan. Reseguidens medlem Annika, alias aniika, guidar här till sitt Moskva.
Publicerad 11 april 2013

Fyra filer i varje körriktning hindrar inte bilisterna från att bilda nya körfiler. Trafiken rinner fram som en fors, den hittar ständigt nya vägar att ta sig fram. Någonstans hade jag förväntat mig mer … betong. Mer Sovjet. Jag hade fel. Moskva är en pulserande storstad, och modernt i allra högsta grad. Neonskyltarna avlöser varandra längs de mäktiga avenyernas husfasader. Taxichauffören släpper av oss i närheten av tunnelbanestationen ”Smolandskaya”. Jag funderar på om namnet kan ha någon koppling till vårt eget ”Småland”, och visst är det så. Smålänningarna har för länge, länge sedan varit här och lämnat sitt avtryck till eftervärlden.

Sevärdheter i kontrasternas stad

Om man jämför med ett fattigt Ryssland i stort, är Moskva dess rika dotter. I Moskva finns flest billionärer per capita i hela världen. Det märks. När jag stiger in i det exklusiva varuhuset GUM vid Röda Torget bleknar NK till en liten lekstuga i jämförelse. Jag möts av överdådiga skyltningar, glastak och ett stort utbud av de mest exklusiva märkena i världen. Jag känner mig som en docka inne i ett dockhus fullt av glitter och glamour. Jag stiger ut, alldeles vimmelkantig, och finner mig själv tillbaka på Röda Torget där Leninmausoleet ligger. Alldeles i närheten ligger också Kreml, med dess otaliga kyrkor. Jo, Moskva är kontrasternas stad.

Vid Röda Torget stoltserar även Vasiljibasilikan. Den går inte att missa. Basilikan är overklig, på alla sätt. Det unika byggnadsverket med dess färgglada lökkupoler slår alla Disneyslott i hela världen. Det är det perfekta pepparkakshuset, ett fulländat byggnadsverk. Jag står länge, länge, och blickar uppåt mot kupolerna.

Fulländade är även de underjordiska slottssalarna. Ryssarna själva kallar tunnelbanan för ”Folkets palats”. I dess valv med exklusivt marmor, glittrande kristallkronor, magnifika målningar och snirkligt kakel, skulle vilken Nobelmiddag som helst kunna hållas. De 135 rubel jag lägger på ett biljetthäfte med fem resor är de mest väl investerade rubel jag gör av med på hela resan.

Äta och dricka

En av resans höjdpunkter blir vårt besök på marknaden (t-banestation Izmaylova). Här vimlar det av babushkadockor. Jag har svårt att välja mellan de omsorgsfullt karvade och målade dockorna, vilket slutar med att jag köper två. Hantverken är många och vackra. Jultomtar och speldosor trängs med gamla pälshattar, sjalar och souvenirer från det gamla Sovjet. På marknaden får jag också uppleva resans höjdpunkt i matväg. I ett av matstånden ligger röken tätt, och det doftar ljuvligt. Mitt sällskap beordrar mig att köpa ett ”Shashlik” med bröd. En stund senare får jag avnjuta det godaste kycklinggrillspettet jag någonsin har ätit, tillsammans med en rejäl bit bröd. 400 rubel, cirka 100 SEK, får jag betala för kalaset.

Jag skrattar till för mig själv när jag en stund senare ser mina fördomar bekräftas. På bordet intill sitter två väderbitna äldre ryska herrar med ett stort helrör vodka och röker. Ingen vet hur länge de har suttit där, men av allt att döma ser de inte ut att ha vidare bråttom därifrån.

Balett av högsta klass

Jag får dessvärre aldrig chansen att uppleva balett på Bolsjojteatern, däremot köper vi biljetter till en lokal balett i utkanten av staden, där skickliga dansare bjuder på en fantastisk uppvisning av ”Våroffer”. För Moskvaborna verkar det lika självklart att gå på balett, som det är självklart för oss svenskar att gå på bio. Den förväntansfulla publiken är en salig mix av människor i alla åldrar – den yngsta åskådaren kan inte vara mer än två år. När den första dansaren på spänstiga ben svävar fram i takt till den pampiga musiken får jag gåshud. Överallt finns det möjlighet att se balett för en billig penning, biljetter finns att köpa i små bemannade ”biljettkuber” utspridda över hela staden. Jag betalade 600 rubel, motsvarande 150 kr för en balettföreställning.

***

Moskva är verkligen de oändliga möjligheternas stad. Den storslagna historian, folket, neonskyltarna, byggnaderna, baletten och pälsen – överallt denna päls! Mixen gör att jag känner mig så där rusigt förälskad som bara en storstad kan få mig att känna. ”From Russia with love”, så sant som det är sagt!


Fem saker du bör göra:

– Gå på balett, biljetterna finns att köpa i små bemannade kuber över hela staden
– Strosa på marknaden Izmaylova T-bana Partizanskaya
– Åka tunnelbana, ta den bruna linjen, där hittar du de vackraste stationerna
– Förundras över den överdådiga lyxen i varuhuset ”GUM”
– Prova pälsmössor i ett av alla stånd som står uppställda i närheten av Röda Torget


Flyg till MoskvaHotell i Moskva