Publicerad 25 mars 2024

Tag ett stort antal trevliga restauranger och lägg till en gnutta shopping och en lagom dos sevärdheter. Krydda med ett sprudlande nattliv och du har en perfekt weekendstad. Här är fem val som sticker ut.

Istället för Barcelona – testa Valencia

Valencia har en skön mix av nytt och gammalt, citystränder, tapasbarer och bra nattliv. Dessutom är det färre turister här än i Barcelona och priserna är fortfarande ganska låga. Köp med dig picknick från Mercado Central, en av Europas största matmarknader, och slå dig ner i parken Jardí del Túria som ligger i den gamla torrlagda flodfåran som ringlar sig fram genom staden. När du känner för ett svalkande dopp är inte stranden långt borta – den populäraste heter Playa de Malvarossa. På kvällstid är det partygatan Calle Caballeros i El Carmen eller universitetskvarteren närmare vattnet som gäller.
Paketresor till Valencia

Istället för London – testa Dublin

Dublin är en liten storstad med en oöverträffad välkomnande atmosfär, bra shoppingutbud och puben spelar precis som i London en viktig roll i nöjeslivet. Här finns även ofta live-musik som gör det hela lite extra roligt på kvällarna. Nationaldrycken heter givetvis Guinness och är ett måste för varje ölfantast. Ett besök på Guinness Store House där du kan lära dig mer om ölbryggning och dryckens historia är trevligt. Missa inte området Temple Bar, som förutom den välkända puben med samma namn, också består av restauranger och roliga helgmarknader.
Paketresor till Dublin.

Istället för Paris – testa Lissabon

Portugals charmiga huvudstad är en riktigt härlig weekendstad som är lätt att kombinera med aktiva utflykter som golf eller bad. Lissabon är fortfarande ganska billigt och du får mycket för pengarna. Det märks också genom att staden har många bra och prisvärda boendealternativ. Här finns troligen fler fräscha hostel med toppbetyg än i någon annan europeisk stad. Spårvagn är det givna transportmedlet här – missa inte att ta nummer 28 upp till höjden vid fästningen Castelo de Sao Jorge för att beundra utsikten. Nattlivet är riktigt bra, speciellt i Bairro Alto som är stadens kanske allra hetaste nöjesdistrikt.
Paketresor till Lissabon

Istället för Berlin – testa Hamburg

Coola hamnstaden Hamburg har mycket att erbjuda. Missa inte Miniatyrmuseet och Beatlemania, som precis som det låter är ett museum dedikerat åt de fyra Liverpool-killarna och deras musik. På vår och sommar kan en båttur på sjön Alster vara ett härligt nöje. Hamburg har också gott om roliga barer och klubbar, så du behöver inte oroa dig för att få långtråkigt på kvällarna heller. Om timmen blir sen är det lika bra att du håller dig vaken lite till – på söndagmorgonen avslutas festen otippat gärna på Hamburgs fiskmarknad.
Paketresor till Hamburg

Istället för Rom – testa Aten

Aten har över 3 miljoner invånare och är en stor stad med många olika områden och förorter. Syntagmatorget är det som kallas centrum i det nya Aten och här ligger parlamentsbyggnaden.
Området som de flesta besöker, och som i stort sett alla förälskar sig i är Plaka. Här kan man lätt strosa omkring i de mysiga gränderna i flera timmar och bara njuta av den härliga stämningen. Shoppa, drick en frappé på något hippt ställe eller ät en gourmétmiddag på någon av alla de fantastiska restauranger som området kan skryta med. Som pricket över i:et har du hela tiden närheten till Akropolis – detta fantastiska konstverk som på kvällen när det är upplyst skapar ett romantiskt skimmer över hela området.
Paketresor till Aten