Publicerad 11 juli 2009

S:t Petersburg firade sitt 300 års jubileum 2003 och många av de historiska byggnaderna renoverades i samband med den stora folkfesten. I centrala stan ligger sevärdheterna tätt och det är enkelt att ta del av stadens höjdpunkter till fots. Gatorna går över flodar och kanaler – att promenera runt omkring i stan är en upplevelse i sig.

The Hermitage Museum

En av de absoluta toppattraktionerna i S:t Petersburg och en våt dröm för varje konstälskare. I det enorma muséet finns över tre miljoner olika konstverk i en fantastisk omgivning – här bodde tsarfamiljerna i det gamla ryska imperiet. Adressen är Dvortsovaja plosjitjad 2.

Broarna och de vita nätterna

Uttrycket “de vita nätterna” syftar på perioden maj till augusti då solen knappt går ner. Då är det livlig aktivitet i hela stan både på dagarna och på nätterna. Under sommaren är det ett stort skådespel när stadens vackert utsmyckade och upplysta broar öppnar för båttrafiken. Detta sker nattetid, mellan klockan 1.45 och 5.45. Tiderna varierar från bro till bro, och den som vill kan skåda det hela från en båttur i kanalen.

Shopping

Nevsky Prospekt är stadens stora och livliga shoppinggata. Här trängs designerbutiker och lyxiga varuhus för alla med en rejäl shoppingbudget. Den som hellre vill fynda bland billiga kläder, prylar, musik, frukt och grönsaker ska testa en av stadens marknader, till exempel den centrala marknaden Aproksin Dvor på Sadovaya ulitsa 30, Kuznetsjnijmarknaden på Kuznetsjnij pereulok 3 eller Yunona marknaden nära tunnellbanestationen Avtovo.

Ät gott och billigt

Du måste inte äta rysk kaviar i Ryssland. I S:t Petersburg kan du verkligen gå på kulinarisk upptäcksfärd och äta allt från lokal snabbmat till sushi och kaukasiska specialiteter. Är du mer sugen än hungrig är en blini ett måste; ryska tunnpannkakor som traditionellt ofta serveras med lax eller rom och syrlig gräddfil.


Psst!

Tänk på att…
– söka visum i god tid! För att få turistvisum i Ryssland krävs en inbjudan. Det får du från ditt hotell, en turistbyrå eller resebyrå om du köper en paketresa.
– i Ryssland använder man kyrilliska bokstäver. Staden är inte så anpassad för västerländska turister och det finns få skyltar på engelska. Kolla noga hur du ska åka innan du tar buss eller tunnelbana.