Publicerad 26 november 2014

Vi reste runt på Filippinerna i 3 veckor med start i Cebu, stannade där i två nätter på en resort för att vila upp oss efter en lång resa dit och stor tidsomställning. Dessutom kom vi ner på nyårsafton, så det passade ju perfekt med att börja med att fira det på stranden på resorten. Därefter tog vi en båt till Panglao Island, vilket jag absolut kan rekommendera.

Panglao Island

Panglao är en jättefin ö med fantastisk snorkling. Det känns som att simma omkring i ett gigantiskt akvarium. Jag vet dock inte hur det ser ut efter att tyfonen dragit fram. Panglao är en aning turistigt, men fortfarande väldigt vackert. Vi valde att bo på Oasis Resort, som är väldigt mysigt, har pool och ligger alldeles vid stranden. Det var ingen lyx, men absolut helt ok och väldigt bra priser. För att komma till Panglao Island tog vi en Supercat-båt från Cebu till Taglibaran på Bohol och därefter kom en kille från resorten och hämtade oss. Det var väldigt prisvärt och bekvämt. Det går också att ta en tryicykle från hamnen (påminner om Thailand tuk-tuk). Efter att ha stannat här i fyra till fem nätter bestämde vi oss för att ge oss ut på mer äventyr och begav oss därför till Apo Island, som är en väldigt liten ö med endast två boende och ett dykcenter.

Apo Island

Det tog en hel dag att ta sig dit, först med en färja från Taglibaran, som tog ungefär två timmar. Därefter måste man ta sig till en annan hamn i Dumaguete för att åka en liten typisk filippinsk båt som tar cirka två timmar ut till ön. Där ute finns jättesköldpaddor och ett väldigt spartanskt och lugnt liv. Inget internet och elen stängdes ner helt klockan nio. Det fanns enbart utomhusduschar och på toaletterna kunde man inte spola. Men å andra sidan sov du med öppen balkongdörr precis på stranden och kunde somna till vågornas skvalp. Där stannade vi 2 nätter.

Att tänka på

Inrikestrafiken fungerar inte alls lika bra som i Thailand, räkna med att det tar nästan en hel dag, oavsett vilken ö du ska till. Det finns inte heller lika många platser och biljetter, så om du åker under högsäsong boka i förväg. Vill man ta dagen som den kommer så brukar det också lösa sig, men ha med i beräkningen att du kanske inte kommer precis dit du vill och när du vill.

Så tar du dig hit

Tyvärr så finns det inga charterresor hit ännu. Det går dock alldeles utmärkt att flyga reguljärt hit, både till Manilla och Cebu. Några bolag att välja på är till exempel Cathay Pacific, KLM och Singapore Airlines. Flygtiden varierar mycket beroende på antal mellanlandningar, men brukar ligga på mellan 15 och 22 timmar.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till Filippinerna:
- Flyg till Filippinerna
- Hotell på Filippinerna