Dubrovnik - drömmarnas stad

Terminatorperminator
Medlem sedan 2014, besökt 11 länder

Foto: Sandro
Foto: Sandro
Foto: Sandro
Foto: terminatorperminator, medlem sedan 2014
Dubrovnik är en kuststad som ligger i södra Kroatien. Dubrovnik är utan tvekan min favoritstad och om jag någonsin ska gifta mig blir det utan tvekan här. Så beskriver Reseguidens medlem Sandro, alias terminatorperminator, sitt Dubrovnik och han fortsätter nedan.
Publicerad 8 mars 2019

Jag älskar precis allt med Dubrovnik men det jag tycker mest om är att staden erbjuder allt från tusentals år gammal unik historia, kulturella historiska välbevarade byggnader och fascinerande stadsmurar, till ett helt galet och obeskrivligt nattliv som varar natten lång. Exotiska stränder och vackert kristallklart turkosblått hav lockar och att ta en promenad utmed Lapad-viken vid solnedgången är hur romantiskt som helst, tycker jag. Runt hela staden finns det krogar och restauranger där du kan äta mycket god mat som dessutom är billig. Oavsett ålder och kön kommer man bli förtjust i Dubrovnik.

Dubrovniks riviera och skärgård

Mitt tips till alla Dubrovnik-fantaster är att inte bara fastna i själva staden Dubrovnik, utan besök gärna de närliggande orterna som Slano och Cavtat. På Peljesac-halvön på Ston ligger en av Europa längsta försvarsmurar som är värt ett besök. Längs hela rivieran kan ni vandra bland forntida ruiner och besöka ännu idag undangömda exotiska turkosa stränder. Dessutom borde folk ta ett besök i Dubrovniks vackra skärgård, exempelvis en tur till Korcula, Mljet, Kolpcep eller Lopud. Det finns färjor som avgår en gång i timmen. Boka biljett till färjorna kan du göra på stränderna en dag innan eller direkt i hamnen.

Bad och sol längst Lapad-viken

Det första jag gör i Dubrovnik är att sola och bada på mitt favoritställe som kallas Lapad-viken och som består av flera sköna stränder omringade av ljuvt doftande vacker pinjeskog och exotiska palmträd. Eftersom vattnet är grunt och består av sand finns det möjlighet att spela olika typer av bollspel. Du kan själv välja vilken strand du vill fördriva din dag på, det finns småstensstrand, en strand på asfalt eller en klippstrand.

Kabelbil till Srd

Vill man ha den bästa och vackraste vyn över stadens magiska panorama så måste man ta en tur med kabelbilarna upp till berget Srd, där uppe kan man se Dubrovnik, ta bilder med mera. Kabelbilarna jobbar från kl 10 på morgonen till midnatt. Förutom panorama finns även ett museum från både första och andra världskriget, samt det senaste kriget. Bakom Srd håller man dessutom på att bygga en liten stad med medelhavet största och vackraste golfbana. Projektet heter ” Dubrovnik golf park ” och väntas bli riktig succé inom ett par år. Redan idag finns en mindre golfskola där man kan spela golf. Det finns också en restaurang på Srd där man kan vila, dricka och njuta av det vackra landskapet.

Restaurang Teatar

Mitt tips till alla som vill prova mycket god mat är att besöka min egen favoritrestaurang som heter Kavana Teatar. Den ligger fem minuters promenad från Dubrovnik stadsteater. Personalen är fantastiskt vänliga och erbjuder snabb service. Flera lokala kroatiska kändisar har också besökt stället.

Stradun

Stradun är den kända och långa gågatan i Dubrovnik. Så fort du träder in genom de fascinerande stadsportarna ser du väldiga, vita och tjocka stenmurar. Väl där inne kan du dricka gott kallt vatten vid den stora stadsfontänen. Hela Stradun består av gamla och vackra helt välbevarade historiska och kulturella byggnader som överlevt i evigheter. Överallt kan man hitta kiosker, småbutiker och restauranger fullproppade med folk från alla världens hörn, som talar alla möjliga språk. Musiken är fantastisk med gatuartister som uppträder överallt och förbinder alla besökarna genom musiken. När man promenerar längst stradun förtrollas man av dess charm och tappar bort sig själv i tid och rum.

Vandring längst stadsmurarna

Att promenera längst de två kilometer långa fullständigt välbevarade stadsmurarna är magiskt och helt obeskrivligt. Väl uppe på muren känns det som att leva under medeltiden och du glömmer bort verkligheten för en stund. Utsikten är helt fantastisk och på ena sidan kan du se vackert kristallblått hav med en fantastisk skärgård och på andra sidan kan du se den fascinerande och unika gamla stadskärnan.

Boende i Dubrovnik

I Dubrovnik kan du välja mellan olika typer av boende. Du kan åka dit med charter eller på egen hand. Det finns hotell, lägenheter och campingsplatser att välja bland. Dock måste du komma ihåg att boka i god tid då det är både billigare och enklare. Lägenheter kan du fixa direkt i Dubrovnik då det alltid finns lokala uthyrare.

Så tar du dig runt

Eftersom hela Dubrovnik är värt att besöka och staden är stor är det lättast att åka med stadsbussarna. Det finns bussar överallt i staden. Biljett kan man köpa både i kiosker och direkt på bussen. Du kan också köpa Dubrovnik stadskort som ger dig rabatt. Alla bussar åker genom den gamla delen av staden.

Så tar du dig hit

Det går charter hit under sommarsäsongen med flera svenska charteraktörer. Du kan också flyga reguljärt. Det finns en flygplats som heter Cilipi som ligger några kilometer utanför Dubrovnik. När du väl kommit dit kan du hyra egen bil eller ta en buss eller taxi ner till Dubrovnik stad.


Charter till DubrovnikFlyg till DubrovnikHotell i Dubrovnik