Dubrovnik – alltid mer att upptäcka

Sniigeelboy
Medlem sedan 2012, besökt 5 länder

Foto: sniigeelboy, medlem sedan 2012
Dubrovnik har allt från fina stränder till stadscharm på klassiskt medelhavsvis. Reseguidens medlem Sandro, alias "Sniigeelboy", förtrollades av staden och har återvänt varje år i tio år tillsammans med sin familj. Här guidar han till en stad han aldrig får nog av.
Publicerad 12 mars 2012

Det jag personligen tycker mest om med Dubrovnik är att staden erbjuder all från tusentals år gamla kulturella historiska byggnader och stadsmurar, till ett helt galet och obeskrivligt nattliv som varar natten lång. Exotiska stränder och vacker kristall klart turkosblått hav lockar och att ta en promenad utmed Lapad-viken vid solnedgången är hur romantiskt som helst, tycker jag. Runt om hela staden finns det krogar och restauranger där du kan äta mycket god mat. Oavsett ålder och kön kommer man bli förtjust i Dubrovnik.

Bad och sol längst Lapad Viken.

Det första jag gör i Dubrovnik är att sola och bada på min favorit ställe som kallas Lapad-viken och består av flera sköna stränder omringade av ljuvt doftande vacker pinjeskog och exotiska palmträd. Eftersom vattnet är grunt och består av sand finns det möjlighet att spela olika typer av bollspel. Du kan själv välja vilken strand du vill fördriva din dag på, det finns småstensstrand, en strand på asfalt eller en klippstrand.

Restaurang Teatar

Mitt tips till alla som vill prova mycket god mat är att besöka min egen favoritrestaurang som heter Kavana Teatar. Den ligger fem minuters promenad från Dubrovnik stads teater. Personalen är fantastiskt vänliga och erbjuder snabb service. Flera lokala kroatiska kändisar har också besökt stället.

Stradun

Stradun är den kända och långa gågatan i Dubrovnik. Så fort du träder in genom de fascinerande stadsportarna kan du dricka gott kallt vatten vid fontänen. Hela Stradun består av gamla och vackra helt välbevarade historiska och kulturella byggnader. Överallt kan man hitta kiosker, småbutiker och restauranger fullproppade med folk från alla världens hörn, som talar alla möjliga språk. Musiken är fantastisk med gatuartiser som uppträder överallt och förbinder alla besökarna genom musiken. När man promenerar längst stradun förtrollas man av dess charm och tappar bort sig själv i tid och rum.

Vandring längst stadsmurarna

Att promenera längst de två kilometer långa fullständigt välbevarade stadsmurarna är magiskt och helt obeskrivligt. Det känns som att leva under medeltiden och du glömmer bort verkligheten för en stund. Utsikten är fantastiskt på ena sidan kan du se vacker kristallblått hav med en fantastisk skärgård och på den andra sidan kan du se den fascinerande och unika gamla stadskärnan. Det är något alla Dubrovnik-älskare måste uppleva. Priset på inträde till muren är 50 kunor.

Boende i Dubrovnik

I Dubrovnik kan du välja mellan olika typer av boende. Du kan åka dit med charter eller på egen hand. Det finns hotell, appartments och campingsplatser att välja bland. Dock måste du komma ihåg att boka i god tid då det är både billigare och enklare. Lägenheter kan du fixa direkt i Dubrovnik då det alltid finns lokala uthyrare.

Så tar du dig runt

Eftersom hela Dubrovnik är värt att besöka och staden är stor är det lättast att åka med stadsbussarna. Det finns bussar överallt i staden. Biljett kan man köpa både i kiosker och direkt i bussen. En biljett i kiosken kostar 10 kroatiska kunor. I bussen kostar den 12 kunor. Alla bussar åker genom den gamla delen av staden.

Dubrovniks riviera och skärgård

Mitt tips till alla Dubrovnik-fantaster är att inte bara fastna i själva staden Dubrovnik, utan besök gärna de närliggande orterna på Dubrovniks underskattade riviera, som Slano och Cavtat. Jag tycker att hela Dubrovniks Riviera är sagolikt vacker med fina stränder och ett mycket vackert hav. Dessutom borde folk ta ett besök i Dubrovniks vackra skärgård, exempelvis en tur till Elifatiöarna. Det finns färjor som avgår en gång i timmen. Boka biljett till färjorna kan du göra på stränderna en dag innan.

Så tar du dig hit

Det går charter hit under sommarsäsongen med flera svenska charteraktörer. Du kan också flyga reguljärt. Det finns en flygplats som heter Cilipi som ligger några kilometer utanför Dubrovnik. När du väl kommit dit kan du hyra egen bil eller ta en buss eller taxi ner till Dubrovnik stad.


Charter till Dubrovnik