Publicerad 31 januari 2014

Som turist så vill man se, uppleva, smaka och minnas allt, långt efter. Det får man i Dubrovnik. Vackrare stad får man leta efter, med sina stadsmurar, vackra stenbelagda Stradun, marinan och så mycket mer. Och här får man äkta turistbemötande, utan de rustika och genuina drag som man hittar i övriga Dalmatien. Det är inte så konstigt heller, då hit kommer enorma kryssningsfartyg på sina endagsutflykter. Massiva turistgrupper kliver av fartyget och vandrar runt i Dubrovnik, köper små souvenirer och drar vidare på sin Medelhavskryssning. Allt kostar för mycket och utbudet är skräddarsytt för endagsturister, känns det som. På så sätt har Dubrovnik blivit en motsvarighet till snabbmatsställen.

Så, hur kan då Dubrovnik vara en favoritstad?

Att inte se skogen för alla träd är nyckeln till detta. Alltså, att se och uppleva Dubrovnik för vad det är, en unik och vacker stad, trots alla detaljer som jag beskrivit. Den lilla staden var en gång i tiden köpmansstad, med det Osmanska riket i inlandet som ständigt hot. Ute på havet var det mäktiga Venedig som var deras fiende. Dubrovnik hade då bäst diplomati i världen då de lyckades förhandla till sig frihet. Om du hade frågat mig vad som kännetecknar Dubrovnik då är det inte de höga priserna och turismen från de senaste decennierna utan diplomatin från medeltiden som är typiskt staden. I Dubrovnik hittar man det tredje äldsta apoteket i Europa, från år 1317 – och den är fortfarande verksam.

I samma stund som du går över den lilla hängbron över till stadskärnan, får du känslan av att du stiger in i en gammal medeltidsborg. Väldiga, vita och tjocka stenmurar skyddar sin historia, sin identitet och sin stolthet. Innanför möts du av Stradun. En lång, blank gågata med gamla stenbyggnader där folk fortfarande bor. Hängande lyktor bär på namn och berättar vad det är för affär eller restaurang under dem. Små bistroer, stora restauranger och många caféer finns överallt i staden, medan nattklubbar och diskoteken tar mer plats på kvällen. Går du ut genom öppningen i stadsmuren kommer du ut på klipporna, där det finns coola pubar med havet strax under.
Det finns diskotek och barer som är helt öppna mot stranden med baldakin-sängar, perfekta att hänga vid till sent på kvällen. Men otaliga barer och ställen i stadskärnan kan också vara lika roliga att hänga på.

Dubrovnik är inte enbart det ungdomliga nattlivet, utan det är allt som har med kultur att göra, fast utomhus. Här kan man se teaterpjäser, opera, konserter, bio eller en trubadur och allt sker utomhus i det vackra vädret. Inte sällan får man se världskända ansikten som vandrar runt i staden, då Dubrovnik är väldigt populärt bland världskändisar.

Det bästa jag kan minnas med Dubrovnik är lilla ön Lokrum. Dit tar man sig med taxifärjan och får vandra runt olivträd i munkarnas trädgård. I mitten av ön ligger en sjö, och dit ska man gärna! Där upplever man Beach-känslan från Leonardo di Capriofilmen, fast i mindre format.


Prisvärda hotell i Dubrovnik