Publicerad 7 oktober 2013

Vid Norrhavet i Geta på Åland ligger min vackra hemlighet, som en sällsynt pärla, väl dold för omvärlden, med brusande, klart vatten och släta, varma klippor i röd granit, slipade av istiden. Här stannar tiden upp, det enda som existerar är havet, himlen, vinden, horisonten, solen och fåglarna. Här vandrar jag barfota och känner en djup vördnad inför naturens storhet och skönhet. Här blir jag ett med nauren: vinden, bergen och havet ger mig en enorm styrka och energi.

Lika vackert oavsett årstid

Min hemliga strandpärla är lika vacker och fascinerande under årets alla årstider, höststormar och åskväder är spektakulära skådespel, bitande kalla vinterdagar med gnistrande snö och is, tidiga vårdagar i maj - när barnen inte kan hålla sig utan doppar sig i det klara vattnet, som på sin höjd är 15 grader varmt, men de fryser absolut inte, de ler saligt med blåa läppar.

Ta båtutflykt bland öarna

Som barn var jag och mina systrar ofta ute på utflykt bland öarna med morfar och mormor i deras träbåt, vi tog iland på någon av öarna, sprang barfota på upptäcktsfärd runt ön. Sen simmade vi i någon vik, åkte rutschkana nerför släta berg, rätt ner i det svalkande vattnet, hoppade orädda från höga stenar. När vi badat klart lät vi solen och vinden torka oss, liggande platta mot solvarma, släta berg och åt sedan våra hemvetesmörgåsar med god aptit. Ibland hände det att morfar kom med och skvalpade i vågorna, men han gick i vattnet bara “när blåbären var mogna”.

Bo på Havsvidden - hotell och gästhamn

Vill man uppleva denna känsla av natur, hav, vind och klippor, men under något mer ordnade och trygga former åker man till Havsvidden, ett högklassigt hotell med bra restaurang, som ligger precis vid Norrhavet. Här finns också gästhamn och ett badhus med vildmarksbad, rökbastu, bubbelpool, pool och massage. Havsvidden är ett perfekt ställe för till exempel bröllop eller mindre konferenser, kreativiteten och nytänkande kommer naturligt i den karga naturen och lugnet. Eller varför inte åka iväg på en kärleksweekend på tu man hand? Silverskar är en annan underbar, genuin anläggning, belägen på en egen ö, som passar för större kalas och möten.

Knutnäs simstrand passar barnfamiljer

Barnfamiljer åker till Knutnäs simstrand, som ligger vid en lugn vik längre upp i Geta. Här finns långgrund sandstrand, omklädningsrum, utedass, bryggor och hopptorn. När det är dags för mat efter en lång dag på stranden är Soltuna ett självklart val, med både café och restaurang. Här finns också övernattningsstugor, trollstig för barnen, och ett utsiktstorn. Picknickkorgsinnehållet till stranden inhandlar man förresten naturligtvis på Getaboden, en liten lanthandel av det slag det inte finns många kvar av längre.

Barnvänliga Åland - här finns stränderna

Runt om på Åland finns det många fler, fina simstränder som passar utmärkt för barnfamiljer, till exempel Bamböle simstrand och Västerviken i Haraldsby, som båda har hopptorn och långgrund sandstrand. Degersand har en fin sandstrand och även café, restaurang, camping och stuguthyrning. I Mariehamn hittar du Lilla Holmen, nära centrum, som också har smådjur, glasskiosk och en fin lekplats. Gröna Udden och Nabben är två andra badstränder i Mariehamn. Mariebad är en badanläggning med bland annat vattenrutschkana, ångbastu, jaccuzzi, utepool, café och strand.