Den perfekta Asienkombon

Oozaa
Medlem sedan 2008, besökt 37 länder

Foto: oozaa, medlem sedan 2008
Vill du ha en semester som innehåller både storstad, shopping, sol och bad, god mat, djur och natur? Då är kombinationen Malaysia och Singapore perfekt. Reseguidens medlem Åsa, alias Oozaa, guidar här till en spännande kombination.
Publicerad 18 januari 2013

Singapore

Finnair har direktflyg från Helsingfors-Changi Airport . Tur och retur Arlanda-Singapore går på cirka 5600 kronor. Finnair brukar ha specialkampanjer, så det gäller att hålla koll på erbjudanden. Flygtiden är cirka 11 timmar.

Några tips för några dagar i Singapore

- Linbanan till Sentosa Island är en upplevelse i sig, spendera en heldag på ön, finns garanterat något för alla smaker, stora som små. Restaurang Anar kan rekommenderas för sin Mellanöstern-meny, trevliga service och vackra miljö. Precis bredvid Anar finns en gångbro för en lagom kvällspromenad tillbaks till staden.

- En Singapore Sling på det mytomspunna Raffles Hotel är nästan ett måste när man är i Singapore, trots att drinken är dyr och att det är mer än lite turistvarning över det.

- Marina Bay Sands är värt ett besök för arkitekturens skull, njut av utsikten från SkyPark på 57:e våningen med den underbara poolen och upplev atmosfären och klirret av spelmarker i casinot.

- Chinatown för maten och gatulivet.

-Ta en stor, kall Tiger Beer på en liten bar.

- Shopping i Singapore kan man inte missa, längs Orchard Street trängs shoppingcentren.

Pulau Penang

Flyg Singapore-Penang kostar cirka 78 SGD och tar ungefär 2 timmar.

George Town är en spännande och vacker stad att ströva runt i, den gamla delen av staden är sedan 2008 på UNESCOs världsarvslista.

Några kilometer norr om George Town ligger turistorterna Tanjung Bungah och Batu Ferringhi. Bussar går med ojämna mellanrum till George Town, ett 7-dagars Rapid Penang pass kostar 30RM.

Vattnet vid stranden i Tanjung Bungah är tyvärr grumligt och känns förorenat. Det finns också brännmaneter i vattnet (ger en brännande känsla och irritation på huden, som snabbt går bort om man sprayar vinägerlösning på), så hotellpoolen är faktiskt att föredra för ett svalkande dopp. På stranden finns dock andra aktiviteter, som JetSki och paragliding.

En heldagstur till Bukit Merah, Orangutan Island på fastlandet kostar cirka 180 RM. Då ingår ett snabb-besök på en silkesbatiktillverkning, en tennfabrik och en kaffe-chokladaffär, en minitågstur på Negara Zoo och en linbanetur över vattenparken intill Orangutan Island. Vår chaufför berättade om Malaysia, till exempel hur palmoljeindustrin förorenar havet kring landets kuster. På vägen hem hann vi också till ett väl undangömt kaffehus i den gamla delen av George Town där man får en demonstration av hur man tillagar Kopi Luwak, världens dyraste kaffeböna. En kopp Kopi Luwak kostar 68RM.

Äta

En liten pärla till restaurang är Guan Guan Restoran i Batu Ferringhi . Ägaren Ricky hälsar en välkommen med sitt stora leende och hans fru lagar underbara Chicken Satays och Fried Rice. Den indiska restaurangen Sri Ananda Bahwan, mittemot Flamingo Beach Hotel i Tanjung Bungah, kan också rekommenderas, för mat, service och prisnivå. Ingolf’s Kneipe, lite högre upp i Tanjung Bungah, är en annan, lite otippad restaurang som är värd ett besök. Prova deras Mixed Grill med en Paulaner Wheat Beer.

Kuala Lumpur

Aeroline Coach Service buss George Town-Kuala Lumpur kostar 55RM (120 kronor) och tar dig till KL på 5 behagliga timmar.

Några tips


Bo
G Tower Hotel (http://www.ghotel.com.my) – Ett snyggt designhotell, med perfekt läge, nära Petronas Tower och metro. En kvällsdrink på Roof Top bar med en vidunderlig vy över KL. Rummen är stora och trevliga, infinitypoolen underbar och en kuddmeny är ju aldrig fel.

Shopping
Shopping i KL är billigare och har ett mer varierat utbud än i Singapore, enorma shopping malls där du kan göra fina fynd. Om du blir trött i fötterna, så passa på att ta en fot- eller ryggmassage för en billig peng på ett av de många massageshopparna. http://www.kuala-lumpur.ws/klshopping/ har all information du behöver. KL Petronas Twin Towers är tillräckligt imponerande att beskåda från marken i kvällsbelysning om man inte vill köa tidigt på morgonen för att få biljett upp till tornet.
Nattmarknaden på Jalan Petaling, Chinatown (bered dig på att pruta), ta en Sizzling Beef och en kall öl på en gaturestaurang.

Transport
Buss från Kuala Lumpur - Singapore kostar cirka 95RM, inklusive mat och dryck. De mycket bekväma sätena har skärmar med spel och filmer, så 5,5 timmar går snabbt och är bekvämt.

Resor till Malaysia och Singapore