Därför skall du åka till Lanzarote

Karin
Medlem sedan 2017, besökt 35 länder

Foto: iStock
Foto: EdwardVisserPhotography / Thinkstock
Foto: Piter1977 / Thinkstock
Foto: monica-photo / Thinkstock
Foto: Meinzahn / Thinkstock
Foto: kotangens / Thinkstock
Foto: © Andres Rodriguez / Thinkstock
Foto: © Alexander Lebedev / Thinkstock
Foto: © Joerg Thymm / Thinkstock
Foto: sduben / Thinkstock
På Lanzarote kan du njuta av solen, värmen och havet under hela året. Men det finns också massor av aktiviteter för både barn, äventyrare och den naturintresserade. Här är våra 9 bästa tips till Kanarieöarnas hetaste vulkanö Lanzarote.
Publicerad 15 december 2017

Lanzarote är en av de sju stora öar som bildar den spanska ögruppen Kanarieöarna. Lanzarote är den av öarna som ligger närmast Afrika, härifrån är det bara 125 kilometer till den varma kontinenten. Ön har ett perfekt klimat med sommarvärme året runt. I januari är det i genomsnitt 14-21 grader i luften och det är aldrig under 18 grader varmt i vattnet. Det tar cirka 5-6 timmar att flyga från Sverige till flygplatsen i Arrecife. Det smidigaste sättet att ta sig från flygplatsen till hotellet är med charterbolagets transferbuss.

Upptäck ön med hyrbil - eller cykel

Det här är en rätt liten ö som bara är sex mil lång och tre mil bred. Om du hyr en bil så kan du korsa ön från nord till syd på 40 minuter och från öst till väst på 25 minuter. Många väljer att se ön med en hyrcykel, men det är inget för nybörjaren eftersom ön har den 671 meter höga bergskedjan Famares i norr och den 608 meter höga bergskedjan Ajaches i söder. Lokalbussarna mellan städerna går inte jätteregelbundet men är mycket billiga, det kostar bara 1,50 euro att åka mellan Arrecife och Puerto del Carmen.

Bästa partylivet i Puerto del Carmen

De olika orterna på Lanzarote skiljer sig rätt mycket från varandra. Puerto del Carmen är den enda riktiga staden för den som gillar uteliv och party. Här finns pubar, kasinon och nattklubbar. Stadens livsnerv är den sju kilometer långa strandpromenaden.

Bästa dykvatten finns i Playa Blanca

Playa Blanca ligger på öns sydspets. Stranden här heter Dorada och vattnet utanför är perfekta för dykaren. Costa Teguise på ostkusten har en 600 meter lång strand där många vindsurfare håller till. Yaiza är en by på randen till vulkanerna och ligger långt från närmaste strand.

Ön är skapad av vulkaner

Under 1700-talet drabbades Lanzarote av katastrof efter katastrof när 100 vulkaner fick utbrott på ön. På bara några år täcktes den bästa åkermarken och 11 byar av lava och aska, totalt förstördes en fjärdedel av öns yta. Då trodde man att det var djävulen som orsakade utbrotten, i dag ser invånarna vulkanerna som en välsignelse eftersom de lockar miljontals turister. De flesta vulkansevärdheter ligger i den stora nationalparken Timanfaya på västra delen av ön. Här finns bland annat kulturcentret Montanas del Fuego med hotell, restauranger och en bussrundtur i lavalandskapet.

Guidad tur i vacker grotta

I norra änden av ön finns grottan Jameos del Augua som egentligen är en lavatunnel som byggts om till trendig bar och restaurang. I närheten ligger den liknande vulkangrottan Cueva de los Verdes (gröna grottan) som du kan se med en guidad tur för åtta euro.

En hel trädgård för kaktusälskare

Familjer älskar att åka till Lanzarote eftersom det finns många aktiviteter för barn. I djurparken Guinate Tropical Park på nordvästra ön finns det både känguru och apor men framför allt 1 300 fåglar av olika arter. Mest imponerande är kanske de stora papegojuppvisningarna. Vilda västern är temat i djurparken Rancho Texas. Här finns det bison, ormar och flygande örnar. När barnen tycker det är för varmt för att titta på djur kan de plaska omkring i någon av poolerna. Lite lugnare blir det om du sticker till Jardin de Cactus, en trädgård som har specialiserat sig på kaktusar. Här finns mer än 1000 olika typer av kaktus.

Dykning och surfing

Den som är intresserad av äventyrsliv kan testa något nytt varje dag på Lanzarote. Stränderna i Playa de Famara har några av världens bästa surfingvågor och den sju km långa stranden gör att det finns gott om plats för både nybörjare och proffs. Äventyr under havsytan finns framför allt vid de berömda dykvattnen i Costa Teguise men också vid Los Erizos där man sänkt fiskebåtar för att skapa en unika upplevelse. Den som är fiskeintresserad kan hyra plats på en båt för djuphavsfiske och fånga jättar som tonfisk och hammarhaj.

Billig shopping

Det är billigt att shoppa på Lanzarote eftersom ön är ett frihandelsområde där momsen är mindre än fem procent. Den bästa gatan för shopping är Léon y Castillo i den största staden Arrecife. Bästa och största marknaden hittar du i Teguise varje söndag. Många av de lokala vinerna är mycket prisvärda. Något du bör undvika att köpa på Lanzarote är färsk frukt och färska grönsaker, allt importeras till ön och är mycket dyrt.

Testa vulkangrillad kyckling

Restaurangen El Diablo ligger i nationalparken Timanfaya och grillar maten några meter ner i en vulkan. Du måste komma hit tidigt eftersom man bara serverar lunch och stänger redan vid klockan 15. En av de mest sålda vulkanrätterna är kyckling med potatis. En typisk kanarisk maträtt är ”papas arrugadas” (svart skrynkelpotatis) med ”mojo”-sås (en mycket stark kryddsås). Hur törstig du än blir av chilisåsen och den extremsalta potatisen - drick inte kranvattnet. Ön saknar färskvatten och får allt sitt vatten genom att avsalta havsvatten.

Hitta din resa till Lanzarote här »


Erbjudanden - Sol & Bad

Om Lanzarote Kanarieöarna, Europa

Det härliga klimatet gör att Lanzarote länge varit en favorit för svenska soldyrkare. Här finns flera badorter med sandstränder, bra dykning och massor av sevärdheter.


Ön har ett mycket stabilt klimat med temperaturer på ca 22-25 grader under vintern och 25-30 grader på sommaren. Det är också mycket varmt i vattnen runt Lanzarote, vilket lockar hit många dykare. Vattnet är också mycket klart med sikt på 25-30 meter och ett rikt djurliv med över 500 olika arter.

Bebyggelsen på Lanzarote skiljer sig mycket från de övriga Kanarieöarna och är mycket mer diskret och harmonisk med naturen. Det här beror mycket på den lokale arkitekten och konstnären César Manrique. Många av öns mest sevärda byggnader skapades av honom. Hans studio är i dag ett välbesökt museum.

En tredjedel av Lanzarote består av ett öde vulkanlandskap som utgör nationalparken Timanfaya. Här förstördes stora delar av öns byar när över 100 vulkaner hade utbrott i början av 1700-talet. Det här är ett så månlikt landskap att NASA skickade hit Apollo 17:s besättning när de skulle träna inför sin månresa.

6tim
Flygtid från Stockholm