Belize – Karibiens okända pärla

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Livet är enkelt i Belize med lugna, avslappande dagar på stranden. Här blandas reggae-musik och pina coladas i solnedgången med mystiska äventyr och fantastiska dykvatten.
Publicerad 14 augusti 2017

Belize, ett litet paradis inklämt mellan Mexiko och Guatemala, har en spännande mix av tropisk regnskog full av färgstarkt djurliv, majestätiska berg, forna Mayatempel och obegränsat utbud för friluftsentusiaster.

“La Isla Bonita” på Ambergris Caye

Ambergris Caye är den mest kända ön i landet, mycet tack vare Madonnas lovsång ”La isla bonita”. Det sägs att Madonna fick inspiration till hitlåten när hon semestrade på ön. Här finns ett milslångt rev, förklarat som världskulturarv av UNESCO. Undervattenslivet här är fantastiskt. Exempel på bra dykställen är grottan Caulker och The Blue Hole.

Caye Caulker - ett färgglatt paradis

På denna färgglada ön kan du nästan känna lite jamaicanska vibbar i Belize. Oavsett var du befinner dig på ön kan du höra reggaemusik, och man tar sig runt på cykel. Man kan också hyra en golfbil som går att köra på gatorna som endast består av vit sand.

Nästan alla hus på ön är målade i härliga pastellfärger, och vardagslivet på ön går mycket långsamt - inte så konstigt när ön motto är “Go Slow”. Hit reser du för stranden, dykning med sjökor och hängmatteliv i ett färgglatt paradis. Det tar ungefär 45 minuter med båt från Belize City och båten går flera gånger om dagen.

Världsberömd dykning

Belize lockar också dykare från hela världen, särskilt för den berömda “Blue Hole” - en enorm rund krater som störtar rakt ner genom kristallklart vatten. Den har utsetts till en av världens 10 mest fantastiska platser av Discovery Channel.

Det finns många orörda korallrev i Belize där det finns stor chans att se båda sjökor, stingrockor och hammarhajar - ja, till och med valhajar glider runt i havet utanför Belize. Grottan Caulker är också en välkänd dykplats utanför Ambergris Caye, liksom marinreservatet Shark Ray Alley, där man kan snorkla bland hajar.

Ett mecka för friluftsentusiaster

Belize är ett mecka för fågelskådare, men den samlade fågelfaunan bleknar i jämförelse med en skymt av landets nationaldjur: den svarta jaguaren. De framgrävda mayatemplen, till exempel Xunantunich, i Belize är inte fullt lika berömda som ruinstaden Tikal på Guatemalas sida av djungeln.

I gengäld är det färre turister och befriande fritt från försäljare. Du kan utforska häftiga grottor med gammal droppsten, stalagmit, och forna kvarlevor från den mystiska Mayakulturen. Det krävs ett stort mod för att bege sig in i grottan Actun Tunichil Munknal. Inne i grottan öppnar sig stora salar med gnistrande stalaktiter och stalagmiter. Bonus, för den som vågar titta, är skelett och dödskallar.

Här kan du bo

Landets huvudstad heter Belmopan och ligger i inlandet, men det största staden är Belize City som ligger vid kusten. Själva staden är inte så spännande, utan mest ett centrum för transport vidare ut i landet, framför allt den karibiska ö-världen. I San Pedro finns affärer, nattklubbar och mysiga restauranger.

San Pedro har många amerikanska turister, dyra hotell och därmed också ganska höga priser. Men det finns undantag. Caye Caulker är mindre och mer avslappnat och passande för backpackers med låg budget.

Mat och dryck

Den vanligaste maten i Belize är kyckling, ris och kidneybönor. Kycklingen serveras hel eller halv och när du beställer ris och bönor så gäller det att ha tungan rätt i munnen. Beställer du Rice & Beans så får du ris och bönor blandat med diverse kryddor och kokosmjölk.

Beställer du däremot Beans & Rice så får du kokt ris med bönstuvning som serveras vid sidan av. Färsk frukt är något du får överallt, framför allt citrusfrukter, ananas, papaya och mango. Samtliga frukter får du köpt av små vagnar vid sidan av vägen. Lokalbefolkningen tycker också om sin starka sås Marie Sharp's som är lagad av Habanero-chili och finns i flera olika styrkor.

Nationaldrycken är öl och de har fyra sorter som produceras i landet; Belikin Premium, Belikin Beer, Belikin Stout och Lighthouse Lager. Smaka också på den lokala romen, Travelers Rum samt någon av de annorlunda vinsorterna, som cashewnötsvin, ingesfärsvin och hallonvin.

Så tar du dig hit

Internationella flyg går till The Philip Goldson International Airport, 1,5 mil utanför Belize City. Direktflyg från Sverige till Belize finns inte, utan räkna med minst en mellanlandning i antingen Europa eller USA, vanligt är exempelvis via Miami.


Här kan du hitta din resa till Belize:
Flygbiljetter till Belize City
Hotell i Belize


Paketresor till närliggande Karibien

Erbjudanden på resor till Karibien