Bangkok – perfekt stopp på Asienresan

Travelfun
Medlem sedan 2006, besökt 30 länder

Bild: Travelfun och Thinkstock
Foto: travelfun, medlem sedan 2006
I kaotiska Bangkok finns shopping, sevärdheter, god mat och möjlighet att lyxa till det för en billig peng. Thailandsfantasten Kristin har fastnat för Bangkoks charm och återkommer gång på gång. Här är hennes bästa tips.
Publicerad 13 oktober 2011

Första dejten med Bangkok varade inte länge. Jag ville bara lämna staden, som jag inte fick grepp om. Ta mig ut till alla bildsköna paradisöar med turkosblått vatten och vajande palmer, som jag drömt om. Det var inte kärlek vid första ögonkastet, eftersom jag aldrig gav Bangkok en ärlig chans. Men i dag är jag förälskad på riktigt och Bangkok har förändrat mig för alltid. Det jag tyckte var fult, är idag vackert. Kaoset gör mig lugn. Till och med den härliga doftblandningen av sopor, os från gatuköken och avgaser tränger sig via näsborrarna rakt in i hjärtat. Faktum är att det är på gatan du hittar den godaste maten.

1. Backpackerhäng på Khao San Road

Det första jag gör när jag kommer till Bangkok är att ta en fotmassage på Khao San Road. Därefter äter jag riktig thaimat, tigerräkor med den perfekta avvägningen mellan starkt, sött och surt, tillsammans med en Singha eller Chang-öl. Man hinner oftast inte sitta själv många minuter innan någon annan backpacker kommer fram och bryter isen. De frågar vart man har varit, vart man är på väg och hur länge man skall vara borta. Man blir alltid avundsjuk på dem som har haft möjligheten till en längre semester. Här på Khao San Road serveras de godaste choklad- och bananpannkakorna i Bangkok och alla samlas runt ett och samma intresse – att resa. Det är mitt Mecka. Tipsen man får här, resenärer emellan, är de allra bästa. Efter en massage, stark och billig mat och härliga möten har semesterkänslan etsat sig fast ordentligt och smaken av Bangkok har satt sig. Nu vill man ha mer.

2. Besök det kungliga palatset

Palatset är en typisk sevärdhet i Bangkok som man inte får missa. Här gäller det att ha långbyxor annars får man låna på plats. Det är bara att ignorera de som vill lura dig och säga att det är “stängt just i dag”, för visst är det öppet. På palatset finns smaragd-Buddhan som är landets kanske viktigaste symbol. Den magnifika jadefiguren är inte stor, men bara att strosa runt bland de karaktäristiska tempeltaken är minst lika stor anledning till att besöka Grand Palace och Wat Phra Kaeo. Får man mersmak finns också Wat Po som är Thailand äldsta tempelkomplex. Där finner du den vilande guld-Buddhan.

3. Shoppa på MBK

Finns det inte på MBK så finns det inte alls. Du tar dig med skytrain till Siam Center där du hittar mitt och många andras favoritshopping i Bangkok. Kanske just för att det även här är kaotiskt, med flera våningar, med allt mellan himmel och jord, till bra priser. MBK är ett varuhus i en klass för sig, vare sig du är ute efter ett par billiga jeans, kontorsmaterial, thaimat eller elprylar. Upplevelsen i sig är värd ett besök.

4. Flodtur eller snabba svängar med tuk-tuk

Att ta en båttur längs floden som ringlar genom staden är en perfekt kombination av spännande utflykt och ett smidigt sätt att ta sig fram. Välj mellan en privat “longtail boat” eller en organiserad tur. Mellan de stora hotellkomplexen och templen du åker förbi ser du folk som lever sitt liv bredvid floden, fiskar, badar, jobbar och bor i hus byggda på floden. Det är också en alldeles speciell upplevelse att glida runt i baksätet på en tuk-tuk, som utan förvarningar gör snäva svängar från gatorna in på smala gränder. Det tillåter inte att kameran sticker utanför, men det går ändå för snabbt för att kameran ska kunna fokusera. Varför missa chansen att leva i nuet? Förresten behövs ändå båda händerna då och då för att hålla i sig. Lustigt nog är det känslan och pirret i magen som man känner i tuk-tuken eller på mc-taxin som sätter sig i minnet. Det är något utöver det vanliga, så ta chansen och var lite “wild and crazy”. Men var försiktig…

5. Njut av utsikten på en takbar

Jag älskar takbarer och takpooler. Trots min höjdrädsla kan jag inte motstå utsikten och känslan av frihet. Den bästa utsikten över Bangkok får man från Vertigo på hotellet Banyan Tree. Det är en makalöst lyxig känsla att ta en dyr (för att vara i Thailand) och exklusiv drink under bar himmel. Hit tar du dig lättast med skytrain till Lumpini. Lebua at State Tower, på Silom Road, är också ett alternativ för vacker utsikt över floden.

Mycket kvar att se…

Det finns mycket som jag ännu inte har gjort i Bangkok. Jag lämnar alltid något kvar, så jag får en anledning att åka tillbaka. Bangkok är verkligen det perfekta stoppet på väg ut i Asien och kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

Så tar du dig hit

Det går direktflyg till Bangkok från Stockholm, Köpenhamn och Malmö. Om du vill flyga från någon annan ort i Sverige så får du ta en mellanlandning på någon av de större internationella flygplatserna i Europa.

Snabba tips:

- Åk inte taxi i rusningstrafik.
- Bangkok är en billig stad. Passa på att bo riktigt lyxigt.
- Se till att sy upp någonting, kanske i thaisiden.
- Tappa inte ansiktet. Slute inte le när du prutar och höj inte - rösten.
- Visa vördnad för kungen. Det inkluderar även pengarna i plånboken.

Flyg till Bangkok

Populära hotell i Bangkok