Bali är billigt!

Maria
Reseguiden

Bild: Kristoffer Zaar
Är det möjligt? Svaret är ja. Prisläget på Bali gör ön till en liten guldklimp i Indiska Oceanen för alla budgetresenärer. Även charterresorna till Bali är en prisvärd historia.
Publicerad 6 april 2010

Indonesien är fortfarande ett av de billigaste asiatiska länderna att semestra i. Prisnivån på mat, boende och nöjen har inte ändrats lika mycket som i många av landets populära grannländer i Sydostasien.

Sol, bad och surf i fokus

De flesta av turistorterna ligger kring öns södra spets och inkluderar områderna i och runt Tuban, Kuta, Legian, Seminyak, Jimbaran, Nusa Dua och Sanur. Här är det strand och surf i fokus, i kombination med shopping och pulserande natteliv i Kuta och Seminyak. Prisnivån på Bali kan variera en del mellan turistorterna, men över lag kan du komma undan riktigt billigt.

Kuta är billigast

Kuta är ön största turistcentrum och det är också här det är enklast att hålla nere budgeten.

Hitta billigt boende
Det billigaste budgetboendet kallas “losmen” och är en enklare form av guesthouse. Ofta serveras en lätt frukost som toast eller pannkaka. Utanför högsäsong bör du kunna hitta dubbelrum på ett losmen för runt 70 000 - 100 000 IDR, eller cirka 55-80 kronor per natt. Fråga om att få se olika rum och glöm inte att pruta.

Ät gott och billigt
Gillar du den inhemska maten kan du äta riktigt billigt. Kika efter skylt med ordet “warung”, som är små mobila matvagnar eller hål-i-väggen-restauranger. Snäppet över warung är “restoran” eller “rumah makan”. Lokala risrätter kan köpas för under 10 000 rupia, som är ungefår 8 kronor. Går du till turistrestaurangerna behöver du sällan lägga mer än 30 000 rupia på en rätt, vilket är ungefär 23 kronor.

Utflykter
Det enklaste och mest bekväma är att hoppa på en organiserad utflykt. Det finns gott om turistbyråer med ett stort utbud av olika utflykter. En budgetvariant är Perama-bussarna som kör olika rutter. Sparar du biljetten får du dessutom rabatt på hemresan. Äventyraren hyr moppe och utforskar ön på egen hand. Shoppa runt efter bästa uthyrningspriset då det varierar mycket.


Prisexempel för budgetresenären:
(10 000 IDR är i dagsläget cirka 8 kronor).

Varmrätt på warung, veg/kött: 6-12 kr / 10-16 kr
Pizza på restaurang: 24-40 kr
Frukost (tex. toast, pannkaka, frukt) på restaurang: 10-15 kr
Fruktjuice: 6-12 kr
Stor öl på flaska på restaurang/bar: 10-18 kr
Cocktails, restaurang/bar: 20-35 kr

Christine flyttar till Bali i april. Läs mer här.

Camilla och hennes man åkte på smekmånad till Bali. Kolla albumet här.

</a>

<a class=“rg_article_button” href="https://www.reseguiden.se/resor/indonesien/id">Mera Indonesien.


Charter till Indoensien:Flyg billigt till Denpasar på BaliSök flyg själv.Erbjudanden till Indonesien just nu.