Publicerad 20 maj 2024

Bland Indonesien alla 18.000 öar så är Bali en av de mest besökta. Den lilla ön vars mjuka sandstränder och blågröna vatten lockar resenärer från hela världen. Allt från surfare och backpackers till barnfamiljer och kärlekspar. Ön har verkligen något för alla och stränderna skiftar i ett brett spektra.

Få turister och kritvit strand

GEGER BEACH- Denna stora och långa strand ligger i området Nusa Dua och är gräddhyllan på Bali. Här är sandkornen är vita, vattnet magiskt turkost och antalet turister oväntat få. Stranden bjuder på gigantiska surfvågor någon kilometer ut (så långt att de knappt syns från land), och tack vare revet där ute är det väldigt badvänligt inne vid strandkanten. Samt revet bidrar också till att Geger Beach har bland de varmaste vattentemperaturerna på Bali. Här finns Fleet Bar & Cafe som en ”central punkt” där det serveras bra lokal mat till billigt pris. Atmosfären är avslappnad, enkla solstolar finns att hyra, och det går att ta massage på strandkanten. Åt ena hållet från Fleet vilar pampiga och lyxiga Mulia Resort, och åt andra hållet kan man promenera till Mengiat Beach som har finare restauranger och mer påkostade solstolar.
Som finast vid: mellan till högvatten.
Surfnivå: väldigt erfarna till pro.

En annorlunda och mycket charmig strand

SULUBAN BEACH, Uluwatu är en plats som varit mest känt bland surfare och om man blickar bakåt i tiden hittas stranden under namnet ”Uluwatu”. På senare år har allt fler nyfikna badturister också hittat hit. Själva stranden är ganska liten, men coolt belägen längst ned i en grotta som man når via smala gångar som snirklar sig ner mellan warunger (lokala restauranger), små turiststånd och surfshops. Hit bör man åka vid lågvatten så man får så mycket strand som möjlig och grottan inte är fylld med vatten. Vid lågvatten kan man även gå genom en smal öppning i klippväggarna för att nå ytterligare en liten strand på andra sidan. Och vill man lyxa till det bör man ta ett dopp i Delphi Warung’s pool, eller slå sig ned för en matbit högst upp på klippväggen vid kända Single Fin.
Som finast vid: mellan till lågvatten.
Surfnivå: erfarna till pro.

500 meter lång strand på Bukithalvön

BALANGAN BEACH, är en 500 meter lång strand som man hittar ute på Bukithalvön på södra sidan av ön. Insvept i en lantlig miljö och där en läcker klippa finns vid ena änden varifrån man bjuds på en fantastisk vy över hela stranden. Sanden är ljus och grovkornig och vattnet turkost. Men revet här sträcker sig både långt inpå strandkanten och ibland är det helt blottat, vilket gör det lite svårbadat och det är främst surfare som rör sig här. Men vid lågvatten placeras en del solstolar och parasoll ut på några ställen och de kostar inte mycket att hyra. Strandlinjen kantas av mestadels waruger (lokala restauranger) byggda på pålar där man hittar enklare lokal mat. Men vill man äta vackert och lite tjusigare så ska man promenera till Jimmy Beach Cafe som ligger längst bort på ena strandkanten. Och vill man bo fantastisk i detta område så bör man lägg det otroligt charmiga boendet La Cabane på minnet.
Som finast vid: mellan till högvatten.
Surfnivå: nybörjare till erfarna.

Där sandstränderna avlöser varandra

DOUBLE SIX, Seminyak hittar man mellan de populära stränderna Kuta och Seminyak i söder, där sandkornen avlöser varandra så tätt att man knappt märker att stränderna byter namn. Sanden är halvljus, stranden bred och strandpromenaderna kan göras milslånga. Här står solstolarna tätt uppradade, strandförsäljarna är många och det är en välbesökt strand med mycket liv och rörelse. Här får man inte missa att slå sig ned på en sandsäck under ett av La Plancha’s alla färgglada paraplyer för en drink eller något att äta. Och denna plats bjuder på makalöst vackra solnedgångar.
Som finast vid: lågvatten, eller mellan till låg.
Surfnivå: Nybörjare

För livsnjutaren och familjen

PEMUTERAN BEACH, Pemuteran är en avslappnad och mysig strand med aningen mörkare sandkorn, perfekt för romantiker som vill finna lugn och ro, eller barnfamiljer som vill slippa surfvågor och större hotellkomplex. Den lilla byn Pemuteran på nordvästra Bali är en relativt obesökt plats och antalet turister som hittar hit är väldigt få i jämförelse med hektiska Kuta och Seminyak i söder. Den halvbågeformade sandstranden är mysigt charmig och här finns inga vågor att tala om, så för barnfamiljer är det en exemplarisk plats. ”Taman Sari Bali Resort & Spa” är ett trivsamt boende precis på strandkanten, vars restaurang också bjuder på bra mat och vacker utsikt över hela bukten och bergen bakom. Och är man intresserad av livet under ytan så hittar man också läcker snorkling precis utanför stranden, där koraller odlas via projekt BioRock som jobbar för att återställa korallreven.
Som finast vid: lågvatten.
Surfnivå: Finns inga surfvågor.

Strand och ö i ett

GILI PUTIH, Sumberkima är just en strand och ö på samma gång då den avlånga sandstrand bildar en lite ö. Så liten att ingen bor där, men några enkla gazebos och en vindbiten gunga smyckar sanden. Kristallklart vatten omfamnar alla sandkorn och turisterna lyser med sin frånvaro. Gili Puthi hittar man på nordvästra sidan av Bali utanför byn Sumberkima som ligger granne med byn Pemuteran som nämnts här ovan. Ingen av platserna har i dagsläget gjort något större avtryck inom turistvärlden på Bali, men byarna är två guldkorn värda att besöka. Där ett ljuvligt lugn susar fram med vindarna och man slipper trängas. I alla fall inte ännu.
Gili Putin bör man uppleva vid högvatten och vackraste sättet att ta sig dit på är via kajak. Det är varken långt eller en krävande paddling, men det går också att hyra en båt med chaufför. Och i denna by får man inte missa att bo vid Sumberkima Hill, som är ett ljuvlig boende med makalös utsikt.
Som finast vid: högvatten.
Surfnivå: Finns inga surfvågor.

Lite mer om Balifrälsta Christine: En svensk TV-producent med ett stort fotointresse som 2013 gifte sig barfota på en strand i Thailand med Björn. Båda två är inbitna surfare och har som mål att varje år vara på resande fot i minst tre månader. Föredrar att resa till Asien och Centralamerika och har trollbundits framförallt av Bali och Costa Rica. Varför hon älskar Bali är enkelt, ön har bra surf, fascinerande natur, vackra stränder och en magisk kultur. Följ henne gärna på Instagram under namnet 29grader.se

Hittar du inte vad du söker? Sök fler flyg till Bali, Indonesien här.