Att se och göra i Köpenhamn

Rikarda
Reseguiden, besökt 24 länder

Foto: Shutterstock
Det är inget snack om att kontinenten börjar på andra sidan Öresund. Danmark är lite lagom annorlunda och Köpenhamn är en perfekt destination om du vill ta en paus en helg, men inte orkar krångla med långa flygresor.
Publicerad 11 februari 2020

Nyhavn, Strøget och Tivoli

Köpenhamn stadskärna är liten och mysig och perfekt att upptäcka till fots. Nöjesparken Tivoli är ett måste att uppleva och ligger precis bredvid centralstationen. Några minuter bort börjar Strøget, Köpenhamns stora gågata. Det är en av världens längsta och äldsta gågator. Inte långt därifrån ligger de pittoreska hamnkvarteren. Den finaste och mest populära hamnen är Nyhavn. Sätt dig på en uteservering i solen eller hoppa på en båt och ta en sightseeing-tur.

Färgstarkt i Christianshavn

Maritima Christianshavn är kanske Köpenhamn mysigaste område med färgglada husbåtar, trånga kullerstensgator och caféer längst med kanalen. På sommarhalvåret får du inte missa Reffen - Copenhagen Street Food. Det är Norden största streetfood marknad med mat från hela världen. Missa inte heller att besöka fristaden Christiania när du är i närheten. Här kan du gå runt och se på gatukonst och udda arkitektur och ta en fika på ett mysigt café.

City och strand

Kombinera storstadslivet i Köpenhamn med sol och bad. Köpenhamns största strand Amager Strandpark är en en lång strand med lagun och vattensporter. Den ligger 5 kilometer från centrum, och du kan cykla hit på en halvtimme. Svanemøllen strand är en liten anlagd strand i andra änden av staden. Den ligger i utkanten av familjevänliga området Østerbro, 6 kilometer från centrum.

Mat i Köpenhamn: Michelin, saluhall och smørrebrød

Att foodies vallfärdar till Köpenhamn är inget nytt. Här finns många restauranger som fått en eller flera Michelin-stjärnor. I närheten av Nørreport Station ligger Köpenhamns saluhall Torvehallerna. Området Kødbyen är känt för sina restauranger, konstgallerier och uteliv. Smørrebrød är ett måste och serveras på många restauranger.

Läs mer: Matsafari i Köpenhamn

Utflykt - modern konst på Louisiana

Louisiana är ett internationellt museum för modern konst, som ligger precis vid havet mellan Köpenhamn och Helsingör. Utöver sina 3000 egna verk anordnar museet varje år en handfull separatutställningar, oftast med riktig namnkunniga internationella konstnärer.

Tar du inte Öresundsbron är mitt tips att besöka Lousiana på väg till eller från Köpenhamn. Du kan även nå museet med tåg. Det tar en halvtimme från Köpenhamn.

Så tar du dig hit

Bor du i södra delen av landet är bil eller tåg det lättaste sättet att ta sig till Köpenhamn. Åker du tåg slipper du parkeringsproblem i den cykeltokiga staden. Har du längre till Köpenhamn är flyg att föredra. Kastrup trafikeras från flera svenska städer och du tar dig snabbt och lätt in till centrum med tåg eller tunnelbana.

Planera din resa till Köpenhamn på Reseguiden

Jämför & boka weekendresor till Köpenhamn
Jämför & boka flygresor till Köpenhamn
Tips & inspiration Köpenhamn


Weekendresor till Köpenhamn

Fler erbjudanden i Danmark