Att göra på Öland

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Shutterstock
Shutterstock
Sommar på Öland är en klassiker. Den långsmala ön har mycket saker att erbjuda. Här följer fem snabba tips för dig som åker dit första gången.
Publicerad 4 maj 2020

1. Sol & bad på Böda Sand

Under varma sommardagar rekommenderas strandliv på den nordostliga delen av Öland, med populära Böda Sand i mitten. Långa sandstränder, sanddyner och långgrunt gör det till ett paradis för familjen. Här kan du bo på en av de närliggande campingarna, bo på ett pensionat eller hyra en egen stuga eller lägenhet. Obs, boka i god tid, många av de populära semesterveckorna blir fullbokade snabbt.

2. Sommarstaden Borgholm

Borgholm är en sann sommarstad som verkligen blommar upp under säsongen. En liten småstadsidyll med mysiga gågator, caféer med goda bakverk, uteserveringar och ett sprudlande nattliv. Mycket av den gamla arkitekturen finns bevarad i staden och det lokala utbudet av kultur, design- och hantverk ger extra krydda till besöket.

3. Ölands djurpark med barnen

Spana in nordiska som exotiska djur på Ölands djurpark. Här finns mycket att se och göra. Det finns nämligen inte bara djur här utan ett nöjesfält och vattenland. Här kan du lätt spendera en heldag med familjen.

4. Sveriges högsta fyr Långe Jan

Vid Ölands södra udde finns Sveriges högsta fyr, som sträcker sig 42 meter över havet. Fyren är öppen för allmänheten och det går fint att klättra upp de 197 trappstegen och njuta av utsikten över havet! Fyren byggdes 1785 och används fortfarande, men är idag helautomatiserad.

5. Naturfenomenet Stora alvaret

Det stora alvaret på södra Öland är världsarvsmärkt och har en alldeles unik natur. Ett vackert, men kargt område som passar för vandringar och utflykter för den naturintresserade. Många kommer på våren för att kolla in orkideerna.

Tips! Har du sen semester eller möjlighet att ta ut några extra dagar? Åk till Öland och upplev Skördefesten i slutet av september! Då bjuds det på mycket festligheter och nyskördade godsaker.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell på Öland
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige