Med cykel på Sveriges skönhet – Norra Öland

Smaragden
Medlem sedan 2012, besökt 11 länder

Foto: smaragden, medlem sedan 2012
Foto: smaragden, medlem sedan 2012
Foto: smaragden, medlem sedan 2012
Foto: smaragden, medlem sedan 2012
Foto: smaragden, medlem sedan 2012
Norra Öland har alltid legat mig varmt om hjärtat. I vinterlandskap på långfärdsskidor, hösten i lingonskogen och att vandra under våren i mark och hagar bland vårblommor till fåglarnas kvitter, men allra bäst är trots allt sommaren! Reseguidens medlem Anette Lagström, alias "Smaragden", guidar oss genom den norra delen av Öland.
Publicerad 20 juni 2012

Närheten till salta bad. Ljusa sommarkvällar som när månljuset möter den bleka kalkstenen gör att det andas mystik. Bad kan ske på stenstränder, kalkstenshällar och den mjukaste finaste sand, det är bara att välja. Oavsett vind kan man varje dag bada på ett skönt ställe tack vare det korta avståndet mellan östra och västra kusten av ön. Nästan öde stränder blandas med hetsen runt Böda sand, som faktiskt går att undvika. Att cykla på norra Öland är en härlig semester om man bara lyckas pricka in de regnfria dagarna och det bör ju inte vara så svårt eftersom detta är en av de platser som brukar ligga i topp i solligan.

5 vackra platser på norra Öland

  • Kustvägen är en grusväg som egentligen går från Äleklinta till Byerum. Detta är en perfekt liten väg där man i stort sett cyklar längs vattnet, där det är lätt att hoppa av cykeln för att ta sig ett dopp. Detta är oerhört vackert! Blåelden som blommar längs vägkanten, Kalmarsund på din vänstra sida med utsikt mot Blå Jungfrun och härligt Ölandslandskap på den högra. Fantastiska vyer för ögat och kanske för kameran!? Det finns biltrafik men eftersom det är en liten grusväg tar alla det lugnt.
  • Raset vid Fornbo är den sötaste lilla badplats man kan tänka sig! Du kommer dit när du cyklar norrut längs kustvägen. När du ser en parkeringsplats och ett utedass på din högra sida och en liten brun trägrind på din vänstra sida, ja då är du framme. Ta cykeln nerför stigen och du är där. Klapperstensstrand med ganska stora välslipade ljusa stenar. Här är det bra att använda badskor. Vill man komma undan solen lite får man krypa in under klippan. Här finns ingen glasskiosk, inga försäljare och ingen trängsel, toppen! På kvällen kan man grilla på stranden och se solnedgången. Vågar man så går det att vildcampa vid nergången till stranden och får då uppleva hur kalkstenen lyser blekt i månljuset, tittar man uppåt så ser du alla himlens stjärnor – här finns inga gatlyktor. Öde, romantiskt och vackert så det förslår!
  • Byarum kommer du till efter knappt en mil på cykeln. Detta är en liten badby med mest sommarboende. Här kan du klättra på raukarna eller bada vid sandstranden, där det finns en glasskiosk och en liten hamn. Ju längre norrut du tar dig på stranden, desto mer öde blir det. Så det är bara att välja – sällskap eller inte.
  • Byxelkrok. Tälta på Tokenäs camping! En liten, enkel camping som ligger precis innan du kommer in i Byxelkrok. Här är det värt ett besök på Neptuniåkrar. Har man tröttnat på bad så tar man sig dit för utsikten, ljuset och blommorna. Vill man trots det ta ett dopp sker det från klipphällar. Som stora trappsteg ligger de där på botten. Fortsätt norrut förbi Neptuni åkrar, cykla då på den lilla stigen som går nedanför bilvägen, nära vattnet. Himmel och hav möts utan att störas av varken fastland eller öar, solen speglar sig i vattnet och aldrig är sommaren så vacker och härlig som just här. Snart är man framme vid avtagsvägen till Långe Erik, fyren på norra Ölands udde. Kvällslivet i Byxelkrok består av en middag på något av matställena längs vattnet eller en öl på puben varifrån man återigen ser solnedgången och Blå Jungfrun i horisonten.
  • Homrevet kommer man till när man rundat norra udden och är på väg söderut på den östra sidan av norra Öland. Här solas det i den vita heta sanden och vattnet har en skön slät sandbotten. Vägen från bilparkeringen ner till stranden består av trätrall i ett böljande landskap, spännande och härlig att cykla på. Det luktar tallskog och saltvatten i kombination, plötsligt så ser man vattnet mellan sanddynerna och man är framme. Sandstrand så långt ögat kan nå.


Vita stränder, blå himmel, blått vatten och stillhet, det nordiska ljuset finns på hela norra Öland.

Boende

Härligast är att tälta på någon av alla campingar, eller möjligen vildcampa. Det finns ett antal bed & breakfast, stuguthyrning och även rumsuthyrning för de som inte vill campa.

Mat och dryck

Egen mat på stranden, på grillen eller på gräset är guld värd på denna resa. Men vill man äta ute så finns inom cykelavstånd bland annat Lammet & Grisen som är känt för många. Där äter du helstekt gris och lamm som namnet avslöjar. Börja kvällen med en drink på terrassen med utsikt över det Öländska landskapet. I Byxelkrok finns det ett flertal ställen att välja på. Allt från pizza och grekisk mat till räkbuffé för att nämna några. Öländska specialiteter äter du under hemvägen, Luffsa vid Sandvikskvarn eller Kroppkakor i Ninnis kroppkakebod i Källa.

Men Böda sand? Ligger inte det på norra Öland? Jo, men vill man uppleva naturen, ljuset, färgerna och stillheten så är det inte dit du ska ta dig. Det kan bli en annan resa, en helt annan resa….

Ta sig dit

Det går direktbussar från bland annat Stockholm till Byxelkrok, buss från Kalmar och båt från Kalmar till Färjestaden där cykeln går att ta med, men då blir det en cykeltur på drygt 8 mil. Det lättaste är att ta bilen över Ölandsbron och följa väg nummer 136 norrut. Parkera bilen i Löttorp, lasta cyklarna för bad, fika och tältning. Cykla mot kusten, sväng höger och styr kosan norrut.

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige