8 tips på Malta

Doris32
Medlem sedan 2007, besökt 17 länder

Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Reseguidens medlem Annelie, alias "Doris32", planerade en romantisk överraskningsresa till Malta i sex månader. Här guidar hon till en liten ö som har mycket att erbjuda.
Publicerad 20 juli 2008

Malta är en liten ö, men här finns mycket att se och uppleva. Det lilla öriket Malta består egentligen av flera olika öar, bland annat Gozo och Kemmuna, men det är huvudön Malta som de flesta turister besöker. Ön är mycket liten, bara 27 km lång och 14 km bred, men här finns ändå plats för de populära badorterna Sliema och St Julian samt huvudstaden Valletta. Det finns massor av sevärdheter på Malta för den historieintresserade, bland annat flera unika stenåldersmonument och den befästa staden Mdina. Malta har ett mycket milt väder på grund av sitt läge nära Afrika och är perfekt att besöka under hela sommarhalvåret.Man kan också kombinera resan med ett besök till Gozo och Comino, Maltas grannöar.

8 godbitar


1. “Malta Experience”.

Malta är en förhållandevis liten ö men historien har ett starkt fäste här. Ön har blivit invaderad i omgångar och i ”Malta Experience” i en biosalong under jord i Valletta stad, kan du följa Maltas historia från begynnelsen till i dag. Väl värt ett besök.

2. De färgglada bussarna

Innan du kommer innanför murarna till Valletta stad ser du bussterminalen med de gamla bussarna, ett färgglatt fototillfälle.

3. Johanneskatedralen

Innanför murarna kan du gotta dig med Johanneskatedralen i all sin prakt, Stormästarpalatset som en gång var privat hem för johanniterordens stormästare. På bottenvåningen av stormästarpalatset ligger rustningskammaren med en imponerande samling av gamla rustningar och vapen.

4. Nationella krigsmuseet

Fästningen St. Elmo hyser det Nationella krigsmuseet. Ta en promenad i Barakka Gardens med en storslagen utsikt över Grand Harbour.

5. Brad Pitts favoritrestaurang

Är du intresserad av film, då kanske du vet att Gladiator och Troja spelades in vid Fort Riscoli. Via Maltas turistbyrå i Stockholm kan du få reda på var Brad Pitts favorit restaurang ligger i St. Julians, hitta restaurangen och njut en bit mat.

6. Azure Window

Hyr en bil i några dagar och åk ut till grannön Gozo. Här finner ni Azure Window en märklig klippstensformation. Sök er till Rambla Bay, Gozos enda stora strand med senapsfärgad sand. Stanna till på Comino och ta ett bad i blå lagunen, eller ett dyk bland andra värld krigets störtade flygplan och skeppsvrak.

7. Medina

Gå genom stadsporten i Medina och du befinner dig som på medeltiden. Här hittar du Fontanella Tea Garden som serverar underbara tårtbitar och med utsikt över Malta.

8. Popeye Village

För barnen finner ni Popeye Village en nöjespark och Mediterraneo Marine park med delfiner, sjölejon och papegojor. Detta är bara en bråkdel av vad vi hann med på vår vecka men väl värt pengarna.

Så tar du dig hit

Det går charter till Malta från Stockholm. Det går också reguljärflyg med Ryanair. Flygplatsen på Malta heter Malta International Airport men kallas även ibland för Valletta Airport. Flygplatsen ligger 6 km sydväst om centrala Valletta. Det billigaste sättet att ta sig från flygplatsen till centrum i Valletta är med flygbussen Airport Express X4 (enkelbiljett 1,30 euro).

Charter till Malta

Om Malta Europa

Ön Malta ligger mitt i Medelhavet och är ett populärt resmål för alla som längtar efter sol och värme. Här finns såväl härliga stränder som mysiga klippbad och det går att bada en bra bit in i november.

Sevärdheter finns det gott om på Malta och landets tillhörande småöar. Besök till exempel den medeltida staden Mdina och promenera i dess smala, vackra gränder. På öns norra kust finner du populära destinationer som Sliema och St. Julians med bra shopping, restauranger och ett pulserande nattliv. På Malta finns såväl romerska kvarlevor som förhistoriska tempel och det finns därmed mycket kultur att ta del av runt om på ön.

Ett besök till den lilla ön Comino och Blue Lagoon med sitt klara och turkosa vatten är ett måste. Ett tips är att åka hit i god tid för få en bra plats då lagunen är mycket populär. Andra populära stränder är till exempel Golden Bay på den södra kusten och Ir-Ramla på den vackra, och något lugnare, ön Gozo. Det finns gott om badplatser på Malta och även St. Peter’s Pool bjuder på en intressant upplevelse för dig som vill bada från klippor eller snorkla. Ett perfekt resmål för dig som uppskattar sol, bad och god mat.

Blue Lagoon, Comino
1 / 21
Paradiskänsla - trots båtar överallt
8 / 21
En gata i Valletta
10 / 21
Grann fiskebåt
11 / 21
Utikt över ön
12 / 21
Blå fönstret
13 / 21
Samma värld-samma måne
14 / 21
Färgglatt i hamnen
15 / 21
Härligt blått vatten i den blå lagunen
16 / 21
En av två vuxenpooler
17 / 21
Blue Lagoon, Comino
18 / 21
Fiskare i Marsaxlokk
19 / 21
Popeye Village
20 / 21
Skeppet Fernandes ligger där borta
21 / 21