8 tips på Malta

Doris32
Medlem sedan 2007

Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Foto: doris32, medlem sedan 2007
Reseguidens medlem Annelie, alias "Doris32", planerade en romantisk överraskningsresa till Malta i sex månader. Här guidar hon till en liten ö som har mycket att erbjuda.
Publicerad 20 juli 2008

Malta är en liten ö, men här finns mycket att se och uppleva. Det lilla öriket Malta består egentligen av flera olika öar, bland annat Gozo och Kemmuna, men det är huvudön Malta som de flesta turister besöker. Ön är mycket liten, bara 27 km lång och 14 km bred, men här finns ändå plats för de populära badorterna Sliema och St Julian samt huvudstaden Valletta. Det finns massor av sevärdheter på Malta för den historieintresserade, bland annat flera unika stenåldersmonument och den befästa staden Mdina. Malta har ett mycket milt väder på grund av sitt läge nära Afrika och är perfekt att besöka under hela sommarhalvåret.Man kan också kombinera resan med ett besök till Gozo och Comino, Maltas grannöar.

8 godbitar


1. “Malta Experience”.

Malta är en förhållandevis liten ö men historien har ett starkt fäste här. Ön har blivit invaderad i omgångar och i ”Malta Experience” i en biosalong under jord i Valletta stad, kan du följa Maltas historia från begynnelsen till i dag. Väl värt ett besök.

2. De färgglada bussarna

Innan du kommer innanför murarna till Valletta stad ser du bussterminalen med de gamla bussarna, ett färgglatt fototillfälle.

3. Johanneskatedralen

Innanför murarna kan du gotta dig med Johanneskatedralen i all sin prakt, Stormästarpalatset som en gång var privat hem för johanniterordens stormästare. På bottenvåningen av stormästarpalatset ligger rustningskammaren med en imponerande samling av gamla rustningar och vapen.

4. Nationella krigsmuseet

Fästningen St. Elmo hyser det Nationella krigsmuseet. Ta en promenad i Barakka Gardens med en storslagen utsikt över Grand Harbour.

5. Brad Pitts favoritrestaurang

Är du intresserad av film, då kanske du vet att Gladiator och Troja spelades in vid Fort Riscoli. Via Maltas turistbyrå i Stockholm kan du få reda på var Brad Pitts favorit restaurang ligger i St. Julians, hitta restaurangen och njut en bit mat.

6. Azure Window

Hyr en bil i några dagar och åk ut till grannön Gozo. Här finner ni Azure Window en märklig klippstensformation. Sök er till Rambla Bay, Gozos enda stora strand med senapsfärgad sand. Stanna till på Comino och ta ett bad i blå lagunen, eller ett dyk bland andra värld krigets störtade flygplan och skeppsvrak.

7. Medina

Gå genom stadsporten i Medina och du befinner dig som på medeltiden. Här hittar du Fontanella Tea Garden som serverar underbara tårtbitar och med utsikt över Malta.

8. Popeye Village

För barnen finner ni Popeye Village en nöjespark och Mediterraneo Marine park med delfiner, sjölejon och papegojor. Detta är bara en bråkdel av vad vi hann med på vår vecka men väl värt pengarna.

Så tar du dig hit

Det går charter till Malta från Stockholm. Det går också reguljärflyg med Ryanair. Flygplatsen på Malta heter Malta International Airport men kallas även ibland för Valletta Airport. Flygplatsen ligger 6 km sydväst om centrala Valletta. Det billigaste sättet att ta sig från flygplatsen till centrum i Valletta är med flygbussen Airport Express X4 (enkelbiljett 1,30 euro).

Charter till Malta