6 hemlisar i Prag

Veronicah
Reseguiden, besökt 20 länder

Foto: johan_84_, medlem sedan 2006
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Har du varit i Prag innan är du förmodligen intresserad av att upptäcka stadens lite mer dolda skatter. Här är sex tips till dig som redan kollat in alla typiska turistsevärdheter.
Publicerad 27 september 2009

Rikt konsertliv

Prag har ett rikt konsertliv. I kyrkorna är det konserter varje kväll, Mozart, Bach och Vivaldi står stadig på programmet. För dig som inte er så förtjust i klassisk musik finns det mycket att välja på. Stadens mest populära konsertarena för nykomlingar och invånarna är Akropolis. Arenan erbjuder live musik regelbundet och är både restaurang och klubb. Stället ligger utanför turistområdena - både ölen och maten är därför billigare än i centrala Prag.

Bättre översikt

Går du till Narodni-gatan mot Nationalteatern och Most Legii-bron, får du en bättre översikt över Karlsbron och det är först då du ser hur fin Karlsbron verkligen är.

Prags egen Central Park

Reser du till Prag under högsäsong (tre fjärdedelar av året) kommer du förr eller senare att tröttna på turistströmmarna. Då kan det vara bra att veta att det finns lugna grönområden snart sagt överallt i Prag – men som inte är helt lätta att hitta. En av parkerna som är värd ett besök er parken vid Karlovo namesti (Karlsplatsen) – som storleksmässigt är Prags egen Central Park.

Tjeckerna går till Kampa-parken när de vill uppleva gatuteater, show och marknader. Lite längre framme ligger John Lennon-muren. Grafittin på muren var och är en fredlig ungdomsprotest mot myndigheterna. Beatles blev en symbol på denna protest. På baksidan om muren finns ett litet kafé som ska vara en extraordinär upplevelse.

Utflykter i närheten

Kutna Hora
Området ligger åtta mil öst om Prag, men kan vara värt ett besök. Hit åker folk bland annat för att kolla in den morbida skelettkyrkan Kostnice, som inretts med ben från tiotusentals människor. Även S:ta Barbaras katedral från 1500-talet är värd ett besök.

Terezín (Theresienstadt)
Detta fort från 1780 blev 1939 ett av nazisternas koncentrationsläger. Det fungerade mer som mellanstation än som dödsläger. Här passerade “genetiskt oönskade” människor som skulle gasas ihjäl. Terezín ligger fem mil nordväst om Prag.

Skyltarna i Prag
Om du undrar varför det finns två sätt med nummerskyltar, ett rött och ett blått, på hus i Prag, så är förklaringen följande: De röda skyltarna är numret på husen i staden, någon typ av distriktsnummer. I dag används ”de röda”, mestadels i administrativa sammanhang. Den blå skylten är gatunumret.


Flyg till Prag

3-stjärniga hotell i Prag