3 orörda paradis

Louisewinberg
Reseguiden, besökt 35 länder

För dig som är trött på att trängas med turister och souvenirbutiker. Här är tre platser som är bevarade som naturen skapat dem. Nakna, orörda och fantastiskt vackra.
Publicerad 7 februari 2011

Bekvämlighet i all ära men det är inte alltid vad man vill ha. För dig som söker kritvit ren sand, tysthet och en stund där du kan känna dig ett med naturen på en öde – det här är ställen som passar dig.

1. Lackadiverna – Indiens eget Maldiverna

Här är det öar, koraller, kritvita stränder och azurblått hav så långt ögat når. Turismen på Lackadiverna är starkt reglerad och utländska turister måste söka om specialtillstånd för att få besöka öarna, som ligger norr om de mer välkända Maldiverna och utanför Kerala på Indiens sydvästra kust. Ögruppen består av cirka 36 öar där endast tio är bebodda. Utländska turister får besöka tre stycken: Kadmath, Agatti och Bangaram och det finns endast ett resort på varje ö. Vattnet är relativt grunt runt Lackadiverna och skyddas av atoller och rev. Det bjuder på ett fantastiskt landskap under havsytan och den som dyker eller snorklar hittar ett sällsynt undervattensparadis här – kanske ett av världens allra bästa.

Så tar du dig hit: Du tar dig hit genom att flyga till Agatti, ö-gruppens enda flygplats. Du kan flyga hit från Cochin i Kerala med bland annat Air India.

2. Moçambiques ö-värld

Moçambiques har en 2500 kilometer lång kust som är nästan helt oexploaterad. Landet har vita stränder, koboltblått hav. Bazaruto-arkipelagen består av fem öar i den sydöstra delen av landet. Det är varmt året om och vattnet håller stadiga 27 grader. Här finns fantastisk snorkling, strandliv, dykning och sportfiske. Bazaruto har en marina nationalpark med djur som sköldpaddor, hajar och den fridlysta dugongen. Det är ett fredligt djur som betar sjögräs på havsbottnen.

Bästa tid att resa hit är mellan maj och oktober. Alla nationaliteter behöver visum som ordnas via ambassaden eller när man anländer till flygplatsen. Malaria är inte ett problem ute på öarna, men malariaprofylax rekommenderas om man ska resa runt.

Så tar du dig hit: De flesta flygen från Europa går via Sydafrika och Johannesburg, cirka en timmes flygning bort.

3. Småöarna utanför Belize

Belize är ett litet paradis inklämt mellan Mexiko och Guatemala. Här hittar du en spännande mix av tropisk regnskog full av färgstarkt djurliv, majestätiska berg och mayatempel. Utanför de stora öarna finns helt underbara småöar, orörda och obebodda. Du når de enklast genom att boka en segeltur. Det anordnas ofta tredagarsturer där allt ingår. Från den stora ön Caye Caulker kan man även åka på dagsutflykter för att dyka, snorkla och fiska eller hyra kajaker.

Så tar du dig hit: Delta Airlines flyger till Belize city, en resa från Göteborg kostar cirka 10 000 kronor. Enklast är att boka genom någon flygresebyrå. Inom landet tar man sig med buss. Ut till öarna går det båttaxifrån Belize city. Till Caye Caulker tar det cirka 40 minuter och kostar runt 50 kronor.

Flyg till Moçambique

Flyg till Belize

Mocambique Afrika

Res till Mocambique