Stobbarts blogg

Onsdag 23 Maj 2018
Nyss hemkommen från årets andra utlandsresa till sol och bad.
Denna gång blev det en flerfamiljeresa till Rhodos, ett resemål som jag och min fru besökte redan 2012.
Denna gång följde två av mina bonusbarn med samt våra bästa vänner och deras dotter.
Vi bokade redan i oktober månad en vecka på All-inclusivehotellet Avra Beach Resort som ligger i Ixia.
Jag och min fru var där även förra gången vi besökte ön och tänkte ge hotellet en ny chans.

Dag 1:
Efter en lång och uttröttande resa (avfärd 01.30 på natten) landade vi hungriga, trötta och utmattade på Rhodos och plockade ut vår hyrbil och styrde Renaulten mot Avra Beach.
Det är spännande att upptäcka att minnesbilderna sitter i efter närmare sex år. Utan problem hittade vi till hotellet och dök snabbt in i bufférestaurangen för lunch.
Resterande del av dagen spenderade vi på hotellet och tog välbehövlig sömn tidigt på kvällen.


Dag 2:
Vi begav oss tidigt söderut och tog sikte mot Anthony Quinn Bay.
Både jag och min "Best man" hade båda två varit lite oroliga inför resan om medelhavet skulle vara för kallt, men det visade sig vara friskt och väldigt lagom att bada och snorkla i cirka 20 grader (uppskattningsvis).
Ganska snabbt visade det sig att de mindre i sällskapet, 8 och 11 år, inte uppskattade den steniga stranden.
Vi gick över parkeringen och ner mot grannstranden Ladiko.
Där fanns en betongplatta med stege, vilket uppskattades mer.
Hem för lunch och sedan en kvällstur in till Rhodos stad för lite shopping fick avsluta en varm och härlig dag.


Dag 3:
Förmiddagen spenderades vid stranden och poolen vid Avra Beach innan vi åkte mot Tsambika Monastery för att gå de cirka 300 trappsteg som tar besökaren till klostret på toppen.
En jobbig strapats för överviktiga svenskar, men ack så värt det.
Vi belönades med en fantastisk utsikt över Tsambikastranden och tände ljus för våra nära och kära inne i det lilla välskötta klostret.
Efter klättringen blev det belöningsdags i form av godsaker på den glassiga, ljumna och långgrunda Tsambikasandstranden innan solen sakta började dansa ner över horisonten.


Dag 4:
Fjärde dagen blev en heldag på vift.
Vi började med att åka till Traganou beach, en stenstrand med fantastiskt fint vatten och ett par grottor att klättra och dyka in i.
En strand som blev min nya favoritstrand efter besöket tack vare det kristallklara vattnet och den lugna miljön.
Lagom till lunch blev det just lunch vid en strandrestaurang i den underbara staden Lindos. Efter ett dopp i den ljumna viken började vi vandra upp mot Akropolisklippan (åsnorna hade slutat för dagen) och betalade smått hutlösa 12 euro per vuxen för att komma upp på toppen.
En härlig utsikt med historiens vingslag uppenbarade sig och en svalkande vind torkade svetten från våra pannor.
Vi gick sedan ner i byn igen för lite stärkande dryck (juicer) och creps innan vi tog ett kvällsdopp i underbara St. Pauls Bay.
En heldag var över och ingen var mer nöjd än vi.Dag 5
Efter en heldag måste man ju få vila.
Och det gjorde vi - på hotellet vid Avra Beach.
Fast vi hann med en till utflykt, nämligen till mysiga Oasis beach.
Här fanns klippor och en bar inredd och inlagd i berget.
Enda nackdelen med vårat besök var att en båt ute till havs dumpat sin avföringstank och att denna sörja sedan tog sig in precis till där vi badade.
Min fru är något av en expert på att se sånt här och varnade mig precis i tid så att jag inte simmande in rätt i sörjan.
Usch - borde vara förbjudet och förenat med dryga böter att släppa ut "skiten" så där! :(
Kvällen spenderade vi på hotellet.


Dag 6
Vi ville göra något annorlunda än att bara sola och bad.
Därför begav vi oss till Epta Piges på morgonen, även kallat Seven Springs.
Här ligger en ravin med sju källor som bildar ett par vattendrag och ett vattenfall. Inte något speciellt egentligen - men kul att göra något annorlunda.
Den stora behållningen var den smått klaustrofobiskt 186 meter långa och väldigt smala tunneln man fick vada igenom.
Enligt min mening ganska läskigt, men ändå kul att gå igenom.
Vi drog vidare mot Kolymbia för att shoppa lite och sedan mot Ladiko igen - eftersom småtjejerna gillade det stället.
Här råkade vi ut för samma sak som vid Oasis beach.
Ytterligare en båt hade dumpat sin "skit" vilket gjorde det omöjligt att bada.
Vi tog vår packning och gick mot Anthony Quinn igen, och då skedde något oerhört tragiskt.
En man i restaurangen föll ihop och HLR påbörjades och en ambulans tillkallades.
Jag tror tyvärr att den äldre herren avled, det tog väldigt lång tid innan ambulansen kom och gentlemannen såg dessvärre livlös ut när ambulansen lämnade.
En stor tragedi för familjen som bara skulle njuta av semestern.
Jag tänker på er
Vi for hem med tunga tankar och jobbiga diskussioner i bilen.
Eftermiddagen spenderades i mysiga Rhodos stad till sent in på kvällen.
Väl här inhandlades smycken, t-shirts och annat krims krams som damer gillar :)


Dag 7
En molnig förmiddag innan det sprack upp rejält och jag solade mig riktigt röd. Eftermiddagen blev stekhet och vi valde att stanna hela dagen på hotellet för att "bättra brännan".
En snabb kvällsutflykt till fots i Ixia avrundade dagen.


Dag 8
Dags för hemresa - men morgonpigg som man var lyckades jag ta ett morgondopp i både hav och pool innan vi styrde mot flygplatsen för att lämna hyrbilen och hoppa på flyget som tog oss tillbaka till det varma! Sverige!
En underbart härlig resa med goda vänner var över och vi längtar redan tillbaka till både Rhodos och medelhavet igen.


Observationer under resan
- Trafikläget var inte lika besvärligt som jag minns. Men frågan är om det verkligen finns kameror och radar på vägen ner mot Lindos?
Det visar sig om det droppar in nån böter i brevlådan framöver...

- Vi var oroliga över att det skulle vara för kallt i både vatten och på kvällarna i mitten av maj.
Oj så fel vi hade. Vattnet var lagom och kvällarna var varma.
Nu kanske vi bara hade ovanligt varmt med temperaturer på 30 grader på dagen och 25 på kvällarna, men inte tusan var det kallt!
Inte i vattnet heller - det var lagom kyligt och svalkande och man kunde vara i längre stunder utan problem.

- Nästa gång vill jag utforska södra delarna lite bättre. Har bara varit knappa kilometerna söder om Lindos.

- Maj verkar vara månaden då allt börjar snurra igång lite smått nere på ön.
Alla strandbarer hade inte öppnat, men de förbereddes för öppning.

- Kontentan är att jag gärna åker i maj månad igen!
Söndag 25 Februari 2018 - Gran Canaria
Då har det blivit hög tid att summera året första resa. Det ständigt lika älskade, i alla fall för oss skandinaver, Gran Canaria.

Efter ett par veckor av sjukskrivning p ga en dålig rygg - Ja då passade det alldeles formidabelt att få åka och värma min stela rygg i det solsäkra Gran Canaria. Faktiskt första gången för min och min frus del. Förra året, exakt samma datum, tog vi kurs mot Teneriffa. Något vi inte direkt ångrade. Och så blev heller inte fallet med vår vistelse på Gran Canaria.

Jag och min fru lyckades i senhöstas hitta en väldigt prisvärd paketresa med Ving till det något enkla lägenhetshotellet Parque Nogal som är beläget i de norra delarna av Maspalomas.
Vi är inte direkt kräsna när det kommer till val av boende. Vi är mest ute på dagarna och så länge det finns en fräsch pool, toalett, dusch, pentry och två sängar är vi nöjda.
Parque Nogal uppfyllde våra krav under veckan och efter att ha varit uppe hela natten (vi lyfte tidigt på morgonen) gick vi för att hämta vår hyrbil från Autoreisen. Nu tjänar vi definitivt inga pengar på att tipsa om uthyrningsfirmor, men ska ni hyra bil på öarna - kör med Autoreisen. Garanterat billigast, schysta men enkla bilar, inga köer och framför allt - inga onödig extraavgifter.

70 icke-komplicerade minuter senare hade vi checkat in på vårt hotell och somnade helt utmattade på våra något hårda sängar. Jag slås tidigt på resan av hur enkelt, smidigt och välutvecklade Kanarieöarna är. Las Palmas flygplats är uppbyggd på ett lysande smidigt sätt. Kommunikationerna och anvisningarna både på flygplatsen och runt ön är i toppklass. Vi blev faktiskt förvånade att allt rullade så smidigt - Vi är ju ändå vana med Greklands något outvecklade infrastruktur. Efter en snabb middag nere vid strandpromenaden i Maspalomas blev det tidig sänggång.

Dag 2 - Maspalomas med omnejd
Efter att ha intagit en snabbt hemgjord frukost begav vi oss ner mot Maspalomas sanddyner. Det visade sig bli en jobbig promenad genom öknensanden för att komma ner till havet. Dynerna var dock fantastiska att vandra genom. Otroligt fotogeniska vyer och en det var en storslagen känsla att känna den silkeslena sanden silas mellan tårna.
Efter en stund i solen på eftermiddagen ville vi se Playa de Amadores som ligger knappa 20 km från Maspalomas. Där bevittnade vi solnedgången och fotograferade lite kvällsbilder innan det var dags att ta kväller på riktigt.


Dag 3 - En dag i solens tecken
Det blev en varm dag som spenderades runt poolen vid hotellet och på eftermiddagen vid Anfi del Mar som ligger knappa kvarten med bil från Maspalomas. Här var vattnet smaragdblott och den importerade karibiska sanden glänste i solskenet. Bjørn Lyngs skapelse var häftig men något för artificiellt för min smak. Därför drog vi på seneftermiddagen vidare mot Playa de Amadores, som känns både lite större och luftigare än Anfi del Mar.


Dag 4 - Utflyktsdags
Vår fjärde dag blev en heldag med bilen med syftet att utforska ön lite bättre. I molnigt väder styrde vi mot Barranco de Guayadeque där öns ursprungsinvånare tidigare var bofasta. Här levde människorna i grottor i bergen och vi fick besöka ett par av dem i denna spännande och vackra dalgång. Här blommade mandelblommorna som bäst och grönskan var bedårande.
Efter lunch på klassiska Restaurante Tagoror Cueva de Bartolo började vi klättra i bergen för att nå Pico de las Nieves, Gran Canarias högsta punkt som mäter 1949 meter över havet. Här såg vi ända till Teides topp på Teneriffa, trots mulet väder.
Vi rullade vidare för att få ta en lättare promenad till stenblocken vid Roque Nublo. Det visade sig snarare bli en besvärlig promenad på 1.5 km över rötter, stenblock och uppförsbackar. Vi kämpade oss upp och fick som belöning blicka ut över otroligt vackra vyer över Gran Canarias inland, b la Tejedaområdet. Det började skymma så vi drog oss snabbt ner för berget och hoppade in i bilen för att sakta slingra oss tillbaka mot Maspalomas.


Dag 5 - Pittoreska Puerto Mogan
Gran Canaria visade sig från sin bästa sida och bjöd på strålande väder. Vi började dagen vid poolen för att efter lunch åka mot Puerto Mogan. En stad som brukar kallas lilla Venedig. Färgstarka hus blandades av blommor, palmer, tapasrestuaranger, en småbåtshamn och en fin sandstrand. Puerto Mogan var en otroligt mysig och vacker stad som vi njöt av flera timmar innan vi begav oss tillbaka till sanddynerna i Maspalomas för att fota solnedgången.


Dag 6 - Den stora Ö-turen
Ännu en strålande dag och dags för att se mer av ön. Efter lunch drog vi västerut mot Mogan och började klättra i serpentinerna bland bergen. Här var klimatet skönt och det grönskade oerhört vackert längs de smala och slingriga vägarna. Tyvärr missade vi Mirador de Balcon men istället fann vi det ruffiga, opolerade och saltstänkta Los Caserones där havet slog hårt mot de svara klipporna. Här hade vi gärna lagt oss på stranden en timme eller två, bara tiden hade funnits. Vi drog istället vidare längs den otroligt vackra västkusten som sträcker sig mellan Los Caserones och den lilla mysiga fiskebyn Puerto de las Nieves. Här stänkte Atlantvattnet kraftfullt upp mot strandpromenaden och vi bevittnade i soldiset hur färjan mot Teneriffa avseglade innan solen strax sjönk ner under horisonten. Det var nu hög tid att runda ön via Las Palmas och återvända hem till Maspalomas. En 18 mil lång cirkel blev sluten.


Dag 7 - Poolhäng och lätt ångest-dagen
Den sista heldagen av resan spenderade vi vid hotellpoolen förutom att vi åkte ner till Playa del Ingles för att tampas med pensionärerna om Thaibuffén på strandpromenaden till kvällen. Buffén rekommenderas ej. Solnedgången såg vi från stranden innan vi vände tillbaka till hotellet för att packa ihop våra väskor och förbereda oss för avresan.


Dag 8 - Åter mot Sverige
En härlig vecka gick mot sitt slut och vi tog oss till flygplatsen för att åter åka hem till ett vintrigt och kallt Sverige.

Snabba reflektioner
1. Ännu en härlig resa.
2. Gran Canaria har ett perfekt klimat.
3. Kanarieöarna har en formidabelt fin infrastruktur.
4. Turistigt och "pensionärigt"? Jodå , men absolut inte som jag trodde i förväg. Och absolut inget som störde upplevelsen.
5. Vi hann inte med Las Palmas, det får helt enkelt bli nästa gång. För en gång till - det lär det bli framöver.
6. Den spanska maten är riktigt god.
7. Den spanska/kanariska bensinen är riktigt billig - endast 1 Euro per liter.
8. Jag är kär i den något riviga Seat Ibizan.
9. När jag blir äldre, ja du kan jag banne mig tänka mig att bo här.
10. Jag är lite besviken att vi inte kollade på La Liga-fotboll i Las Palmas.

Missa inte fotoalbumet som är kopplat till detta inlägg.

Fred och kärlek
Onsdag 31 Januari 2018 - Zakynthos
Mitt i Joniska havet fann jag och min fru vår bubbla.
Ni vet den där bubblan där man hittar den totala känslan av avslappning som man söker när livet känns som mest hektiskt på hemmaplan.
Sandlåda för brittiska turister? Jovars - I sådana fall måste det vara den en av de vackraste sandlådor världen har skådat.

I det här inlägget vill jag tipsa om fem platser som garanterat kommer att ge er både njutning och naturupplevelser i massor.

1. Bli skeppsbrutna på Sfogio Beach
Sfogio Beach är en naturstrand som är helt fri från besökare som kommer till fots. Man måste nämligen ta båt för att nå den.
Väl där belönas man av en smått absurb och nästan utomjordisk upplevelse där tid och rum står stilla. Den lilla stranden på Zakynthos västsida består av underbara lena klapperstenar.
Ta en av båtarna i Porto Vromi som går mot kända Shipwreck Beach men be att få stiga av på Sfogio istället. Jag och min fru brukar ha hela stranden för oss själva när båten drar iväg, för att sedan plocka upp oss ett par timmar senare så klart.
2. Leta sköldpaddor, stora som små
Att få bevittna en sköldpadda i dess naturliga område är en helt magisk upplevelse. I Laganasbukten och och kring Kalamaki kan man om man har tur träffa på en sköldpadda om man snorklar ut en bit i havet.
Gå upp tidigt en morgon så kanske du också får se en bebis krypa upp ur sitt bo. En upplevelse som man sent glömmer!
3. Simma i grottor i Porto Limnionas
Ännu en badplats på öns vackra västsida. Men den här platsen går att ta sig till med bil.
Porto Limnionas är en gammal naturhamn och vik som bjuder på sällan skådad skönhet. Lägg er på en solstol och beundra viken och ta en simtur till någon av de grottor som går in i klippmassivet. En fenomenal plats att spendera några timmar vid och inta en god lunch eller middag på. Solnedgången är riktigt magisk här, se till att ha batterier kvar i kameran eller mobilen - För det här vill man inte missa!
4. Ta en "selfie" på Navagios utkiksplats
Ja, ingen Zakynthosresa är fullbordad utan att ha stått vid den formidabla utsikten över Shipwreck Beach. Mycket folk får man räkna med - det är ändå Greklands mest fotograferade plats.
Ta några "selfies" på de imponerande klipporna som mäter 200 meter över det azurblåa vattnet.
Storslaget var ordet!
5. Njut av stadsutsikten vid Bochali
När man tröttnat på sol och bad och solen börjar dansa ner över horisonten - Då är det perfekt att bege sig till stadsdelen Bochali som ligger på berget ovanför Zakynthos stad. Här får man en flott utsikt över staden när den sakteliga tänds upp av de artificiella ljusen. Sätt er ner och beställ något gott och njut av både mat, dryck och utsikt!
Har kanske du också varit på någon av dessa platser? Vad tyckte du om dem? Kommentera gärna ett par rader och till er andra - Hoppas ni inspirerades av mina topp 5 på den grekiska ön Zakynthos.