Stöd Ukraina

Stobbarts blogg

Söndag 25 Februari 2018 - Gran Canaria

Första gången på Gran Canaria

Då har det blivit hög tid att summera året första resa. Det ständigt lika älskade, i alla fall för oss skandinaver, Gran Canaria.

Efter ett par veckor av sjukskrivning p ga en dålig rygg - Ja då passade det alldeles formidabelt att få åka och värma min stela rygg i det solsäkra Gran Canaria. Faktiskt första gången för min och min frus del. Förra året, exakt samma datum, tog vi kurs mot Teneriffa. Något vi inte direkt ångrade. Och så blev heller inte fallet med vår vistelse på Gran Canaria.

Jag och min fru lyckades i senhöstas hitta en väldigt prisvärd paketresa med Ving till det något enkla lägenhetshotellet Parque Nogal som är beläget i de norra delarna av Maspalomas.
Vi är inte direkt kräsna när det kommer till val av boende. Vi är mest ute på dagarna och så länge det finns en fräsch pool, toalett, dusch, pentry och två sängar är vi nöjda.
Parque Nogal uppfyllde våra krav under veckan och efter att ha varit uppe hela natten (vi lyfte tidigt på morgonen) gick vi för att hämta vår hyrbil från Autoreisen. Nu tjänar vi definitivt inga pengar på att tipsa om uthyrningsfirmor, men ska ni hyra bil på öarna - kör med Autoreisen. Garanterat billigast, schysta men enkla bilar, inga köer och framför allt - inga onödig extraavgifter.

70 icke-komplicerade minuter senare hade vi checkat in på vårt hotell och somnade helt utmattade på våra något hårda sängar. Jag slås tidigt på resan av hur enkelt, smidigt och välutvecklade Kanarieöarna är. Las Palmas flygplats är uppbyggd på ett lysande smidigt sätt. Kommunikationerna och anvisningarna både på flygplatsen och runt ön är i toppklass. Vi blev faktiskt förvånade att allt rullade så smidigt - Vi är ju ändå vana med Greklands något outvecklade infrastruktur. Efter en snabb middag nere vid strandpromenaden i Maspalomas blev det tidig sänggång.

Dag 2 - Maspalomas med omnejd
Efter att ha intagit en snabbt hemgjord frukost begav vi oss ner mot Maspalomas sanddyner. Det visade sig bli en jobbig promenad genom öknensanden för att komma ner till havet. Dynerna var dock fantastiska att vandra genom. Otroligt fotogeniska vyer och en det var en storslagen känsla att känna den silkeslena sanden silas mellan tårna.
Efter en stund i solen på eftermiddagen ville vi se Playa de Amadores som ligger knappa 20 km från Maspalomas. Där bevittnade vi solnedgången och fotograferade lite kvällsbilder innan det var dags att ta kväller på riktigt.


Dag 3 - En dag i solens tecken
Det blev en varm dag som spenderades runt poolen vid hotellet och på eftermiddagen vid Anfi del Mar som ligger knappa kvarten med bil från Maspalomas. Här var vattnet smaragdblott och den importerade karibiska sanden glänste i solskenet. Bjørn Lyngs skapelse var häftig men något för artificiellt för min smak. Därför drog vi på seneftermiddagen vidare mot Playa de Amadores, som känns både lite större och luftigare än Anfi del Mar.


Dag 4 - Utflyktsdags
Vår fjärde dag blev en heldag med bilen med syftet att utforska ön lite bättre. I molnigt väder styrde vi mot Barranco de Guayadeque där öns ursprungsinvånare tidigare var bofasta. Här levde människorna i grottor i bergen och vi fick besöka ett par av dem i denna spännande och vackra dalgång. Här blommade mandelblommorna som bäst och grönskan var bedårande.
Efter lunch på klassiska Restaurante Tagoror Cueva de Bartolo började vi klättra i bergen för att nå Pico de las Nieves, Gran Canarias högsta punkt som mäter 1949 meter över havet. Här såg vi ända till Teides topp på Teneriffa, trots mulet väder.
Vi rullade vidare för att få ta en lättare promenad till stenblocken vid Roque Nublo. Det visade sig snarare bli en besvärlig promenad på 1.5 km över rötter, stenblock och uppförsbackar. Vi kämpade oss upp och fick som belöning blicka ut över otroligt vackra vyer över Gran Canarias inland, b la Tejedaområdet. Det började skymma så vi drog oss snabbt ner för berget och hoppade in i bilen för att sakta slingra oss tillbaka mot Maspalomas.


Dag 5 - Pittoreska Puerto Mogan
Gran Canaria visade sig från sin bästa sida och bjöd på strålande väder. Vi började dagen vid poolen för att efter lunch åka mot Puerto Mogan. En stad som brukar kallas lilla Venedig. Färgstarka hus blandades av blommor, palmer, tapasrestuaranger, en småbåtshamn och en fin sandstrand. Puerto Mogan var en otroligt mysig och vacker stad som vi njöt av flera timmar innan vi begav oss tillbaka till sanddynerna i Maspalomas för att fota solnedgången.


Dag 6 - Den stora Ö-turen
Ännu en strålande dag och dags för att se mer av ön. Efter lunch drog vi västerut mot Mogan och började klättra i serpentinerna bland bergen. Här var klimatet skönt och det grönskade oerhört vackert längs de smala och slingriga vägarna. Tyvärr missade vi Mirador de Balcon men istället fann vi det ruffiga, opolerade och saltstänkta Los Caserones där havet slog hårt mot de svara klipporna. Här hade vi gärna lagt oss på stranden en timme eller två, bara tiden hade funnits. Vi drog istället vidare längs den otroligt vackra västkusten som sträcker sig mellan Los Caserones och den lilla mysiga fiskebyn Puerto de las Nieves. Här stänkte Atlantvattnet kraftfullt upp mot strandpromenaden och vi bevittnade i soldiset hur färjan mot Teneriffa avseglade innan solen strax sjönk ner under horisonten. Det var nu hög tid att runda ön via Las Palmas och återvända hem till Maspalomas. En 18 mil lång cirkel blev sluten.


Dag 7 - Poolhäng och lätt ångest-dagen
Den sista heldagen av resan spenderade vi vid hotellpoolen förutom att vi åkte ner till Playa del Ingles för att tampas med pensionärerna om Thaibuffén på strandpromenaden till kvällen. Buffén rekommenderas ej. Solnedgången såg vi från stranden innan vi vände tillbaka till hotellet för att packa ihop våra väskor och förbereda oss för avresan.


Dag 8 - Åter mot Sverige
En härlig vecka gick mot sitt slut och vi tog oss till flygplatsen för att åter åka hem till ett vintrigt och kallt Sverige.

Snabba reflektioner
1. Ännu en härlig resa.
2. Gran Canaria har ett perfekt klimat.
3. Kanarieöarna har en formidabelt fin infrastruktur.
4. Turistigt och "pensionärigt"? Jodå , men absolut inte som jag trodde i förväg. Och absolut inget som störde upplevelsen.
5. Vi hann inte med Las Palmas, det får helt enkelt bli nästa gång. För en gång till - det lär det bli framöver.
6. Den spanska maten är riktigt god.
7. Den spanska/kanariska bensinen är riktigt billig - endast 1 Euro per liter.
8. Jag är kär i den något riviga Seat Ibizan.
9. När jag blir äldre, ja du kan jag banne mig tänka mig att bo här.
10. Jag är lite besviken att vi inte kollade på La Liga-fotboll i Las Palmas.

Missa inte fotoalbumet som är kopplat till detta inlägg.

Fred och kärlek
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet