Peroeriks blogg

Onsdag 30 Maj 2012 - Irland

Rundresa på den gröna ön

Så var det åter dags för en kundresa med Swedbank och med Specialresor i Karlstad som arrangör.
Denna gång var Republiken Irland målet.

Dag 1

Resan började som vanligt med samling på Brunkebergs torg för gemensam färd i abonnerad buss till Arlanda. Det är ett väldigt bekvämt sätt att starta en resa på. Sedan checkade vi in i grupp och så småningom var vi i luften. Rakt väster ut mot Oslo. Över Hardangervidda och Nordsjön in över Storbritannien vid Newcastle och sedan raka spåret över mot Glasgow och Irländska sjön mot Dublin där vi landade enligt tidtabell efter ca 2,5 timmar.

Då vi fått vårt bagage stuvade vi in oss i vår buss och for vidare väster ut från Dublin mot Galway. Vår chaufför hette Peter och vår lokalguide Jeanine. Vädret var lite mulet men det är bara att föredra då man ska åka buss. Vi åkte på motorvägen i ca. en timme, då vi lämnade den stora vägen för att i en gammal fästning vid namn Tyrrellspass Castle äta lunch. Tyrrellspass Castle är ett medeltida Tower House som numera är restaurang.
Vi serverades en irländsk ”julmiddag” bestående av en skiva kalkon och en skiva skinka med en stuffing (brödsås) emellan. Till detta serverades diverse potatis, både vanlig kokt och som mos samt blomkål och broccoli. En pint öl eller ett glas vin ingick också, samt efteråt kaffe och biscuits.

Efter lunchen bar det av ut på vägen igen men nu följde vi den mindre vägen mot Galway eller snarare mot den lite mindre orten Oranmore där vi skulle bo första natten på Oranmore Lodge Hotel. Det var ett mycket trevligt litet hotell i en fin liten stad/by.
Före middagen gjorde jag en kortare promenad för att söka ett par geocachar (se vidare geocaching.se), vilka jag också fann. Jag passade också på att besöka Oranmore Castle vilket inte var mycket att se men det låg nere vid havet så jag kunde konstatera att det var ebb och att det var stora skillnader mellan ebb och flod här. Senare fick jag veta att det skiljer 6 – 7 meter.

Vid 19.30 var det så dags för gemensam middag på hotellet. Vi serverades först en förrätt bestående av en kycklingleverpaté. Till huvudrätt fick vi grillad lax med hollandaisesås och till dessert var det Lemon Cheescake. Man behövde efter denna dag inte gå till sängs hungrig precis. Det gäller för övrigt generellt på dessa resor.

Dag 2

Denna vår andra dag på Irland skulle vi fara söderut utmed kusten genom ett skiftande landskap. Det regnade då vi lämnade hotellet och det fortsatte att regna även under färden söderut. Sikten var begränsad men man kunde ändå uppleva det säregna hällmarkslandskapet. Vi gjorde ett stopp för att gå ut och titta närmare på landskapet vid The Burren..
Sedan for vi vidare mot det som skulle ha varit dagens huvudattraktion, The Cliffs of Moher. Det är en spektakulär kustremsa där de karga klipporna störtar mer än 200 meter ner i Atlanten. Då vi närmade oss tätnade dock regnet och dimman blev nästan ogenomtränglig. Sikten var minimal, bara något tiotal meter. Vi såg alltså inte en skymt av det storslagna landskapet.
Vi fick tyvärr nöja oss med att se besökscentret och titta på film och bilder av den vackra kusten. Enda egna dokumentationen blev en bild som hustrun tog av mig stående framför en bild av klipporna.
Senare under eftermiddagen upphörde dock regnet så då vi kom till vårt lunchställe i staden Ennis så sken solen stundtals. Vi åt lunch på Brogans Pub i Ennis. Vi bjöds där på en god fisksoppa och bröd. Till dessert var det äppelkaka med vaniljsås.
Sedan strövade vi runt en stund i Ennis innan vi fortsatte vår färd.
Nästa stopp var en liten charmig stad som heter Adare där vi gick runt en stund och tittade på de fina gamla husen med halmtak.
Efter detta ställde vi kosan mot dagen slutmål, Killarney där vi checkade in på Riverside Hotel, ca 45 minuter senare än beräknat på grund av att vi fick vänta utmed vägen vid ett asfalteringsarbete,
Kvällens middag serverades vi ca kl. 19.45 och den bestod av en alldeles utsökt tomatsoppa som förrätt, baconlindad kycklingfilé med svampsås, som huvudrätt och till dessert fick vi en brownie som tyvärr hade väl mycket chokladsmak i mitt tycke. Efter maten tog vi en promenad in till Killarney där de flesta gick på pub medan jag och en annan person i sällskapet ägnade oss åt att leta efter en geocache som vi också fann.

Dag 3

Denna dag började bättre än den föregående, det var uppehållsväder. Frukosten serverades lite annorlunda. Först fanns ett begränsat utbud av bröd, juice och kaffe/te och därefter serverades vi bacon och ägg samt en stekt korv vid bordet.
Mätta och belåtna satte vi oss i bussen för att denna dag åka ”The Ring of Kerry”, ett område känt för sin fantastiska och omväxlande natur.
Vi färdades utmed kusten mot Dingle Bay och stannade efter ca. en timme på ett ställe för att få en demonstration av hur man arbetar med fårhundar. Det var en mycket imponerande uppvisning av hur hundarna arbetar med att driva hem fåren från bete i bergen. Vi fick också sen en hel rad olika typer av får, allt presenterat av ägaren till stället, en trevlig och humoristisk irländare.Därefter drack vi kaffe på stället innan färden gick vidare mot vårt lunchställe i den fina staden Waterville, där vi före lunch kunde promenera utmed stranden och de som så ville kunde bada fötterna i Atlanten. Waterville var Charlie Chaplins favoritplats för rekreation, dit han återkom varje år med hela sin familj. Det finns en staty av honom vid strandpromenaden.
Lunchen åt vi på Smugglers Inn beläget mellan havet och golfbanan. Till lunch fick vi denna dag grillad laxöring.

Från Waterville bar det av uppför i bergen och vid nästa stopp var vi åter drabbade av dimma så att det blev aningen svårt att ta till sig storslagenheten i utsikten. Dock tog vi igen detta vid utsiktspunkten Ladies view där man blickar ut över de vackra sjöarna som ligger i anslutning till Killarney National Park. Avslutningen på dagens utflykt gick genom nationalparken där vi kunde njuta av de rester av skog som ännu finns på Irland samt de fantastiska snåren av vild blommande rhododendron som finns överallt. Här passerade vi också stora snår av Fuchsia.På hemvägen sken solen och det blev en riktigt skön eftermiddag och kväll. Efter hemkomsten var det, för dem som ville, tid för shopping i staden Killarney innan det åter var matdags. Middag kl. 19.30 som vanligt och denna kväll bestod den av en Irländsk lammgryta.

Kvällen tillbringade många av oss på en pub snett över gatan mot vårt hotell. På puben var det musik som i mitt tycke var på aningen hög volym. Det blev svårt att föra ett samtal utan att skrika.

Dag 4

Åter en morgon med regnväder. Nu skulle vi packa våra saker och fara åter mot Dublin efter frukost.
Vi lämnade Killarney och styrde först kosan mot staden Chair där vi fick en guidad rundtur på Chair Castle. Före slottsbesöket hann vi med att både dricka kaffe och att äta glass.
Dagen lunch serverades på Dualla House, som är en familjedriven fårfarm ute på landet i närheten av staden Cashel.
Dualla House tar emot grupper för lunch men driver också en Bed & Breakfast. Vi serverades en mustig soppa och bröd. Efter lunchen fick vi möjlighet att gå runt och titta i det vackra huset. Efter denna rundvandring fick vi också en ny demonstration av hur man driver får med hjälp av hundar. Denna gång var det en betydligt större grupp får som vallades än vid det tidigare tillfället.

Vi tog farväl av familjen på Dualla House och for vidare med vår buss mot Dublin där vi installerade oss på det mycket centralt belägna hotellet Academy Placa.

Efter framkomsten till Dublin hann vi med en stunds promenad. Jag försökte mig på att hitta en geocache men hamnade i en parad med hundratals brandmän varav många spelade säckpipa.

Klockan 19 var det tid för den obligatoriska informationen från banken. Bankinformationen bestod som vanligt av en frågesport med frågor om Swedbank. Vi tävlade i lag och jag var denna gång som omväxling med i ett vinnande lag. Vi kom på tredje plats och vann var sin irländsk chokladkaka. Förstapriset var ett sällskapsspel.
Då bankinformationen var avklarad var det så tid för dagens middag som denna dag bestod av en skinkstek.

Dag 5

Dagen började som vanligt med en hotellfrukost och sedan for vi ut på en guidad busstur i Dublin. Det var inte ehlt lätt att genomföra denna tur eftersom stora delar av centrala Dublin var avstängt till följd av en ”Formula 1 Demonstration” som skulle gå av stapeln på eftermiddagen. Många gator var avstängda och på bron över floden Liffey vid O´Connor Street hade man byggt stora läktare och skärmat av med höga staket.
Vår duktige chaufför lotsade oss dock runt i staden så att vi ändå fick se det mesta med som vanligt fantastisk guidning av Jeanine.
Rundturen i Dublin avslutades med ett besök på The Guinness Storehouse. Det är alltid intressant med industribesök och detta var ju speciellt intressant för mig som har ett stort intresse för öl och ölframställning. Jag har sett många bryggerier men här hade man lyckats göra en mycket illustrativ utställning av hela processen. Besöket avslutades med att man fick dricka en pint Guinness i the Gravity Bar på sjunde våningen. Baren har väggar av glas som i klart väder ger en fantastisk utsikt över Dublin. I regndis gör den sig dock inte fullt så bra.

Efter besöket på Guinnies hade vi fri tid att disponera i Dublin. Lunch intogs på egen hand och på egen bekostnad. Många vandrade kring i staden i grupp och besökte olika attraktioner. Själv gick jag runt och sökte ett antal geochacer vilket förde mig till bland annat the Garden of Rememberance, med den okände soldatens grav. Jag var också till Slottet i Dublin.

Ett måste för mig var ju också att besöka ett microbryggeri. Med Jeanines hjälp fann jag det bästa i Dublin, The Porterhouse. Puben har ett fantastisk ölsortiment, inkluderande tio egna sorter, och är inrymt in väldigt trevlig lokal på 16 – 18 Parliament Street. I lokalen finns hundratals ölflaskor från när och fjärran. Här drack jag det bästa ölet på hela resan, en Porterhouse Red Ale.

På kvällen, kl. 18.30 samlades vi åter för att med vår buss åka ett stycke utanför Dublin till The Merry Ploughboys Pub, för en trevlig kväll med god mat, irländsk musik och dans, som det stod i programmet. Kvällen överträffade alla förväntningar. Det blev en fantastiskt trevlig och underhållande kväll med en rejäl portion ”Irländsk kalops” med dessert och givet vis en Ale för mig och vin för dem som så önskade. Vi lyssnade, tittade och sjöng med, ja somliga var till och med upp på scenen för att delta i dansen.Vi var åter på hotellet vid halvtolvtiden då somliga fortsatte kvällen i hotellbaren med att tillsammans med ett gäng sjungande norrmän, som också varit på samma pub som vi.

Dag 6

Sista morgonen i Dublin sken solen från en nästan molnfri himmel. Det fanns tid för ytterligare lite promenad för den som så önskade och orkade.
Klockan 10.00 var vi dock utcheckade och åter instuvade i vår buss för avfärd mot flygplatsen och avfärd mot Stockholm.

Flygningen hem tog 2,5 timmar. Under flygningen serverades vi smörgås och läsk samt kaffe/te. Detta hade reserverats för oss och vi behövde bara visa upp de biljetter vi fått före avresan från hotellet. Detta var mycket bra eftersom det annars inte hade funnits något att äta för alla.

På Arlanda hämtades vi åter av abonnerad buss för att återbördas till utgångspunkten Brunkebergs torg. Här tog vi farväl av varandra efter en mycket trevlig resa. Förhoppningsvis ses många av oss igen på nästa års resa.

Stort tack för en trevlig resa säger jag till alla som var med i egenskap av bankvärdar, reseledare, sjuksköterska och lokalguide samt förstås till alla medresenärer.
Naturligtvis också tack till Specialresor för ytterligare en lyckad resa, trots att vi inte hade de bästa väderförutsättningarna.
Dela med andra:    

Kommentarer
Bibchen säger:
Verkar som du också haft en trevlig resa, även om den var något blötare! :-)
Postat 2012-06-08 19:56  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet