Loras blogg

Fredag 21 Mars 2014 - Sverige
Resealbum: 39° N, 22° E

Mot nya upplevelser... några anteckningar inför resan till Grekland

- Mamma, är du klar med Sparta?
- Nästan, håller på med omvägen dit...

Några dagar utan resfeber. Skönt. Min spontana mig får sig en rejäl omgång
av min ordningsamma mig. Befinner mig i a lá Peloponnesiska krigstillståndet.
Allt är inte klart ännu.

• Transfer: Stockholm - Aten - Stockholm - fixat
Boende: Aten, Kalampáka, Kípoi, Ioannina är klara

Resten av rutten ritas om med jämna mellanrum än,
förutom Sparta - en stad som inte finns kvar... det gamla tänker jag på nu.

Dag 1 - Aten

Vi anländer till Aten efter lunch. Transfer till hotellet: O&B Athens Boutique Hotel (http://www.oandbhotel.com)
Där utlovas det en varm atmosfär samt sköna sängar för en god nattsömn. Det lär vi behöva efter resan hemifrån samt vandringen i Plaka - kvarteret på kvällen. En kvarleva från den turkiska tiden har jag läst någonstans - en intressant första bekantskap med Grekland blir det...

Dag 2 - Kalampáka, Meteora

Tidigt på morgonen tar vi tåget från Aten till Kalampáka. Väl på plats inkvartering på Guesthouse Iridanos.
Fick ett mycket förmånligt pris inkl. frukost och middag där...

En stund vila blir det innan kvällens guidade tur: Meteora Sunset Tour.
Sandstenstopparna och medeltida kloster ska beskådas i solnedgång.
"A "life-seeing" experience rather than a sight-seeing experience" enligt
turens arrangör (http://www.visitmeteora.travel) Håller tummarna för tur med vädret redan!

Dag 3 - Kalampáka, Meteora

4-5 tim lång guidad Hiking Tour of Meteora.
Kalampáka ska vi utforska på kvällen.

Dag 4 - Kalámpaka - Ioannina - Zagori

Idag lämnar vi Meteora och tar bussen vidare mot Zagoriregionen.
Väl framme i Ioannina tar vi taxi till hotellet...

Just det. Taxi... Läste häromkvällen...
"De flesta taxiförare kräver att få veta vart man är på väg innan de släpper in en, och de släpper in en bara när det passar dem. Det är dessutom vanligt att de stannar och tar upp flera passagerare under färden och ingen vågar protestera.
En gång startade jag från mitt hem i Aten för att komma till centrum, en sträcka på högst 10 minuter, och det tog en timme eftersom föraren tog upp fem andra människor under tiden och körde dem först till deras respektive destinationer, som i sanningens namn låg åt samma håll men just inget mer: åt samma håll.
Nå, kommer ni till Aten någon gång skall ni se att ni återvänder hem med många historier om märkliga taxifärder. Det ingår i standardupplevelserna." (ur "Mitt Aten" av Theodor Kallifatides).

Boken jag läste är lika gammal som jag... undrar om man fortfarande kan få med sig hem någon märklig taxifärd från Aten... :)
Dela med andra:    

Kommentarer
Ziesta säger:
Härligt med reseplanering! :-) Meteora är riktigt vackert! http://www.reseguiden.se/forum/bilder/kloster-pa-hog-hojd-i-meteora-kalampaki-grekland-28328 Kan tänka mig att det är ännu vackrare i solnedgång!
Postat 2014-04-01 14:41  Anmäl
Lora säger till Roy:
Ja du......
Jag och syrran brukade leka meteorologer hemma... nordsydliga vindar hade vi på den tiden och annat kul. Höjdrädd är jag också... får se om jag törs att hoppa - det är ju inte på "riktigt" - ett tandemhopp tillsammans med en instruktör. Man kan t.o.m. blunda i värsta fall... och fortsätta flyga ändå. :)

Vi ska spendera en dag i Ioannina. Cykla runt där och göra ett besök till Perama cave. (http://www.about-ioannina.gr/ioannina_en/cave.htm). En utflykt till Albanien (från Parga till Butrint) har jag haft i tankarna från början men det blev en ändring - till Zagori istället. Häftiga gamla välvda stenbroar finns det där och mycket annat mystiskt och intressant... :)

Ha det toppen tills vi hörs igen!

Varma kramar,
Lora
Postat 2014-03-27 12:31  Anmäl
Roy säger till Lora:
Det var i urminnes tider jag var där, Ioannina, Florina och av misstag I Albanien. Uteskorterade av en militärtrupp... Nog inga värdefulla tips, tyvärr. Ha det underbart, många kramar, Roy
Postat 2014-03-27 09:02  Anmäl
Roy säger till Lora:
Hihi, det har du ju rätt i. :-) Som flygis har man alltid koll, yrkessjukdom. Men intressant att iaktta väder. Tandemflygning? Hu, är höjdrädd och ännu mer efter en incident pga av högmod i Sydafrika. Möjligtvis kan jag hoppa från ett flygplan, men aldrig från ett berg...
Postat 2014-03-27 08:57  Anmäl
Lora säger till Roy:
Kära Roy... vädret är ju förutsägbart... SHMI och sånt du vet. (Min mammas prognoser brukar stämma bättre dock - den gamla flygledaren brukar hålla koll på vädret än i dag.)

Japp, det skulle ha varit kul! För oss i alla fall! :) Och det lär det bli! Tandem-skärmflygning är förbeställd bl.a. - blir av om vädret tillåter. :)

Var exakt i Grekland har du varit? Några intressanta tips kanske? Finslipar utflykten till Peloponnesos just nu. Förutom Sparti, Mistras samt den här gården som jag nämnde tidigare vill vi hinna med Diros-grottorna samt Open Air Water-Power Museum i Dimitsana. Ett pussel som heter duga är det... :)

All the best!

Kramar,
Lora
Postat 2014-03-26 21:57  Anmäl
Roy säger till Lora:
Så är det, Lora. Även vädret är ett evigt mysterium.. Ah, vad kul det hade varit! :-) För mig i alla fall!
Take care, kramar, Roy
Postat 2014-03-26 13:12  Anmäl
Lora säger till Roy:
Roy, vädret kan man inte rå över och nu är det ljusare tider återigen, skönt! Vädret i Meteora är ostadigt i april och visst, det är häftigt med olösta frågor! Du får jättegärna följa med oss - tre huvuden är bättre än två om man ska ge sig in på att försöka lösa alla dessa mysterier kring byggnationen av klostren... :))

Ha en riktigt trevlig arbetsdag!
Kramar,
Lora
Postat 2014-03-26 11:47  Anmäl
Roy säger till Lora:
Hej igen!
Ja, hur byggde man dessa kloster? Många mysterier, men visst är det häftigt med olösta frågor? Här är blåsigt och ruskigt idag, hoppas att ni har det skönt..
Kramar,
Roy
Postat 2014-03-26 08:59  Anmäl
Lora säger till Roy:
Tackar så hjärtligt, Roy! Ser verkligen fram mot denna resa. Den lär bli härlig och minnesvärd, hoppas jag. Och Meteora är väl lätt att missa. :) En "måste ses" grej, dock så lockande. Kan du tänka dig att ännu har man inte lyckats att lista ut hur alla dessa kloster blev byggda på de fascinerande sandstenstopparna. Helt otroligt med tanke på all teknik och kunskap människorna besitter i dag...

Höjdpunkten på vår resa lär bli Zagori och Vikos–Aoös Nationalpark... Dit vill vi... Bort från databurken, till en lugnare och avkopplande plats. Den friska hälsosamma bergsluften. Alla dessa vyer som får en att känna more than words can express. Aktiviteter ute i närheten av Vikosravinen inkl. en utflykt till Dragon's lake of Tymfi. Riktigt hemlagad grekisk mat på kvällen och mys framför brasan då man smälter dagens intryck. Mmmm... så mycket nytt, så mycket gott... längtar!!!

Ytterligare ett ställe som vi ser fram mot att besöka är en gård i Peloponnesos. Där producerar man valnötter och kastanjer. Panoramautsikten över berget Taygetos därifrån sägs vara helt fantastisk. Längtar som sagt! Nu är det bara drygt en vecka kvar...

Ps! Ska göra mitt bästa för att kunna föreviga dessa ögonblick på bild... Meteora inkl. :)
Postat 2014-03-25 20:23  Anmäl
Roy säger:
Kära Lora, jag önskar att jag vore med dig på denna resa. Gillar verkligen Greklands landsbygd och missade faktiskt Meteora när jag passerade för generationer sedan. Kan du tro det? Önskar er en härlig resa och hoppas på sköna bilder..
Många hälsningar!
Roy
Postat 2014-03-25 10:33  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet