Stöd Ukraina

Trebs blogg

Måndag 14 Maj 2007 - Vilnius
Resealbum: Dreamtrip

Vilnius, Litauen

Lat N 54° 40,86', Long E 25° 18,13'
Idag: 24 °C (75.2 °F)

Europas mittpunkt finns strax utanför Vilnius. Där ligger också Europos Parkas utomhusmuseum, som har en permanent utställning med 90 verk av konstnärer från 30 länder. Det är en salig blandning av stora och små verk, vissa rätt kul medan andra är totalt obegripliga.

På en skylt såg vi att Stockholm ligger bara 65 mil fågelvägen härifrån. Känns overkligt så nära. Vi har betydligt fler mil än så kvar på resan innan vi är hemma. Det slog oss idag att det nu är mindre än en månad tills vi kommer hem. Tiden bara rusar iväg, panik, panik!

Eftermiddagen ägnade vi åt en bisarr utställning av gamla Sovjet monument i allmänhet och gamla Lenin avbilder i synnerhet. En Litauisk miljonär och affärsman har samlat på sig en hela massa gamla statyer som rivits ner eller plockats bort i Litauen efter frigörelsen från Sovjet. Dessa har han samlat på ett ställe som heter Gruto Parkas , 13 mil sydväst om Vilnius. Detta är hans sätt att se till att ockupationen inte glöms bort. Läs mer på http://www.grutoparkas.lt .

Utställningen visar monument med sovjet hjältar samt monument som glorifierar arbetare, höga potentater och Stalin. Men mest av allt handlar det om Lenin i alla former, färger , material och storlekar. Här finns tusentals Leninskulpturer, byster och avbilder i brons , sten , trä, mosaik , plast, glas , metall, i olja, på affischer, fotografier, litografier, ryamattor - ja, allt man kan tänka sig. För att man fram den rätta stämningen stod gamla vakttorn uppställa runt om anläggningen och ur högtalarna strömmade sovjetiska kampsånger. Det hela kändes helt sjukt!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
16 år sedan
Sundsvall
16 år sedan
Gävle
16 år sedan
Göteborg
16 år sedan
Kinnekulle Ring
16 år sedan