Stöd Ukraina

Marikas blogg

Torsdag 22 April 2010

Vad händer om flygbolaget eller resebyrån gör konkurs?

Finanskris och vulkanaska har gjort livet surt för många flygbolag och resebolag som har fått det väldigt tufft ekonomiskt. Många riskerar tom konkurs inom en snar framtid! Därför är det nu extra viktigt att tänka på följande om du ska boka en resa!

I Sverige finns något som kallas för paketreselagen och det innebär i grova drag att den som bokar en paketresa omfattas av den "Allmänna resegarantin". En slags reseförsäkring som ersätter dina utlägg för resan alternativt erbjuder dig en ny resa vid tex. researrangörs eller flygbolags konkurs etc.

För att din resa ska klassas som en paketresa och omfattas av resegarantin måste du, av samma leverantör, tillsammans med flygbiljetten även boka minst något av följande:

• Två hotellnätter vid resa utom Europa
• En hotellnatt vid resa inom Europa
Tips! Boka arrangörens billigaste rum på destinationen och se det som en reseförsäkringskostnad. Du behöver alltså inte bo på hotellet (glöm dock inte att meddela hotellet att du inte dyker upp). I Asien finns många billiga hotell från en 50-lapp/rum och uppåt. Det är alltså ingen dyr "försäkringskostnad".

Hyrbil på resmålet
• Utflykt på resmålet

OBS! Ovanstående måste bokas av samma arrangör. Många flygbolag erbjuder dessa tjänster på sina hemsidor men man länkas vidare till andra bolag så var uppmärksam!

Läs mer om den allmänna resegaratilagen här: http://www.kammarkollegiet.se/resegar/resegar.html
Dela med andra:    

Kommentarer
Marika säger:
Om man köper både flyg och någon mer komponent av samma leverantör kan man absolut lita på att få ersättning och slipper köpa dyra försäkringar. För några år sedan köpte vi via Mr Jet flygbiljetter med East Jet som skulle börja flyga Göteborg- Bangkok och 2 nätters boende i Bangkok på billigaste hotellet vi hittade, ca 50 kr/natt. Någon vecka innan första flyget skulle avgå åkte dess ägare in i fängelse (tror han var inblandad i någon stöld av långtradare med märkesjeans eller liknande) och bolaget gick i konkurs. Alla som köpt direkt av flygbolaget blev utan pengar då de enbart sålde flygbiljetter. Man kunde boka boende men länkades då vidare till en annan leverantör. Vi som köpt en paketresa av Mr. Jet fick nya biljetter med Thai Airways inkl, flyg från Göteborg till Sthlm. Därav vet jag att detta fungerar, men man ska alltid var försiktig och verkligen se till att man köper samma vara, på samma faktura, av samma leverantör.

MVH / Marika
Postat 2010-05-31 21:38  Anmäl
Softaarne säger:
Hej Marika,

Det jag ville säga var mest att man ska vara försiktig och inte förlita sig till att man lyckas få ihop en paketresa även om man bokar "av samma leverantör, tillsammans med flygbiljetten". Som jag förstod det hela ska det helst skötas med en bokning (typ få allt på samma faktura), eller att det ska finnas en priskoppling mellan de olika delarna. Annars finns risken att det kan anses vara separata bokningar.

Så min poäng är att se till att vara försäkrad och se "paketresan" som en högst eventuell bonus om något skulle hända.
Postat 2010-05-31 15:35  Anmäl
Marika säger:
Hej Softaarne!

Försökte nå ut med det du säger i inlägget genom följande meningar:

Citat från inlägget:

"För att din resa ska klassas som en paketresa och omfattas av resegarantin måste du, av samma leverantör, tillsammans med flygbiljetten även boka minst något av följande: ..."

samt:

"OBS! Ovanstående måste bokas av samma arrangör. Många flygbolag erbjuder dessa tjänster på sina hemsidor men man länkas vidare till andra bolag så var uppmärksam! "

Med samma leverantör/arrangör avses att de i eget namn erbjuder både flygbiljetter och någon/några av de andra delarna som måste ingå för att resan ska klassas som en paketresa,

MVH / Marika
Postat 2010-05-31 14:50  Anmäl
Softaarne säger:
Ok för att inlägget är några veckor gammalt, men i alla fall... Vår familj bokar alltid våra resor själv, så jag pratade med konsumentvägledningen om vad som krävs för att klassa en resa som paketresa. Vad de sa var i princip att det ska köpas som ett paket i samma köp. Att köpa flyg och hotell separat från samma arrangör ger inte automatiskt detta skydd, även om du gör detta köp i princip samtidigt. Så deras råd var att inte förlita sig till att man fixar sin egen paketresa, utan att det viktigaste är att ha försäkringar som täcker detta. Rekommenderat är att minst betala med kreditkort samt att ha hemförsäkring inklusive dess extra reseförsäkring.

Vid inställt flyg inom europa är det dock flygbolagen som ska betala kostnader som t.ex. hotell. Flyger man Ryan kanske det kan vara lite knepigt att få sina pengar... Utanför europa är det upp till flygbolagens goda vilja.

Ett tips är att prata med sitt försäkringsbolag om vad som gäller när man bokar själv, speciellt om man beställer biljetter, hyrbil, hotell mm. via utlänska förmedlingar. Det kan skilja en del mellan olika försäkringsbolag.
Postat 2010-05-31 14:32  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet