Stöd Ukraina

Bejjan888s blogg

Fredag 4 Oktober 2013 - New York

The High Line

Copyright © Bejjan888™

Efter gårdagens ”hårdkörare” lyxade vi till det med sovmorgon. Idag var det en heldag i New York utan en massa tider att passa. När vi gick ut på 41st Street slog värmen emot oss med full kraft. Inte nog med att det var varmt, det var kvavt och en dimma som lagt sig över hela New York City. Kändes lite jobbigt eftersom vi planerat att gå en hel del idag… Vi pinnade iväg mot West 30th Street och 10th Avenue för att gå upp på the High Line i dess norra ände och gå söderut.

Fakta om the High Line...
The High Line var en gång i tiden en upphöjd järnväg på Manhattans västsida som var i bruk från 1934 till 1980. Man fraktade mjölk, kött och diverse råvaror från slakteriet i the Meatpacking District direkt till fabrikerna och lagren längs spåret genom Chelsea District och fram till 30th Street. År 1846 godkändes järnvägsspåret längs Manhattans västra sida längs gatorna i New York. För säkerhetens skull anställdes män som red på hästar och vinkade med flaggor framför tåget, dessa ridande män kallades för ”the West Side Cowboys”. Ändå inträffade en rad olyckor mellan godståg och annan trafik att 10th Avenue blev känt som ”Death Avenue”. Efter flera års offentlig debatt om olycksriskerna kom man till slut överens om att förbättra situationen genom ”the West Side Improvement Project”, med bl.a. the High Line.
The High Line invigdes för tåg 1934 och gick då från 34th Street till St. John’s Park Terminal vid Spring Street och var då 21 km långt. The High Line designades att gå genom kvarteren istället för över avenyerna för att undvika nackdelarna med upphöjda tåg. Spåret sammanlänkade fabrikerna och affärerna genom att tåget kunde köras rakt in i byggnaderna. Under 1950-talet ökade lastbilstransporterna mellan staterna och tågtrafiken minskade över hela landet. Under 1960-talet förstördes den mest sydliga delen av spåret mellan Gansevoort Street, längs Washington Street och ner till Clarkson Street, vilket var nästan halva spårets längd. År 2006 påbörjades ombyggnationen av spåret, inspirerat av Promenade plantée i Paris, till en avlång park som sträcker sig 22 kvarter från 34th Street och ner till Gansevoort Street. Den totala längden är 2,4 kilometer (1,45 mile). The High Line har olika öppettider som varierar beroende på årstid. The High Line kan nås genom nio entréer och det finns både restrooms och lättare förtäring längs vägen.

Vi gick upp för trapporna och började vandringen längs the High Line. I början var det nästan olidligt varmt, upp emot +30°C varmt, foggy och vindstilla trots att vi var nära Hudson River. Men det var skönt att komma upp från biltrafiken och kunna strosa runt utan att vara livrädd för bilar och cyklister. Planteringarna gjorde miljön avslappnande och träden gav bitvis välbehövlig skugga. Vi gick de 19 kvarteren söderut som the High Line sträcker sig och kom ner Gansevoort Street. Vi passade på att äta på en närliggande restaurang. Min reskompis blev uppraggad av Pierre, en kille från Haiti, som kom fram till oss när vi satt och åt. De bytte nummer och bestämde att de skulle träffas senare på kvällen.

Jag och min reskompis skiljdes sedan åt för att gå runt på egen hand och sedan träffas på Hostelet igen. Jag ville gå till Ground Zero Museum (420 West, 14th Street @ 9th Avenue) och fick leta en stund innan jag hittade en liten skylt bredvid en porttelefon. Jag ringde på och en trevlig tjej svarade. Hon hade en tour vid 13.00 men jag var välkommen upp och gå runt fram till dess. Nu var klockan 12.45 så jag hade en kvart på mig. Jag blev insläppt och gick upp för trapporna till museet. Jag blev lite besviken att museet var så litet, men det fanns mycket grejer att titta på ändå. Artefakter och bilder från terroristattackerna och böcker som skrivits om händelserna. Högst upp på väggen fanns ett fint citat ”Two bullets went into the World Trade Center but only love came out of it”.
När klockan närmade sig ett så lämnade jag museet och satte kurs mot den svenska godisaffären Sockerbit. På 89 Christopher Street ligger den och jag fick irra omkring en bra stund i West Village innan jag hittade på affären. Lösgodis (med svenska namn såklart), Marabou Chokladkakor mm, mm. Allt typiskt svenskt godis hade de. Det var ju inte det billigaste men vad gör man inte när godissuget tränger på? Så lösgodis blev det med bumlingar och romerska bågar. Sedan gick jag längs 7th Avenue och fönstershoppade mig hela vägen tillbaka till Hostelet. Jag tog mig till ett ställe bara längre ner på 41st Street som också sålde Frozen Yoghurt. Provade smakerna apelsin och jordgubbe. Men apelsinen smakade konstgjort och den orangea färgen skrek E-ämnen lång väg. Sedan vilade jag en stund på Hostelet innan min reskompis kom och vi gick ut och åt middag. Vi köpte även egen frukost inför morgondagen då vi ska upp tidigt för att åka till Philadelphia och Amish-regionen.

På kvällen hade vi bokat in Mamma Mia! på Wintergarden på Broadway. Showen var jättebra och storyn blandades med en hel del humor och skådespelarna var superbra. Många skratt blev det under kvällen. Tyvärr satt det ett gäng svenskar (göteborgare tror jag) precis framför oss som skymde sikten både på höjden och på bredden, så att säga. Min kompis hade chattat med Pierre hela eftermiddagen och de skulle träffas nu efter kvällsföreställningen. Pierre kom till vårat Hostel och vi satt i baren längst ner en stund. Men efter ett tag kände jag att det blev dags att avrunda kvällen för min del. Jag ville vara i hyfsat vaket tillstånd i morgon inför resan till Philadelphia i morgon.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sjuk hemlängtan
48 veckor sedan
Åter till Dubrovnik
48 veckor sedan
En gråmulen dag
48 veckor sedan
Shkodër och Krujë
48 veckor sedan
Slapp dag... igen
48 veckor sedan