Stöd Ukraina

Bejjan888s blogg

Lördag 5 Oktober 2013 - Philadelphia

Philadelphia och Amish

Copyright © Bejjan888™

Bussen mot Philadelphia gick redan klockan 07.00, från 125 Park Avenue mittemot Grand Central. Men eftersom vi bodde så pass nära tog det bara 5 minuter att gå i morgontrafiken. Bussen var utrustad med både AC och WiFi ombord och det behövdes. För när vi kom fram till Philadelphia var det runt +30°C, sol och i princip vindstilla.

Fakta om Philadelphia...
Till platsen där dagens Philadelphia ligger anlände den första svenska expeditionen redan 1638. På den västra flodbanken etablerades kolonin Nya Sverige med svensk handelsplats och bosättning. Under 1650-talet tog nederländska kolonister kontrollen över området och 1664 tog till slut erövrade engelsmän området. Engelsmannen William Penn räknas som stadens grundare och år 1701 fick staden formellt stadsrättigheter. Det var i Philadelphia som den första amerikanska kongressen samlades och 4 juli 1776 undertecknades oavhängighetsförklaringen och år 1787 undertecknades USA:s författning (Constitution) i staden. Mellan 1790 och fram till år 1800 var Philadelphia temporärt USA:s huvudstad.
Liberty Bell är en klocka som finns i Philadelphia sedan 1752 och historien om klockan sägs vara en myt. Historien berättar om en gammal klockringare som ringde i klockan i samma ögonblick som den amerikanska kongressen förklarade sin självständighet. Det är möjligt att en man ringde i klockan den 8 juli år 1776 då invånarna samlades till den första uppläsningen av Självständighetsförklaringen, men det finns inga säkra bevis. Klockan fick dock sitt namn först år 1837 då den blev en symbol för kampen för slaveriets upphörande. När klockan anlände till staden och man ringde i klockan för första gången uppkom en spricka.

Värmen slog emot oss när vi klev av bussen och första stoppet var Independence Hall, där det första amerikanska parlamentet satt. På grund av Government Shutdown var dock byggnaden stängd och vi kunde inte gå in och se på Liberty Bell. Men vi kunde däremot fotografera den genom ett stort fönster. Sen var det så äntligen dags för en frukost, eller snarare brunch. Här var det en frukostbuffé där du betalade efter vikten på maten du tagit. Sedan var det tänkt att vi skulle besöka United States Mint, där man tillverkar alla mynt i USA. Huvudkontoret ligger i Philadelphia med flera andra kontor runtom i USA. Men på grund av Government Shutdown var det stängt. Typiskt! Det hade varit roligt att få se.

Vi vandrade vidare genom Philadelphia och kom fram till Elfreth’s Alley som är USA’s första gata. Gatan som är cirka 50 meter lång anlades runt 1703 och kullerstenarna som finns där än idag är originalstenarna. Elfreth’s Alley är idag National Historic Landmark och husen har bevarats i samma stil som då när gatan anlades. Sedan gick vi till Betsy Ross House. Där bodde Betsy Ross, kvinnan som enligt historien ska ha tillverkat den första flaggan för förenta staterna, som på den tiden bara var 13 till antalet. På den tiden var det Betsy Ross är begravd intill sitt hus och hennes hus är idag ett museum.

Sedan tog vi bussen och åkte till Philadelphia Museum of Art och gick i trapporna där. Men det var lite jobbigt eftersom solen låg på och gassade rejält. Men från trapporna får man en fin utsikt över Philadelphia och nere framför trapporna stod en staty av George Washington till häst. I anslutning till museet stod fyra killar i full Ghost Busters-utstyrsel och jag antar att det var rejält varmt åt dem i den +30°C värmen. Även en Sylvester Stallone-kopia fanns där i hopp om att tjäna lite pengar.

Sedan hämtade bussen upp oss och körde till Lancaster County och det Amish-samhälle som finns där. Det ingick en Buggy Ride i resan vi bokat, alltså skjuts med häst och den typiska Buggy Ride som Amish använder sig av. Men vagnen var en stor vagn för typ 15 personer och kusken vi fick var född Amish men levde inte så längre. Så han var inte ens klädd som de andra Amish-kuskarna. Så det var en rejäl besvikelse. Men han var väl insatt i deras tro och hur Amish lever tillsammans. Här följer en kort version av allt han berättade… Barnen i en Amish-familj går i skolan upp till 8:e klass, sedan får de börja arbeta hemma. Den yngsta sonen i familjen är den som får ärva gården. Resterande barn (7,4 barn i snitt per familj) måste alltså flytta och bilda familj någon annan stans. När Amish-folket kom till Pennsylvania från Europa var de runt 250 stycken. Nu räknar man med att det finns 300 000 Amish och de bor nu utspritt i 30 av USA’s stater.

Efter Buggy Riden åkte vi till Kitchen Kettle Village, ett shoppingcenter mitt i Amish-regionen. Där åt vi mat och kikade runt i affärerna där. Efter rekommendation av guiden köpte vi en varsin glass. Glassen och strutarna var hemma gjorda och det är bland det godaste jag ätit! Vid 16.00 samlades vi vid bussen och åkte tillbaka till New York igen. Vi blev avsläppta vid Grand Central och när vi passerade Bryant Park var det uppställt en massa bilar, baracker och lastbilar. Vi funderade vad som skulle hända… det vi fick snart reda på. För på en av bilarna satt en lapp med ”Law & Order” på. Så, det skulle alltså spelas in material till tv-serien i Bryant Park. Vi började fantisera ihop ett mord i Bryant Park och att vi skulle fråga om vi inte fick vara med som statister… haha ;) Imorgon skulle det bli regn på förmiddagen så vi planerade in ett besök på Madame Tussauds.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sjuk hemlängtan
50 veckor sedan
Åter till Dubrovnik
50 veckor sedan
En gråmulen dag
50 veckor sedan
Shkodër och Krujë
50 veckor sedan
Slapp dag... igen
50 veckor sedan