Stöd Ukraina

Flys blogg

Fredag 17 Oktober 2014 - Kyoto
Resealbum: Japan 2014

Snabbtåg Shinkansen till Kyoto, tempel och Geishor...

Denna dag ska vi lämna Tokyo bakom oss. För att vi ska slippa släpa på bagaget så skickar vi det med en lastbil som kommer och hämtar upp detta på hotellet kl. 08,00.
Själv ger vi oss iväg kl 08.45 och åker först tunnelbana till Tokyo station där vi inhandlar en lunchlåda – o-bento – som finns i olika varianter. Efter detta sätter vi oss på Japans snabbtåg – Shinkansen, som ska ta oss de 513 km till Kyoto på drygt 2,5 timmar. Tåget går i 300-320 km/tim och det är gåt om benutrymme. En kul detalj var också att konduktören bugade varje gång han gick in och ut från vagnen – detta är för att han vill tacka för at vi åker med tåget och därigenom att han har ett jobb och kan ha mat på bordet hemma – mycket ödmjukt o fint. Dessa tåg har också en förseningsstatistik på 35 sekunder – per år… Det är kanske något för SJ att titta närmare på…. På vägen får vi också en skymt av Fuji-berget.
På resan berättar vår reseledare om det Japanska samhället då och nu, vilket var mycket intressant. Bl a berättade han att japanerna inte är så effektiva som man kan tro. Han jämförde med USA då han jobbat på en amerikansk bank och där det absolut viktigaste var att prestera och ge vinst till företaget, medan i Japan är det viktigare med gemenskapen och att alla trivs och att vinsten kommer längre ner. Så det är inte ovanligt at företag har fler anställda än man behöver, och man tar hand om de anställda, så kan man inte prestera så mycket så får man ändå vara kvar. Därför är Japanerna också lojala mot sitt företag och jobbar gärna över. De har 3 veckors lagstadgad semester, men under de första 10 åren på jobbet tar de inte ut någon semester alls, och efter detta kanske de börjar ta ut 1 vecka… Det är därför Japanerna är så intensiva när de är på resa, för det är inte ovanligt att de t ex gör hela Europa på 1 vecka. Av denna anledning är det också sällan man ser Japaner i arbetsför ålder som reser, det är ofta studenter eller äldre personer.
Säkerheten är också bra i Japan och det är få brott som begås, och man kände sig mycket trygg ute på gatorna i huvudstaden. Dessutom är det rent och snyggt överallt, men mycket svårt att hitta papperskorgar. Japanerna tar ofta med sig skräpet hem och sorterar det, då det är lag på sortering där.
Skatterna är låga och det är fri grundskola. Sjukförsäkringen står företagen för, ofta för hela familjen, då det är mannen som jobbar, medan kvinnorna är hemma. De har knappt någon invandring, de anser att andra saknar den arbetsmoral som japanerna har.
En märklig detalj när det gäller Tokyos tunnelbana är att det är bara två sträckor som det är tillåtet att begå självmord på, om det händer på andra sträckor så blir familjen/släkten skyldiga att betala skadestånd, vilket kan vara enorma belopp, men just på dessa sträckor kostar det inget.
Efter ankomst till Kyoto så blev det Taxi till hotellet, som researrangören stod för. I Kyoto åkte i mycket Taxi på detta sätt, så det kändes lite lyxigt. Jag hade fått för mig att det skulle vara dyrt att åka taxi i Japan, men så var inte fallet, i alla fall inte om man jämför med Sverige.
Rummen var inte klara när vi kom fram till hotellet – som var lite bättre än det vi bodde å i Tokyo och låg mycket centralt i Kyoto, så de blev en halvtimmes paus där jag tog en fika innan nästa äventyr skulle påbörjas.
Nu var et promenad genom Kyoto så vi fick en liten uppfattning om vad som fanns runt om hotellet mm, sen blev det tåg till Shintohelgedomen Fushimi inari-taisha. Ett mycket vackert tempel med en arkad av trädpålar som ska symbolisera en portal till den heliga marken. Den är flera km lång och har skänkts via företag och privatpersoner.
Efter detta åker vi tillbaka till Kyoto och går på Geisha-spaning i Gion-kvarteren. Mycket svårt att se Geishorna då de är mycket skygga och när man får syn på dem så försvinner de lika snabbt. Men vi så en del te-hus där de brukar uppträda för d som har råd att betala. Geisha börjar man bli redan vid 15-års åldern, men utbildningen tar ca 5 år. Det är inte fokusering på prostetion utan mer på kultur och uppträde av dessa kvinnor.
Efter detta checkade vi in på rummen. Tog en dusch och ut i Kyotonatten…
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Hemfärd
38 veckor sedan
Långa promenader
38 veckor sedan
Kvällen var bäst
38 veckor sedan
Avfärd
38 veckor sedan
Sista dagen
46 veckor sedan