Stöd Ukraina

Vietnamprojekt2012s blogg

Söndag 5 Februari 2012 - Hanoi

Skolresa

Reserapport Hanoi 2012

2012-02-01

Alla kommer i tid till Kalmar flygplats, och vi checkar in och åker till Arlanda. Tyvärr får vi hämta ut vårt bagage och checka in igen, men från Arlanda går det hela vägen till Hanoi. Vårt stop over i Doha, Qatar, blir ett trevligt break som gör resan mindre påfrestande, men samtidigt spiller vi tid. Det gör dock ingenting då pausen i Doha tillför ytterligare upplevelser till vår projektresa. Sanden ligger som en dimma i luften, men vindarna är ljumma och lätt att stå ut med då vi lämnade Sverige med snö och kyla i väderprognoserna.

2012-02-02

Tidig avresa från Doha och mycket flyg på en kort dag – vi ”flyger in” ett par timmar av dagen, och när vi landar en timme sena så har vi kl 17 i huvudet men 22 lokal tid. Hanoi ligger ju 6 timmar efter Sverige så det blir svårt att somna i tid. Mottagandet blir mycket glatt och välkomnande med blomkvast och banderoll. Bussresan till skolan där vi ska bo tar 40 minuter, och under tiden hinner vi prata om vad vi förväntar oss av utbytet. Väl på skolan får eleverna sina boenden i skolans internat, och vi lärare får varsitt träningshotellrum. Ingenstans finns någon uppvärmning så det känns lite kyligt. Rummen är fräscha och välskötta men saknar slutfinish, t ex duschens tryck kräver en nära smekning för att få bort resdamm och tvål.

2012-02-03

Första dagen på skolan börjar med frukost kl 9.30. Kändes sent eftersom kvarterets katt och tupp såg till att vi var vakna mycket tidigare. Efter frukost blir vi officiellt välkomnade av skolans president och hennes personal. Mycket förmaningar och önskningar om ett långvarigt samarbete mellan våra skolor, förmedlat med värme och humor. Vi vandrade runt på skolan och fick en bra visning av lokaler och verksamhet. Yrkeskläderna i köket liknar våra till en övervägande del, men med vissa avvikelser – t ex har de flip flops barfota, lackskor eller pälsfodrade stövlar i köket. Lunchen bestod av typiska rätter från nyligen avslutade Tet-festligheterna - stekta riskakor, grönsakssauté med biff, aladåb med fläskkött och svamp, och soppa som avslutning. Efter lunchen fick vi lite paus, men kl 14.30 var det dags för möte med genomgång av veckans program. Därefter fick vi veckans idrottslektion; tre lärare och två elever sprang två varv i lilla förorten där skolan ligger. Många glada tillrop och stora ögon gjorde löpturen lätt. För att hitta rätt fick vi med oss ett gäng killar som skulle guida oss genom labyrinten, men det var bara en som fullföljde första varvet i skinnjacka och lågskor, andra varvet fick vi klara själva. Middagen bestod av ”western food” – salladstallrik med god vinägrettdressing, stekt kyckling, tournerade grönsaker och en god veloutesås. Efter middagen stod ”cultural exchange evening” på programmet. Olika danser, lekar och sånger framfördes med varierande skicklighet – mycket trevligt och uppskattat med glada skratt och förväntningar på vår kommande aktivitetskväll. Lärargruppen kör på kvällen sin utvärdering i sin lounge på våning två i C-huset på Hoa Sua-Hilton.

2012-02-04

Lördagen började lite konstigt, vi var instruerade att gå till frukost vid kl 7.00, men blev lite misstänksamma när köket var släckt och matsalen stäng. Ingen personal i sikte. Kl 7.10 började de droppa in, och vi fick kaffe/te till att börja med, och så småningom nudelfrukost. 1½ timme försenade kom vi iväg från skolan. Första stoppet var Ho Chi Minh-mausoleumet. En något makaber upplevelse, men lärorik. ”Regler är till för att följas” får en ny innebörd när vi tvingas gå två och två på led efter att ha fått lämna ifrån oss kameror och bagage. På led med händerna längs sidorna, mössan i hand och tysta, får vi passera glasburen med den forna ledaren – Ho Chi Minh. Vi kanske inte förstår hypen kring de stora ledarna, men här var det full respekt. Efter mausoleumet promenerade vi till Ho Chi Minhs tidigare bostad och parlamentsbyggnaderna i närheten. Mycket vackra trädgårdar med dammar och gångar. Trädgården består av en samling träd från hela Vietnam och bl a en mangoallé. På samma stopp gick vi även till ”One pillar pagoda”.
Nästa stopp var Litteraturmuséet. ”-Var är böckerna?” Sydostasiens tredje största universitet, med mer än 1000 år på nacken. Dit vallfärdar årligen mängder av studenter inför sina examensprov med önskningar om lycka och framgång i framtiden.
Lunchen intogs på Café Smile, ett av Hoa Sua schools annex i stan, precis bredvid Litteraturmuséet. Mycket gott och väl presenterat av elever och personal som praktiserar och jobbar där.
Museum of Ethnology är Vietnams svar på Skansen. Alla minoritetsfolk i landet var representerade med byggnader och utställningar. Vi fick också se lite vattendocksteater… Kanske lite överskattat, men en stark tradition i landet.
Sista museet för dagen var Hoa Lo-fängelset. Fängelset har byggts av fransmännen under sin senare tid i landet, men användes även av vietnameserna själva för att fängsla t ex politiska fångar och krigsfångar från Vietnamkriget.
Ännu ett stopp blev ett tempel. Ngoc son-templet i Hoan Kiam Lake. Templet är känt för sin story om en sköldpadda. Sköldpaddan låg balsamerad i en monter (något bättre bevarad än förlagan i vårt tidigare besök på dagen) belagd med någon skimrande metall...
Dagen avslutas med middag på Song Thu-restaurangen, ännu en av Hoa Sua schools restauranger i staden. Middagen är lika god och väl serverad som lunchen.

2012-02-05

Frukost idag blev nystekta ägg i baguette som intogs i bussen på väg till Tam Coc och Ninh Binh. Bussresan blev bumpig då vägarna inte håller den standard vi är vana vid, mycket gropar och ojämnheter. På vägen stannade vi också vid ett shoppingcenter för turister = turistfälla. Vägen kantades av risfält och andra trevliga sevärdheter. Under bussresan hade vi underhållning av bl a en vietnamesisk sång om ankor och en lek om djurnamn… De svenska eleverna kontrade med att lära ut ”Små grodorna” med både sång och rörelser.
Tam Coc är ett tempelområde från första och andra dynastin, ca 1 000 år gammalt, och räknades som huvudstad i det gamla Vietnam. Templen har samma design som de övriga vi sett; rökelser, drakar, rödfärg och gulddekorer. Tempelområdet var också befolkad med bufflar, tiggare och marknadsknallar.
Efter templen så åkte vi vidare till Ninh Binh. Där började vi med lunchbuffé där vi åt get i kokt, stekt och spettad form, friterade ananaskakor, majskakor, kattfisk, vårrullar, nudlar och mycket annan god mat. Måltiden avslutades med chilikryddade frukter.
Mätta och nöjda trodde vi att vi skulle åka buss 1 km till, men det visade sig att vi bara skulle gå över torget. Där fick vi kliva i små båtar där vi blev rodda av vietnamesiska gymnaster i t ex gabardinkostym och nylonstrumpor – de rodde med både armar och ben (dock inte samtidigt). Vi åkte genom risfälten och i grottor för att komma fram till den sedvanliga turistfällan, en flytande marknad med kex och iste till roddaren. Paparazzis dyker upp på alla de här ställena. De tar bilder, skriver ut på ett ögonblick, och ska sälja till oss direkt efter aktiviteten. Vi är dock inte alltid så köpvilliga.
Samma skumpiga väg tillbaka till Hanoi, men lite lägre tempo inne i bussen (utanför var det samma intensitet som vanligt), många sov och var lite avslagna efter ett par intensiva dagar på resa. Tillbaka i Hanoi så åt vi middag på Song Thu-restaurangen. Lika fantastiskt gott som igår kväll. Taxiresa tillbaka till skolan och sen har vissa fixat med telefonkort och byte från Resedagboken till Reseguiden för att smidigare kunna föra över bilder och berättelser. I morgon börjar skolveckan på riktigt.
Dela med andra:    

Kommentarer
Jt1770 säger:
Hej på er allesammans!
Vad kul att få läsa vad ni hittat på. Vad ni verkar få uppleva mycket kul och intressant. Blir allt lite avundsjuk. Här hemma är det KALLT och snöigt! Londontjejerna missade sitt flyg till London idag pga tågstopp. De fick ta ett senare flyg. Ta nu vara på tiden och njut! Jag kommer att följa eran blogg så skriv allt ni kan.
Kramar från Johanna
Postat 2012-02-05 21:40  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Avskedsmiddag
12 år sedan
Fredag
12 år sedan
Hello everybody!!!
12 år sedan
Teplantage
12 år sedan
Kök och broderi
12 år sedan