Nattugglans blogg

Onsdag 19 Mars 2008 - USA

Roadtrip sommaren - 07 del 2

Här kommer fortsättningen på berättelsen om den roadtrip jag gjorde i USA i somras. Vi befinner oss nu i Arizona i 40-gradig värme...

Vi tillbringade en dag i Tuscon med omgivningar. På morgonen körde vi runt i Saguaro National Park, och där var bara vi, en massa ödlor, och de flera meter höga kaktusarna. Verkligen ett fascinerande landskap. Skallerormarna som vi hade räknat med att se höll sig dock undan.

Vi besökte också Sonora Desert museum, som är ett slags utomhusmuseum där de visar olika växter och djur som finns i Sonora Desert. På grund av värmen höll de flesta djuren sig undan och låg och dåsade i skuggan, men vi fick se prärievargar och en massa tama ekorrar.

På eftermiddagen åkte vi vidare till den gamla vilda västern-staden Tombstone. Där stängde det mesta vid fem, så det var också en rätt ödslig plats vilket jag bara tyckte var bra. Det blir mer rätt stämning då, och de rekonstruerade skottlossningarna som uppförs varje dag var vi gärna utan.

Vi hann iallafall besöka kyrkogården innan de stängde för dagen, och det var rätt intressant. Det var spännande att gå runt och läsa texterna på gravstenarna. Den här blev min favorit, även om det var ett hemskt öde att råka ut för...

Natten tillbringade vi på det mysiga Jonquil Motel i Bisbee, en gammal gruvstad som ligger knappt en timme söder om Tombstone. Vi gick runt i staden på kvällen och åt middag på en mexikansk restaurang (det var helt klart den mexikanska maten som var godast i USA tycker jag). Morgonen därpå var vi vid gruvan när de öppnade på morgonen för att följa med på en guidad tur. Vi fick en privat guidning eftersom vi var de enda besökarna, och vi var också de enda svenskar de hade träffat, ganska skoj. Guiden var en före detta gruvarbetare så han hade mycket intressant att berätta, och jag tycker alltid att det är spännande med gruvor! Turen tog ungefär en timme, och efteråt var vi rätt hungriga. Vi hittade ett ställe i den lilla staden Benson som hette Horseshoe Café. Det var verkligen "äkta amerikanskt" med jukebox och allt, och servitriser som kallade alla för honey :)

Resten av dagen tillbringade vi i bilen, vi tog oss norrut i Arizona och stannade till lite i Sedona, som var vackert med sina röda klippor överallt. Dagen därpå åkte vi genom Petrified Forest National Park, med förstelnade träd från dinousariernas tid. De blev begravda under lava för länge sedan och finns därför fortfarande kvar, ganska fascinerande. Det var kanske inte så värst mycket att se, mest lite stubbar som låg utspridda här och var, men spännande att tänka på att de är så gamla. Det fanns mycket fina souvenirer att köpa som var tillverkade av detta trä. Utanför nationalparken breder Painted Desert ut sig i vackra rosa färger så långt ögat når.

Vi lämnade Arizona för ett par dagar, och körde ett par timmar genom nordvästra delen av den ödsliga delstaten New Mexico. Spikraka vägar, torrt och varmt överallt och inte en människa i sikte. När vi skulle tanka hittade vi en liten bensinpump mitt ute i ödemarken. Den fungerade som tur var...

Så fort vi korsade gränsen till Colorado förändras både naturen och vädret drastiskt. Från 40 grader varmt och öken till regn och grönska inom loppet av några minuter. Helt otroligt! Jeans och tröja behövdes när vi skulle gå runt i Durango, staden vi övernattade i. Morgonen därpå var vädret bättre igen och vi begav oss till Mesa Verde, där det finns ruiner från bosättningar som puebloindianerna byggde i skydd av klipporna för 1500 år sedan. Det var intressant att se, eftersom det inte finns speciellt mycket historiska lämningar i USA. Men jämfört med allt som finns att se i Europa var det här inte så väldigt märkvärdigt. Men jag är ju en arkeolog-wannabee så jag var förstås tvungen att släpa med sambon för att titta på detta :)

Nästa mål på resan var Monument Valley, något som jag hade sett fram emot mycket. Det är verkligen ett fascinerande landskap som man känner igen från många filmer. Det gick bra att ta sig fram med bil på de små grusvägarna som slingrade sig runt de märkliga klippformationerna, även om en biltvätt efteråt var nödvändig :) Under kvällen fick vi uppleva en annan del av USA, när vi körde runt och skulle försöka hitta någonstans att sova utanför Grand Canyon. Vi hade inte räknat med att hinna dit så tidigt, och bara bokat boende inne i nationalparken för kvällen därpå. Samhällena runt Grand Canyon var ingen hit, det såg riktigt nergånget ut och det sprang en massa lösa hundar på gatorna. Vi kom riktigt i stämning när bilstereon dessutom bestämde sig för att spela en passande Pet Shop Boys låt "... run with the dogs tonight, in suburbia..." Till slut hittade vi ett motell i flagstaff som såg ok ut, men det var ändå det sämsta och minst prisvärda boendet under hela resan.

Dagen därpå spenderade vi i Grand Canyon. Det var verkligen så där stort och overkligt som man föreställer sig, men jag tycker att det finns ännu vackrare natur på andra håll i USA. Nationalparkerna i Utah slår definitivt Grand Canyon. Men det var förstås helt fantastiskt att få se det, och vi vandrade en del längs kanten och stannade på de olika utsiktspunkterna. Något som är väldigt bra med många av parkerna är att de har gratis shuttle-bussar som man kan åka mellan olika utsiktsplatser. På så sätt kunde vi gå en bit, och sedan ta bussen till nästa ställe när vi tröttnade på att gå, det var som mest ett par kilometer mellan de olika stoppen.

I Grand Canyon bodde vi på Bright Angel Lodge som låg precis vid kanten. Det kostade knappt 500 kronor för ett mysigt rum med egen toalett, och dusch i korridoren. Helt klart att rekommendera.
Dela med andra:    

Kommentarer
Memmie säger:
Jättekul att läsa din reseberättelse! Ser fram emot fortsättningen!!
Postat 2008-04-14 14:10  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Gullsing
Gullsing säger om Nattugglans bild "Gravsten vid Boothill Graveyard":
Det måste väl vara ett skämt? Gilla
14 oktober 2008 23:07
Memmie
Memmie säger om Nattugglans bild "Bensinpump ute i ödemarken":
Nej, va charmigt!!
20 mars 2008 11:09
Lipton
Lipton säger om Nattugglans bild "En liten kaktus":
Fin bild!
13 december 2007 21:38