Stöd Ukraina

Nattugglans blogg

Onsdag 20 Februari 2008 - USA

Roadtrip sommaren - 07

Sådär, nu har jag äntligen kommit igång med att berätta om den alldeles underbara drömresan vi (jag och min sambo) gjorde förra sommaren. Tre och en halv vecka var vi borta, och vi hann se så otroligt mycket vackert, imponerande och annorlunda. Allt från det helt sanslösa Las Vegas till Los Angeles fantastiska nöjesparker till den väldigt skiftande naturen i tio olika nationalparker till....

Men för att börja från början så hade vi planerat för den här resan i över ett år. Samtidigt som man längtar efter att komma iväg så tycker jag att det är jätteroligt att ha riktigt lång tid på sig att planera och drömma om resan. Den 9 juli var det äntligen dags, då vi flög från Göteborg till Los Angeles med mellanlandning i Paris. Jag hade aldrig flugit längre än till Nordafrika tidigare, så bara själva flygresan var riktigt spännande. Vi betalade 10000 per person för flygbiljetterna, och så här i efterhand inser jag att det var onödigt dyrt. Men kanske att vi flög från Göteborg och att det var mitt i högsäsongen gjorde att vi inte kunde komma så väldigt mycket billigare undan.

Väl framme i Los Angeles åkte vi med Hertz buss direkt från flygplatsen till deras kontor och hämtade ut vår bil, en svart Ford Mustang cabriolet! Vi tänkte som så att vi kommer att spendera så mycket tid i den bilen, och det kommer bidra så mycket till känslan av att bila runt i USA att ha en "riktig" bil. Och det var absolut värt det. Vi betalade drygt 9000 för tre veckor och tre dagar, med alla försäkringar, fria mil och extra förare, plus extratillägg eftersom jag var under 25 år. Vi hade också investerat i en gps innan vi åkte, och det kan jag verkligen rekommendera. Så mycket bråk och irritation man slipper då man har någon annan att skylla på om man kör fel :)

Vår bil

I Los Angeles bodde vi på Travelodge LAX South för knappt 500 kr natten. Vi bodde flera gånger hos Travelodge under resan, och tyckte att de hade riktigt bra och prisvärt boende. Med bil var det perfekt att bo nära utfarten till de olika motorvägarna, eftersom allting vi skulle till låg åt olika håll. Vi hamnade i några av de beryktade trafikstockningarna, men så farligt tyckte jag ändå inte att det var.

Vi stannade i Los Angeles i fyra dagar och hann med att besöka Disneyland, Disney California Adventure, Universal Studios och Six Flags Magic Mountain. Det var främst för nöjesparkernas skull vi ville till LA, men vi passade också på att ta en titt på Hollywood och Beverly Hills. Visst var det roligt att ha varit där, men det räckte gott med en kort stund för vår del. Santa Monica däremot var riktigt fint. Där tillbringade vi en eftermiddag med att shoppa. Klädbutiken Forever 21 blev min favorit, men även Wet Seal hade ett bra (och billigt) utbud. Dessutom handlade vi på Quiksilver, nästan halva priset mot hemma, och på Sephora. Stranden i Santa Monica är jättefin, men det var alldeles för kallt för att bada.

Bland nöjesparkerna var Six Flags helt klart den bästa (om man gillar berg-och-dalbanor, annars ska man inte åka dit). Vi åkte nog nästan 20 olika berg-och-dalbanor. Favoriten var Tatsu, där man åker liggandes på mage! Den var helt underbar, det kändes verkligen som att man flög fram. Jag har aldrig åkt så bekvämt tidigare, det var skumgummi överallt så man kastades inte omkring som man oftast gör. Sedan fanns det en där man stod upp och åkte, också en annorlunda upplevelse... Och så Superman, där man skjuts iväg helt lodrät uppåt, och sedan faller ner igen. Vi hade en helt underbar dag där!

Tatsu

Universal Studios var också jätteskoj, även om jag tyckte att deras åkattraktioner inte var så värst märkvärdiga. Höjdpunkten där var istället Studio Tour och de olika showerna, särskilt Terminator 3D var riktigt bra. Disneyland var jättemysigt, med lugna men väldigt fint gjorda åkattraktioner. Vi köpte en dagsbiljett somgällde för både Disneyland och Disney California Adventure, där det fanns roligare åkattraktioner. T.ex berg-och-dalbanan California Screaming och Twilight Zone Tower of Terror där man åker i en fallande hiss i totalt mörker :) Lite lugnare men väldigt bra gjord var Soaring over California, där det kändes som att man svävade fram över olika landskap. Överhuvudtaget så tycker jag att simulatorerna som fanns på de olika parkerna var bland det bästa, sådant saknar jag på våra nöjesparker hemma. Inträdet till de olika parkerna var ca. 400 kr per person, men eftersom allt ingår sedan så blir det inte dyrare än att åka till Liseberg.

Vi hann prova flera olika snabbmatskedjor under de här första dagarna: Pizza Hut, Denny's, Wendy's och Subway bland andra. Vi fick också stifta bekantskap med den amerikanska frukosten bestående av muffins och kakor :)

Från Los Angeles körde vi söderut till San Diego. Där började vi med ett besök på Sea World. Det var jättefint där, med många olika djur och fantastiska shower. Särskilt späckhuggarna var förstås imponerande. Jag älskar delfiner, så höjdpunkten för min del var att man kunde mata och klappa dem! Man köpte en liten ask med fisk för några tior, och ett visst antal personer släpptes in åt gången. Alla fick noggranna instruktioner om var delfinerna tyckte om att bli klappade, att man skulle kasta fisken i deras mun osv, plus att personal gick runt och höll koll hela tiden så det verkade bra organiserat.

I San Diego hade vi förbokat boende genom Venere.com. När vi kom dit visade det sig att de inte hade fått något meddelande från Venere, detta hade tydligen hänt flera gånger. Som tur var hade vi inte betalat något i förskott så det var bara att åka runt och leta efter något annat. Vi hittade ett rum hos Howard Johnsson, en kedja som fanns lite överallt, bara lite dyrare än Travelodge. Jag blev positivt överraskad av motellkedjorna i USA och den standard de höll för det mesta: Stora rum med stora och bekväma sängar, queen size räcker gott och väl, stora badrum, alltid välstädade. För det mesta fanns det också kylskåp och ibland ett litet kök.

Första kvällen i San Diego åkte vi in till Gaslamp Quartier, där det var väldigt mysigt. Vi åt på Fred's Mexican Café, som blev en av våra favoritrestauranger under resan. Jättegod mat, billigt, och jättestora Margaritas :)
Dagen därpå skulle vi ta oss över till mexikanska gränsen. Det skulle jag inte rekommendera att göra. Det skulle finnas så mycket att shoppa där hade jag läst, men vi hittade inte speciellt mycket. Spriten var inte mycket billigare än i USA, och Tijuana var inte direkt någon rolig stad. När vi sedan skulle tillbaka in i USA igen var vi inte direkt ensamma om detta. Två timmar fick vi stå i kö för att komma tillbaka över gränsen, visserligen en upplevelse men ändå... Folk verkade vana, man hörde ingen som klagade fast det var varmt och många hade små barn med sig.

Två nya snabbmatskedjor avverkades den här dagen: Jack in the Box (tillsammans med Wendy's tycker jag att de hade de godaste hamburgarna) och en stor hink med kyckling från KFC.

Innan vi lämnade San Diego besökte vi deras zoo som var jättefint. Det var uppbyggt med olika miljöer man gick i som skulle efterlikna djurens naturliga miljö, och det fanns många annorlunda djur som pandor, koalor och flodhästar. Stort var det också, det tog oss nästan tre timmar att gå igenom hela.

Efter San Diego var det dags för den "riktiga" roadtripen att börja. Vi körde inåt landet i Californien, och både utsikten och vädret skiftade snabbt. Temperaturen steg med runt 20 grader och vägen gick genom ett vackert, men torrt, berglandskap. Vi stannade till vid ett kasino som låg mitt uppe bland bergen för att svalka oss lite, och blev bjudna på gratis cola :) Efter fyra timmars körning kom vi fram till Joshua Tree National Park, med de speciella joshuaträden som inte finns någon annanstans än här. Parken är också känd för sina annorlunda stenformationer, som är rundade och ser ut som att de skulle vara mjuka. Det är populärt att klättra bland dessa. Vi såg inte en människa när vi körde genom parken, det var fortfarande jättevarmt trots att solen snart skulle gå ner, och med det ödsliga landskapet runt omkring blev det en väldigt speciell stämning.

Vi fortsatte att köra över gränsen till Arizona, och vid tvåtiden på natten stannade vi till i det lilla samhället Tonopah, där vi hittade resans billigaste motellrum för knappt 300 kr. Vi sov med ac:n på full effekt, temperaturen steg knappt under 40 grader på hela natten....

Fortsättning följer
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Heidine
Heidine säger om Nattugglans bild "Så söt!":
Ja helt enig med Resglad. de er bare så skjønne!
10 oktober 2007 12:05
Ivan
Ivan säger om Nattugglans bild "Santa Monica Beach":
Här slutar Route 66 vid Santa Monica Pier.
30 september 2007 10:50
Memmie
Memmie säger om Nattugglans bild "Tatsu":
Å, har du åkt Tatsu!! Som bergochdalbanefantast är ju detta min dröm... !!
14 augusti 2007 09:02