Stöd Ukraina

Gullsings blogg

Lördag 10 September 2005

Reseberättelse från en kryssning med Splendour of the Seas.

När jag skulle fylla 70 år, september 2005, bestämde vi oss för att företa en kryssningsresa. Redan i november året före beställde vi resan, som innefattade en veckas kryssning med Royal Carribeans Splendour of the Seas, flyg tur och retur med Spanair till Barcelona och sex nätter på hotell Rialto i Barcelona. Det blev en spännande väntan under året, som följde.

Vi reste från Kastrup på morgonen och anlände till Barcelonas flygplats. Därifrån skulle vi ta en taxi till hamnen, där fartyget väntade. Redan på flygplatsen träffade vi ett par från Blekinge, Inger-Maj och Göran. De skulle också med på samma kryssning, så vi tog en taxi gemensamt. Det blev incheckning, som var mycket rigorös naturligtvis. Vi fick en hytt med ett stort fönster, precis som vi hade beställt. Redan första dagen blev det den obligatoriska livräddningsövningen. Båten avgick vid klockan 7 på kvällen.

Första dagen på kvällen när vi skulle äta middagen i den vackra matsalen blev vi bekanta med övriga resenärer vid vårt bord. Vi hade redan bestämt med Inger-Maj och Göran att vi ville sitta tillsammans. Utöver oss fyra var det en dam, Jean, som kom från Australien i sällskap med Barbara från Manchester. Barbara hade sin mamma Minnie med sig. Så var det ungt nygift par från Canada, Leanna och John. I detta sällskap hade vi mycket trevligt i en hel vecka ombord.

Andra dagen ankom vi till Marseille. Vi hade fortfarande inte besett båten, så vi stannade ombord och hade sightseeing mest hela dagen. Marseille verkade inte så lockande på oss. Man fick vara med och dansa linedance till exempel ombord. Där fanns pooler, ”golfbana”, klättervägg skönhetssalonger med mera. Det tar för lång tid att räkna upp allt. Båten var ordentligt lyxig med massor av god mat.

Dag tre kom vi till Villefranche en liten stad på den franska Rivieran. Där gick vi i land och fick se den mest bedårande lilla stad, man kan tänka sig. Stan ligger vid hamnen utefter vattnet och klättrar rakt upp i bergen bakom. Där gick vi runt och tittade på massa vackra platser. Villefranche är en av de städer vid Rivieran, som är mest välbesökt av kändisar från hela världen. En restaurang vid strandpromenaden hade till exempel en massa foton på filmstjärnor och andra kändisar på väggen. En lustighet är, att vi sen vi kommit hem igen, har sett flera filmer, som är inspelade just där. Till och med på samma servering, där vi intog varsin öl. Från Villefranche kunde man åkt till Monaco och Cannes, om man ville.

Villefranche från båten in till stan.

Den fjärde dagen kom vi till Livorno i Italien. Vi hade kunnat ta en utflykt därifrån till exempel till Florens och Pisa, men vi ville spara oss till en utflykt till Rom. Vi åkte alltså in till Livorno med buss, som stod till förfogande och gick runt i stan och jag fotograferade massor. Vi drack vår allra första ”riktiga” italienska cappuccino på ett ställe. (Vi hade inte varit i Italien förut.) Den smakade mycket gott.

En arkad i Livorno.

Varje kväll var det shower i teatersalongen, den ena värre än den andra. Ombord fanns det kasino och andra faciliteter, som t.ex. konstauktioner. Naturligtvis använde vi oss av poolerna och solade och badade. Dessutom spelade vi ett slags minigolf. Det var rätt lustigt. Banorna var inte som våra minibanor, utan nästan upplagda som ”riktig” golf, med lutande underlag och så vidare. Vi utnyttjade också gymet och tränade lite, förutom att vi gick snabbt runt båten på övre däck. Det var ett bra sätt att underhålla kondisen.

Poolområdet på övre däck.

På natten till den femte dagen, blev jag väldigt magsjuk, så utflykten till Rom från Civittaveccia fick vi avstyra. Jag blev faktiskt tvungen att uppsöka doktorn på morgonen och där fick jag en spruta i baken och medicin att äta. Så fick jag ordinationen, att jag inte fick äta något på ett par dager, undantagandes yoghurt. Det tycker jag om. Doktorn sa också att jag skulle dricka Coca Cola, vilket inte gillades av Gilla. Det blev vatten i stället. Hela dagen nästan låg jag i hytten och läste och sov. Sen på kvällen klädde jag mig till middagen. Vi gick upp till matsalen och min 70-årsmiddag bestod av den nämnda yoghurten. Min ”gube” fick frossa som vanligt i jättegod mat och dricka. Han hade lyckan att inte drabbas.

Min godkända middag på min 70-årsdag.

Jag gladdes i alla fall, för både serveringspersonalen och våra vänner vid bordet sjöng ”Happy Birthday to you”. Och dessutom hade man ordnat fram en tårtbit med ett ljus i, med texten Happy Birthday Gunilla. Dagen slutade alltså inte i moll ändå.

Gratulationer på födelsedagen med sång av både vår personal vid bordet och från våra bordsgrannar.

Den sjätte dagen färdades vi till Neapel. Där gick vi i land och tittade nyfiket på den underbara staden. Jag fotograferade en hel del. Det stod en hög med taxichaufförer i hamnen och ville köra oss in till staden. Men se det ville inte vi, för båten låg så, att man bara gick över en stor hamnplan och ett torg, så var man uppe i själva bebyggelsen. Så många vackra hus och underbara gränder vi såg.

Neapel från Splendour of the Seas.

Vesuvius.

På den sjunde dagen var vi endast till havs, innan vi kom tillbaka till Barcelona. Då anordnades det uppvisningar av alla de sorter. Till exempel stod chefskocken ombord med sina medhjälpare och visade hur man lagade viss mat och en av kockarna tillverkade ett formidabelt ko(n)stverk av enbart grönsaker. Det blev en vacker uppsättning ”blommor”. Så var det en annan, som förevisade hur man skulpterar i is. Det blev en riktigt fin skulptur, en fisk.

Bordsdekoration av grönsaker.

Sista kvällen var vi som vanligt på teatern ombord, där man blev underhållen varje kväll av massor av duktiga artister.

Sen på den åttonde och sista dagen ankom vi till Barcelona tidigt på morgonen. Så var den kryssningen slut.
Dela med andra:    

Kommentarer
Marylyn säger:
Tack, Gilla, för jättetrevlig läsning av din annorlunda födelsedag... Skönt att du orkade med uppvaktning i alla fall. Och vad mycket ni fick se på den kryssningen!
Blir det en resa till nu i september?? :)
Postat 2010-03-30 16:37  Anmäl
Femtioplus säger:
Trevlig läsning Gilla:) Om än trist med dina magbesvär!
Men som vanligt tycks du ta saker och ting "Positivt"
Ja det är ju så man får ta saker och ting---gilla läget:) Blir ju trots allt bättre så:)
Postat 2010-03-30 00:48  Anmäl
Malla_ säger:
Har oxå en dröm att göra en kryssning nån gång. Tack för trevlig läsning.
Postat 2010-03-29 09:15  Anmäl
Elgona säger:
Lysande bloggar o bilder av dej.
trevligt reportage.
o du vilken stilig kvinna du är..
maria
Postat 2010-03-28 15:22  Anmäl
Myrran säger:
Jättetrevlig artikel, blogg och fotoalbum Gilla. Jag och min väninna ska vara 1 dygn i Neapel. Har du något tips och komma med vad vi absolut inte får missa när vi är där?
Maggan
Postat 2010-03-27 20:14  Anmäl
Mjorumm säger:
Så fint du skrivit och så fina bilder,en trivsam läsning
Postat 2010-03-27 17:05  Anmäl
Rika44 säger:
Väldigt intresantant läsa om er fina Medelhavskryssning.
Postat 2010-03-27 16:09  Anmäl
Reseglad säger:
Roligt att läsa och se bilder från din kryssning.
Postat 2010-03-27 15:38  Anmäl
Intressant o läsa...
Postat 2007-04-04 10:38  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Myrran
Javisst ja, det var det du berättade men jag tror nog att du tog igen det så småningom eller hur? Maggan
27 mars 2010 20:08
Reseglad
Reseglad säger om Gullsings bild "Grönsaksblommor.":
Fantastisk vackert.Nyttigt och gott !
27 mars 2010 15:45
Strid
Strid säger om Gullsings bild "Sångare.":
Wow! Du har ju en alldeles egen sångkör! Om en månad är det dax att plocka fram kören igen.
7 augusti 2009 23:45