Stöd Ukraina

Legustas blogg

Onsdag 7 December 2011 - Filippinerna
Resealbum: Östra Asien

Resa till Filippinerna

Geografi
Filippinerna består av drygt 7 000 öar och omges av Sydkinesiska havet i väster och Stilla havet i öster. De 11 största öarna står för 92 procent av landmassan. Till ytan är Filippinerna stort som ungefär två tredjedelar av Sverige.
Huvudstad. Manila, med cirka 14 miljoner invånare.
Religion. 80 procent kristna, 10 procent muslimer, 10 procent övrigt.
Säsong. December-januari och mars-april är högsäsong. Juni-september är regntid. Bäst tid att resa: mars–maj (speciellt bra period för dykning).
Valuta. Filippinska pesos. 1 000 filipinska pesos = ca 160 kr.
Visum. För vistelser upp till 21 dagar behövs inget visum, Läs mer på http://philembassy.se om du vill stanna längre än så.
Tid. Svensk tid + 7 timmar
Landsnummer: 63.
Yta: 300 000 km2, dvs två tredje­delar av Sveriges yta.
Folkmängd: 90 miljoner.
Språk: Över hundra språk och dialekter talas i Filippinerna. Majoriteten talar filipino (tagalog), men engelska är officiellt språk. De flesta pratar bra engelska.
Religion: 80 % kristendom, ca 10 % muslimer, 10 procent övrigt.

Prisnivå
Filippinerna är med svenska mått väldigt billigt. En öl på restaurang kostar runt en tia, en middag mellan 30 och 70 kr. I El Nido by på Palawan finns rum för under 200 kr natten medan fyrstjärniga anläggningar som på Lagen Island kostar från en tusenlapp för två per natt.

Säkerhet. Svenska UD avråder sedan flera år från resor till den filippinska ön Mindanao längst i söder. Där vill väpnade separatister göra Mindanao muslimskt. Följ UD:s råd.

Resa runt
Från Manila flyger Island Transvoyager (http://www.islandtransvoyager.com) till El Nido i Palawan, liksom Seair (http://www.flyseair.com). Seair mellanlandar i Puerto Princesa.

De små båtarna som används för dagsturer i Palawans övärld är säkra, men undvik längre färjetransporter på Filippinerna eftersom dessa färjor ofta är överlastade och flytvästar saknas.

Den som vill resa kortare sträckor på land kan åka Jeepney, en sorts bussar som byggts om av gamla militärjeepar och målats i starka färger och glada mönster.

Resa dit
KLM flyger direkt Amsterdam-­Manila. Alternativt kan man flyga med Cathay Pacific, Singapore Airlines eller Thai Airways och stanna till i Singapore, Bangkok eller Hong Kong för lite kosmopolitiskt storstadsliv på vägen. Biljettpriserna ligger mellan 7 000 och 8 000 kr.

Resa dit:
Billigast är att flyga till Bangkok eller Hongkong och sedan vidare med lågpris-flygbolag som Cebu Pacific. Hongkong–Manilla kostar cirka 1 200 kronor tur- och- retur med Cebu Pacific. Du behöver goda tidsmarginaler men fördelen är också att du kan flyga direkt till Cebu eller Tag-bilaran (Bohol) och slippa mellanlandning i Manila. Då kan resan från Sverige gå på 6 000–8 000 kronor. ABC-tours och Kilroy Travel säljer också resor till Filippinerna.

Öluffa
Det finns två sätt att öluffa på. Det ena är att utgå från en plats och därifrån låta fiskare och båtuthyrare ta dig runt till mindre öar. Det andra är att med stora passagerarfärjor och mindre snabbfärjor ta sig runt till de större öarna. De större färjeterminalerna är som flygplatser, så var ute i god tid. Har du mycket tid och liten budget kan färjor vara ett alternativ till det billiga inrikesflyget. Men det krävs tålamod då det inte är några pittoreska båtturer och avstånden är stora. Färjeguide finns på http://www.philippines-travel-guide.com

De större bolagen är http://www.gasuperferry.com http://www.supercat.com.ph http://www.cebuferries.com http://www.transasiashipping.com och http://www.cokaliongshipping.com

Flygluffa

Blir du sjösjuk? Kanske läge att flygluffa istället då. Att flyga inrikes är enkelt och sparar dygn i restid. De stora flygbolagen http://www.philippineair.com http://www.cebupacificair.com http://www.airphils.com och http://www.flyseair.com har flera avgångar dagligen mellan öarna listade ovan.

Båtluffa bland Robinsonöar

Resa till Filippinerna:
Flera flygbolag har trafik till Manila, bland annat SAS, Lufthansa, Cathay Pacific, British Airways och Etihad Airways. Ofta innebär det två stopp innan man ankommer till Manila. KLM är något smidigare. De flyger direkt Amsterdam–Manila. Räkna med priser från 7 000 eller 8 000 kr. ABC-tours (http://www.abctours.se), Indcen (http://www.indcen.com), Rosa bussarna (http://www.rosabussarna.se) och Kilroy Travel (http://www.kilroy.se) är några av de researrangörer som har Filippinerna i sina program.

• Resa till El Nido:
Från Manila går det både båt och flyg till El Nido. Säkerheten på färjorna är dock undermålig. Island Transvoyager Inc (island transvoyager.com) flyger till sin egen flygplats 8 km från El Nido. Kostar ca 3 000 kr. Seair (http://www.flyseair.com) har också flyg till El Nido från Manila, men med mellanlandning i Puerto Princesa.

• 4 ljuvliga stränder kring El Nido
1. Secret Beach nås via ett hål in i kalkstenberget. Klarar du ta dig in utan att stranda på korallrevet innanför så väntar den mjuka, helt undangömda sandstranden på dig – bara dig.
2. Helicopter Island. Ljus, vidsträckt och känd från tv.
3. Big Lagoon. Stranden är liten och fin, men det är vattnet man åker hit för: kristallklart som nyöppnad Ramlösa, grönt som gnistrande smaragder.
4. Entalula island. Namnet för tankarna mot Söderhavet och det är också så ön ser ut: vaniljvit strand, vajande kokospalmer och turkost hav.

• Öluffning kring El Nido
Det finns en mängd båtföretag i El Nido som tar med sig turister ut till den vackra arkipelagen. Gå en sväng i byn så hittar du dem i stort sett överallt. Du kan åka med en tur med andra turister eller hyra egen båt. Priserna för en gemensam tur per person är 100–200 kr. Vill du vara ute en längre tid och bo på stränder, i byar och på båt så är det Tao Philippines (http://www.taophilippines.com) som gäller.

Boende på Filippinerna
Manila. H20 Hotel (http://www.hotelh2o.com), Manila Ocean Park i Luneta. Fräscht fyrstjärnigt hotell med bra läge vid Rizal Park. Billigast blir att boka via Hotels.com. Räkna med 600 kr/natt för två. Pool finns.

El Nido. Längs stranden finns det många rums- och bungalow­uthyrare. Enklast är att gå en sväng och se vad som finns.

Ricos (tel 0929-467 16 32), ligger precis vid stranden. Rum kostar ca 160 kr/natt. Glorias är närmsta granne och drivs av samma familj. Glorias har något enklare rum som kostar kring 130 kr/natt.

Vårt val: El Nido Beach Hotel (http://www.elnidobeachhotel.com) är ett av de få lite mer påkostade alternativen. Rum för ca 400–550 kr.

Prisläge på Filippinerna
Filippinerna är billigt. Räkna med att en öl kostar fem–sju kronor och en rätt på restaurang 20-60 kronor, beroende på vad du beställer. En stor flaska bra, lokal rom kostar 15 kronor i butik. Taxi är otroligt billigt, förutsatt att man åker på taxameter.

• Turistinformation i El Nido
Art Café (elnidoboutiqueandartcafe.com), Sirena Street, kan hjälpa till med det mesta.

Säkerhet:
Filippinerna har problem med muslimska separatister, som önskar ett muslimskt Mindanao (en ö i söder). UD avråder därför från resor dit. Det finns även andra väpnade styrkor som krigar mot regeringen. Attacker och kidnappningar har skett i Manila, men även i Palawan. Läs alltid UD:s reseråd (ud. se) innan avfärd och updatera dig också gärna via media. Undvik att åka färja på Filippinerna. Färjorna är ofta överlastade och flytvästar saknas. Det finns också viss risk för pirater.

Mer info:
Filippinernas officiella turistsajt: http://wowphilippines.com.ph

Källa: http://www.vagabond.se
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet