Stöd Ukraina

Marlenes blogg

Måndag 30 April 2007

Praktiska att tänka på inför flytten

Det finns mycket att tänka på då man skall flytta utomlands därför har jag gjort en kort sammanfattning av sådant du bör fundera på innan du flyttar från Sverige samt en lista med användbara länkar.

Visum och uppehållstillstånd – inom EU kan du som svensk medborgare vistas upp till tre månader utan att söka visum och tillstånd. Om du vill söka dig utanför EU gäller andra regler. Läs mer på http://www.ud.se


Språket kan vara en barriär om du inte kan göra dig förstådd i ditt nya hemland. En idé är att gå en intensivkurs, helst på plats, för att få de grundläggande kunskaperna. Att lära sig språket flytande tar tid och sker snabbast om du vågar prata med lokalbefolkningen – var inte rädd för att säga fel, annars kommer du aldrig lära dig.

Vad lämnar du hemma? – Visualisera hur din situation kommer se ut då du väl flyttat. Tänk på sådana faktorer som att lämna familj och vänner och det svenska trygghetsnätet och sätt det i relation till allt du har att vinna om du flyttar.

Boende – leta på nätet och fråga dina kontakter på plats om bra boende. Vid ett eventuellt husköp, undersök saken noggrant innan du går in med pengar. Det är viktigt att veta hur det fungerar med lån, kostnader, räntor etc.

Magasinera tillhörigheter – för den som inte bestämt sig för en permanent flytt är det ett bra val att magasinera det som kan avvaras för den här resan. Hitta lagerförvaring på http://www.humlansminilager.se och http://www.CitySelfStorage.se

Skola för barnen bör du kolla upp innan du flyttar. Det gör du enklast via http://www.skolverket.se

Vaccinationer kan behövas, så kolla med http://www.vaccinationsguiden.se för att se vad som gäller dit du skall åka.

Körkort från Sverige gäller inom EU. Utanför EU måste du kontrollera vad som gäller för det specifika landet. Läs mer på http://www.motormannen.se

Viktigt – glöm inte att kolla med Försäkringskassan vilken slags försäkring du bör ha, och hur det blir med pension och annat livsviktigt. Gör detta innan du reser!

Bra länkar:

Aftonbladet tipsar om det mesta kring flytten

Skatteverket informerar om skatt och folkbokföring

Svenskar i världen, en community för alla utlandssvenskar

Guide till utlandsflytt

Hus och lägenheter utomlands

Att flytta utomlands

Om att jobba utomlands
Dela med andra:    

Kommentarer
Mara17ae säger:
Verkligen bra tips! Och känns oväntat nog fortfarande relevant trots 13 år senare. Magasinering har jag redan bockat av på https://pelicanselfstorage.se/ men mkt praktiskt kvar... Tack för bra inlägg!
Postat 2020-04-30 09:04  Anmäl
Paudoindio säger:
Hej. Många bra tips här. Jag är ny och vet inte det funkar än, kan man bokmärka inlägg som detta så att det är lätt att hitta tillbaka igen?
mvh ulf
Postat 2007-04-30 18:24  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

I [hjärta] Aruba
15 år sedan
Äter mig genom Aruba
15 år sedan
Framme!
15 år sedan
Aruba runt
15 år sedan
Väntar på flyget
15 år sedan