Stöd Ukraina

Trebs blogg

Lördag 4 Mars 2006 - Pondicherry
Resealbum: Dreamtrip

Pondicherry, Indien

Lat N 11° 55,53', Long E 79° 49,97'
Idag: 32 °C (89.6 °F)

Ponicherry är en gammal fransk koloni. Spåren efter arvet syns tydligt fortfarande. Vi bor i de gamla franska kvarteren. Här kan man bli hälsad ”Bonjour” av tvättäkta Indier. Det känns lite lustigt. Även poliserna ikädda sina röda pillerburkar med skärm bär spår av fransmännen. Dessutom är det väldigt gott om franska turister här.

När vi käkade lunch träffade vi ett par ifrån Holland. Hendrik och Marike har åkt motorcykel till Indien. De frågade; Är ni Svenskar? Är det ni som åker SAAB??? Det visade sig att de hade träffat Elisabet och Christian, våra grannar från Agonda för några dagar sedan i Chennai. Återigen, det är en liten värld vi lever i!

På eftermiddagen lallade vi runt i stan och sprang rätt in någon form av årligt religiöst firande. På två kärror med religiösa symboler, glitter och blommar satt en tempelman samt en grönmålad man. Kärrorna drogs fram för hand längs gatorna medan folk sprang fram till tempelmannen med offergåvor i form av frukt, blommor och pengar för att bli välsignade.

De som blev välsignade fick en blomkrans runt halsen eller en offerskål med eld av tempelmannen samt ett rött märke i pannan. Självklart hamnade vi mitt i smeten och blev framputtade till tempelmannen. Resten av dagen promenerade vi runt staden med blommor runt halsen och stora röda färg märken i pannan - till Indiernas förtjusning.

Ett par timmar efteråt fick vi oss en annan religiös upplevelse på samma tema. Det här gänget hade skapat stora skulpturer av en man och en kvinna liggandes på marken. Över dessa skulpturer strödde de offergåvor som frukt, röd, gul och vit pulverfärg. Indierna verkar inte alls störda över vår nyfikenhet på deras religiösa högtider. Snarare tycker de att det är kul. De puttar fram oss, visar hur man ska göra och vill att vi ska vara med. Språksvårigheter kombinerat med att vi inte alls har koll på de många gudar de dyrkar gör det svårt att få veta exakt vad det är för typ av religiösa ceremonier.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sundsvall
16 år sedan
Sundsvall
16 år sedan
Gävle
16 år sedan
Göteborg
16 år sedan
Kinnekulle Ring
16 år sedan