Bibchens blogg

Torsdag 13 September 2012 - Paris
Resealbum: Paris 2012

Parisromantik! 45-årig bröllopsdag.

Dag 1/
Efter vårt firande av 45-års bröllopsdag med nära och kära på Jungfrusunds hamnkrog, beger maken och jag oss till Paris. SAS middagsflyg är lagom tid på dagen, och till eftermiddagsfikat når vi vårt förutbeställda hotellrum på "Avenue Friedland". Centralt beläget hotell, om än dyrt, är att föredra, särskilt när man vistas så kort tid.
Kvällen är varm 30 gr. och det vimlar av sommarklädda på "Champs Elysée". Hungern gör sig påmind och vi finner en restaurang vid trottoarkanten. "Flora Danica" med god mat men märklig dessert. Ligger nära "Maison du Danemark", ett besök som passar speciellt min danske make, som jobbat där för många år sedan. En hel del förändringar, konstaterar han.

Kvällspromenaden längs Avenuen ger en njutfull stämning, vår tvåsamhet och sommarvärme. Försöker bortse från den upprörde amerikanen som blivit bestulen på sin kamera och tiggarna som sitter på trottoarerna. Storstadens baksida.

Dag 2/
Packar våra persedlar och byter till ett annat rum, då vi inte fick det som vi beställt. Blir uppgraderade närmast till en suite. Vattenkokare och kaffe på rummet, jo jag tackar jag! Knäckebröd har vi med hemifrån. Blir att inhandla ost, smör och skinka idag, så har vi frukost på rummet.
Köper 1 carnet med 10 Metrobiljetter, och första turen går upp till "Mont Martre", dvs. sista biten får vi klättra själva. Det är lönande, utsikten över Paris är vidunderlig, och atmosfären bland de utövande konstnärerna kring "Place du Tertre" är charmerande. Någon försöker locka oss att få göra våra porträtt. Men i vår ålder känns det som om det skulle bli alltför många blyertstrecksskuggor. Vi avstår och går vidare till ett av våra Parismål. Här vill man stanna länge. Det blir lunch på trappan framför den majestätiska kyrkan "Sacre Ceur" (i folkmun även kallad "Le Fromage blanc - den vita osten"). Som vanligt fylls området av folkliv, musik, baghetteätande lunchgäster samt brudparsfotograferingar. Nattens åskregn har rensat trapporna, och våra brödsmulor får vi dela med de närgågna duvorna.
Kliver ner för alla trapporna och hamnar så småningom på marknadsgatan "Rue Steinkero". Där går vi in på "Le petit Musée du Chocolat", en i vår smak delikat chokladupplevelse. Till mellanmål köper vi en jättestor maräng med chokladbotten!
Metron hem till hotellet, till en skön stunds vila av trötta fötter. Rattar in BBC på den jättelika TV:n och tar del av tuffa nyheter.
Kvällsturen går idag till "Ils Saint Louis", och vi glömmer snart de trötta fötterna och allvaret ute i världen. Ljum kvällsbris följer oss, när vi passerar den ena lilla franska restaurangen efter den andra. Svårt att välja, men till sist fastnar vi för "Cafe Med" med rödrutiga dukar och endast några få bord. 3-rättersmeny i bästa klass och vatten därtill att släcka sommartörsten med. Tätt bredvid oss sitter Deborah och Leon från Rio. Nästan så att maten kallnar, när vi byter tankar och erfarenheter kring våra olika länders kultur.
Ett verkligt möte!
Passerar sedan "Notre Dame" tillsammans. Kyrkan är svept i nattljus och i entren står en majestätisk vit Kristusgestalt. Deborah berättar, att den ursprungliga Kristusfiguren står i Rio, och som tack för den franska tekniska uppbyggnadshjälpen, har Brasilien skänkt denna fig. till Frankrike. Ytterligare en liten kopia finns utanför Havanna i bukten. Den skänktes, när Castro tillät att katolsk religion fick utövas.
Vidare går vi över bron till "Quartier Latin", där det vimlar av resaturangbesökare. Bestämmer oss för att äta här i morgon. Det tycks regna här på nätterna, men vi når precis Metron via "Chatelet" hem till "Place Etoile", utan att bli våta. Hem för att ringa SEB och spärra ett kontokort, som gått förlorat all världens väg! Vart?

Dag 3/
Lång, lugn härlig morgon med frukost på sängen. T-shirtklänning, gympaskor och paraply bör räcka för dagens tur till matgatan "Rue Moufftard". Men oj vad vi bedrar oss. Det störtregnar. Kappa på. Fast det stör väl inte en 4-dagarsturist!
Den något blöta promenaden längs matmarknadsgatan med allehanda fisk, ostar, kött, frukt, bröd, grönsaker, choklad, vin.......avslutar vi med ett för oss traditionsenligt besök på caféet i hörnet längst ner. "Pastisen" är grön, simmig, kall och smakar franskt!
Genom regntunga gator beger vi oss tillbaka till Metron. Färden går nu till "Centre de Pompidou". Vi ser fram emot ett inomhusbesök med div. utställningar och små caféer. "Fermé mardi" - stängt tisdag! Snopet. I övriga Europa brukar kulturen vara stängd måndagar. Nåväl hittar i närheten en lunchrestaurang med infravärme. Utsikt över "Centre de Pompidou"- huset med alla dess plastade gångtunnlar utanpå.
Ny planering. Promenad till "Les Halles", som är under ombyggnad. Vi är nyfikna, för vi såg en modell för några sedan, när vi var i Paris. Stiger in i ett 4-vånings affärskomplex, så modernt, att det är svårt att tro att vi befinner oss i gamla Paris - i de gamla hallarna! En av de största butikerna är inte helt oväntat H&M! Det tar en stund att gå runt. Längst ner i komplexet ryms en Metrostation. Den Metron leder oss direkt hem.
Vanligtvis brukar jag sätta fötterna i kallt vatten efter långa stadspromenader. Idag blir det i.st. ett varmbad! Stoppar tidningspapper i gympaskorna, och torkar skorna med hårfönen. Förbereder dem för kvällsrundan.
Som vi bestämde igår, blir det matdags i "Quartier Latin". Åter hittar vi (bland en mångfald) en liten typisk fransk restaurang med rödrutiga dukar. God mat, ett glas rött, trivseltrångt, värmelampor.
Det blir ett nytt möte!
Denna kväll heter de Silvia och Miguel och är från Lima. Våra språkkunskaper överbryggar inte helt varandra, så det blir mycket viftande med armarna. Intressant att få veta deras hemmaliv i Peru - ett land man borde besöka. (Nu har vi ju dessutom "husrum" :-))
När man ska byta Metro, är ett tips att försöka undvika byte på staion "Chatelêt". Vi har verkligen rört oss i Paris´"undre" värld - Metrotunnlarna.

Dag 4/
Om man äter sen frukost, kan det ingå som lunch också.
Endast 1 Metrobiljett/st. kvar. Vi spar den, och promenerar i.st. längs hela "Champs Elysée" förbi "Place Concorde" till det lilla konstmuséet "Jeu du Paume". På vägen har vi hunnit besöka danska kyrkan , där vi bevistar en skolklass, barn som läser hemspråksdanska 1 dag/vecka. Det finns också en internationell skola i Paris med många nationaliteter. Var och en har sin egen avdelning. Undervisningen sker på franska, förutom 6 tim./vecka, då varje nationalitet undervisar i sitt eget språk, kultur och historia.
Vägen går förbi "Elyséepalatset", där president Hollande huserar. Samtalar med två vaktande poliser, som vänligt svarar på våra envisa frågor.
Vi når konstmuséet "Jeu du Paume" och turligt nog visas en fantastiskt spännande fotoutställning, "The sensous Image" av Eva Besnyö (1910 - 2003). Jag får mycket inspiration, och fyller mitt block med idéer, medan maken tålmodigt väntar i hallen.
Vi fortsätter vår dagslånga promenad längs "Rue Rivoli", där vi går i pelargångar. Lite väl turistiska med sina många souvenirkiosker, tycker jag. Solen glimtar fram mellan pelarna. När vi passerar baksidan på "Louvren", får vi se att de håller på att plantera en hel del olika sorters träd. Maken frågar, och vi får veta, att det skall vara en utsällning i en vecka med propaganda för trädplantering!
Lunchhungriga, och vår medhavda matsäck intar vi i "Palais Royal"- parken. En oas mitt i storstaden. Nu skiner solen, och det känns skönt att ta det lugnt på en parkbänk. Några franska damer berättar, att bakom oss ligger Paris´ äldsta restaurang "Le grand Véfour" från 1784. Inredningen är fortfarande helt intakt, och vi gör ett besök. Måste ju se själva!
På kurs mot "La Opéra". Benen vill visst inte längre, och vi slår oss ner på det berömda caféet "Café de la Paix". Trafikbuller, ambulansljud - det märks att vi åter är i stadsmiljö.
Sista Metroresan med ett byte. Glasade dörrar utestänger Metrotåget tills det stannat. Trångt men vänligt. Erbjuds sittplats. Ibland är det fördel att vara pensionär! :-)
Parisresan avslutas med en lätt middag på "Champs Elysée", och vi tar sista stegen hem för att packa inför den tidiga hemresan i morgon.
AU REVOIR!
Dela med andra:    

Kommentarer
Brigitta säger:
Grattis till de 45-åren och tack för att du lät mig följa med till Paris. Trots blöta skor så verkade ni ha det mysigt och åt gott gjorde ni också. Kram till er bägge!
Postat 2012-09-30 18:57  Anmäl
Bibchen säger till Karinlorvik:
Så glad jag blev för din kommentar. Det är ju lite meningen med RG att ge reseinspiration, eller hur?
Postat 2012-09-17 21:04  Anmäl
Karinlorvik säger:
Mycket trevlig läsning, får lust att besöka Paris igen!
Postat 2012-09-17 18:20  Anmäl
Bibchen säger till Livsgjutare:
Denna gång var det jag som startade konversationen åtminstone med Silvia och Miguel!:) Har lärt mig.
Kul att du gillar det jag skriver.
Postat 2012-09-16 18:09  Anmäl
Livsgjutare säger:
Så trevligt och medryckande Du skriver! Kan klart se hur Björn får kontakt med nya människor! Och så mycket Ni hunnit med! En härlig resa tycks det!!
Postat 2012-09-16 17:32  Anmäl
Bibchen säger till Kustaffe:
Tack för alla dina kommentarer. Dem blev jag glad åt! :-)
Postat 2012-09-15 22:08  Anmäl
Kustaffe säger:
Grattis för de 45 åren
Postat 2012-09-15 21:35  Anmäl
Peroerik säger:
Tack för trevligt resereportage och fina bilder.

Paris är alltid värt ett besök.
Postat 2012-09-15 11:48  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Skanörsommaren till ända
5 dagar sedan
Rävtjut
1 vecka sedan
Malmödag
1 vecka sedan
Stadsutflykt
2 veckor sedan
Måndag i Falsterbo
2 veckor sedan