Bibchens blogg

Lördag 28 Augusti 2021 - Gotland
Redan på försommaren bestämde vi med ett par grannvänner att maken och jag skulle besöka dem i sommarhuset på Gotland.
- Buss till Barkarby stn
- Pendel till Nynäshamn
- Färja till Visby
- Hämtning med bil.
Solen sken från klarblå himmel och det var sensommar i luften. Vi åkte till "Södra Hällarna" där vi bjöds på picnic. Underbart gott i en så vacker natur.
Väl installerade i vännernas gäststuga blev vi bjudna på middag i storstugan.
Gotlands nationaldessert saffranspannkaka med salmbärssylt smakade mums!

Nästa dag var himlen grå och till den digra frukosten öste regnet ner. Vi hade bestämt oss och genomförde dagens program
- utsikt mot Lilla och Stora Karlsö
- Besök på Körsbärsgården i Burgsvik
- Hoburgsgubben, där vi stannade för en läcker restauranglunch med utsikt över blåsigt hav.
Seneftermiddagsvila och hemmakväll med div. släkthistorier från Gotland.

Bröllopsdag (54). Grattis maken! Vi firade den med besök i Visby tillsammans med vårt värdfolk. SMHI hade lovat skurar och det blev ofta och i stora mängder, men vi plaskade längs Adelsgatan. Iklädda regnkappor till reapris och paraply. Hamnade på en utställning med färgglada tavlor samt shoppade salmbärssylt och ramslökssalt. Nostalgitripp till Klosterbrunnsgatan, där maken och jag med familj hyrde för 30 år sedan. Många minnen väcktes. Vi gick ända fram till "Stora torget" där vi kunde gå inomhus (med behörigt avstånd) och inta en god lunch och ett gott glas kall öl.
Kvällen avslutade vi med festfirande, drink på "Beach House" och middag på där intilliggande restaurang.

Trötta nöjda och några kilon tyngre gungade vi hem i 12 sekundmeter med Gotlandsbåten till Nynäshamn. Som tur var hade vi försett oss med sjösjukepiller!!
Gotland gav mersmak :-)
Fredag 30 Juli 2021
Så var det dags att packa ihop för denna Skanörsommaren.
Sammanfattningsvis har det varit en intensiv sommarvistelse med vackert väder hela tiden! och många barn/barnbarnsträffar.
Skanörs hamn har fått många besök och flertalet friterade rödspättor på Fiskhuset har vi förtärt med god aptit.
Galleribesöken har inte blivit så många, men jag köpte i alla fall en mycket vacker silverring på ett galleri i hamnen.
De lätt salta baden är nu blott ett kärt minne för denna sommar.
"Pensionärssemestern" är slut och hemma i Stockholm väntar trädgårdsjobb och sommartvätt.
Hej då Skanör - vi ses nästa sommar!
Onsdag 28 Juli 2021 - Skanör med Falsterbo
Iiiihhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!! Vaknade kl 4.00 i natt av ett illtjut. Lät som en kvinnoröst i panik. Var tvungen att kolla ut. Såg inget, men obehaget växte.
På morgonen fick jag veta att det var en räv som satt och tjöt utanför mitt fönster. Den försvann efter ett tag.
Måndag 26 Juli 2021 - Skanör med Falsterbo
Det var urnsättning av min bror idag på S:t Pauli kyrkogård i Malmö, och maken och jag passade på att göra en heldag i Malmö.
Vi besökte Malmö konsthall där det var en spännande och lite annorlunda utställning av Leonilson. Svalt och fridfullt samt gratis inträde. Skönt efter den varma bussresan från Skanör.
"Leonilson - Drawn 1975-1993 är den första retrospektiva utställningen i Europa med den brasilianske konstnären José Leonilson. Han var en av de viktigaste representanterna för den generation av brasilianska konstnärer som kallades Geracao 80. Efter militärdiktaturens fall i Brasilien 1985 firade Gerecao 80 sin nyförvärvade frihet genom att måla en expressiv och färgstark stil..............." (ur programbladet)
Onsdag 21 Juli 2021
Hur kommer man kommunalt till Trelleborg från Skanör undrade maken och jag? Vår gulliga väninna sa att hon skulle till Trelleborg och handla så att vi fick gärna följa med. Sagt och gjort. Jag beställde de 3 förvaringslådorna i plast som vi behöver på Jysk. Det var bara att hämta dem i kassan, efter vår lilla stadspromenad.
Så bra, nu kan vi packa ner allt vi vill förvara på vinden till nästa sommar!
Måndag 19 Juli 2021 - Skanör med Falsterbo
Vi gjorde misstaget att åka till Falsterbo för att gå på gallerier en måndag! Trodde nog att alla var öppna under turistsäsongen, men icke sa Nicke på måndagar! Efter att ha styr på hur vi skulle boka bussbiljett tog vi buss 300 till Falsterbo strandbad för att där se den omtalade fotoutställningen och inta en lättare lunch på restaurangen. Det blev inget av med det. I.st. fick vi en lång men härlig solpromenad längs havet bort mot Falsterbo centrum. Min gamla strandkiosk, vilken nostalgi. Inte heller där blev vi lunchmätta, utan traskade vidare mot restaurang Kust mitt i byn. Nästan inga gäster, kanske bra för oss i pandemitider, men usch så trist.
Vid busshållplatsen finns det en grill, men som tur var kom bussen precis och på vår returbiljett tog vi oss tillbaka till Skanör.
Måndagar i Falsterbo är inte att rekommendera!
Söndag 18 Juli 2021 - Skanör med Falsterbo
Äntligen kunde det åter bli konsert i Skanör kyrka för 50 personer sittande glest i varannan bänk.
"Sagolikt" med Josefine Andersson och Daniel Beskow. Det blev sånger kring Elsa Beskows sagor. Mezzosopranen sjöng vackert i den höga akustiken, och jag njöt av att sitta själv i min bänkrad och tänka på mina bröllops/dop minnen.
Lördag 17 Juli 2021 - Skanör med Falsterbo
Stranden är inte "vår" i år dvs inte bara vår. Vi delar den med många badsugna. Inte undra på med det 25-gradiga kristallklara vattnet! :-) Det måste vara alla väl unt att doppa sig i dessa glittrande små krusvågor. I år är stranden rensad från tång nästan ett par ggr/v och den vita, lena sanden är ljuvlig att sticka ner fötterna i.
Cykelfärden hem över flommarnas smala träbroar kan vara lite riskabel med alla mötande seneftermiddagsgäster som vill ner och bada. Men med lite trixande slalomteknik går det bra!
Tisdag 13 Juli 2021 - Skanör med Falsterbo
I år har vi ingen bil, utan tar oss fram med hyrcyklar och lokalbuss. Det tog ett tag innan vi fick ordning på hur man beställer bussbiljetter här. Fortfarande är bussarna coronaanpassade och man få endast gå på vid mittdörrarna. Där finns en avläsare där man visar upp en kod från sin mobil. Det ovanliga mot förr, när vi hade s.k. yoyokort som vi fyllde på med reskassa, är att nu måste man lägga upp varje resa för sig varenda gång, ladda ner och få en kod.
Tur att vi har mobiltelefon!!!
Söndag 11 Juli 2021 - Skanör med Falsterbo
Hela natten har åskan mullrat och regnet öst ner. Stuprännorna svämmar över och det har bildats en sjö utanför köksdörren.
Vart tog det varma strandlivet vägen?
Nåväl en improviserad knytlunch hos en väninna blir dagens ena höjdpunkt. Den andra höjdpunkten blir en utställning inne i Skanör kyrka. "Presenningsikoner" av prästen Mats Hermansson.
"Ikoninspirerade bilder - slagmetall, slitna presenningar, form, känsla och färger från ikonernas värld."
" Mina bilder är en återbruksdemonstration. De är målade på gamla presenningar som jag tiggt till mej på det nedlagda regementet i Örebro........"(ur programbladet).
En mycket inspirerande och tänkvärd utställning som fick mig att helt glömma regnet som strilade ner över kyrkogården.