Bibchens blogg

Lördag 21 Mars 2020
Stanna hemma och var rädda om varandra.
Påsken kan vara solig och god hemma också.
Måndag 2 Mars 2020 - Calahonda
Maken och jag tog en annorlunda resa denna vinter. En arrangerad sådan med Aller Travel. Vi hade fallit för en annons i en månadstidning om "Långtidssemester på Sydkusten", och ville prova något annat resmål än vårt "älskade" Puerto MoganGran Canaria (som vi dock behåller i november!!)

Vi blev mötta på Malagas flygplats efter en supertidig morgonresa av värdinnan på stället där vi skulle bo "Delta Mar" resort. Först när vi samlades kring henne såg vi vem de andra resenärerna var. (Ingen vi kände) Maken och jag hade önskat en lägenhet i söderläge, och även om den låg 3 trappor upp, utan hiss, blev vi helnöjda över utsikten över Medelhavet och vår lummiga trädgård med flera pooler (en uppvärmd 29gr).

En av våra bästa "Skanörväninnor" besitter en lägenhet i Andalusia Nueva ett par mil från oss (ca 45 min. med lokalbussen), så första veckan var vi tillsammans på div. partyn, marknader, utflykter och små trevliga restauranger. Vädret var inte alls det vi väntat oss i februari, och vi var alltför varmt klädda! Solen sken och temp. steg till 25 gr.!!
Vår väninna Solweig Brändstedt, som är keramiker, skulle resa hem till Sverige efter en vecka, men innan dess ordnade vi så att hon kunde ha vernissage i "vår" samlingslokal. En hellyckad kväll med försäljning dessutom!
Fr.o.m. nu skulle vi klara oss själva. Med den läggning som både maken och jag har blev det inte många vilostunder (utom när vi gassade i solen på vår terrass).Då och då fungerade SVT 1 och SVT2 samt datoruppkoppling, och det är först om det inte fungerar som man märker hur beroende man är. Nåväl vi lyckades se både "Skavlan" och "Mello" m.m., så det gick ingen nöd på oss :-)
I vårt allmänna utrymme erbjöds det frågesport en kväll i veckan och en annan bingo, men hur skulle vi hinna det??
Det är första gången som vi rest på detta sätt, och vi är lite fascinerade av att vi har en "värdinna" på plats varje dag, och att det finns en shuttlebus som tar oss till typ olika köpcenter, om vi bara slår en 9:a på rumstelefonen. Vilken lyx!
Flera par har vi lärt känna lite mer, och vi ordnade ett "mingel" på vår terrass med tapas och Cava i strålande sol. 3 paraplyer lånades ihop för att skugga såväl gäster som mat.
Motionen är det inget fel på, backe upp och backe ner samt härliga långa promenader längs havet. Tillgång till gym, minigolf och uppvärmd pool för dem som så önskar. För andra finns fina golfbanor i närheten samt tennis- och paddelbanor.

SAMMANFATTNING
- Åka kommunalt, att åka med lokalbuss är med livet som insats (när de kör ut på stora vägen från hlpl.)
- Bussbiljetter, man köper ombord och det tar tid för resenärerna att ta upp jämna pengar, vilket medför stora förseningar och lång väntan på busshpl.
-Hlpl. , lätt att hitta och tätt emellan.
- Bilhyra, enkelt att hyra bil, men man måste kolla prisskillnaderna. Trafiken är något snabbare än hemma och ibland andra "trafikregler" än våra!
- Äta ute, Tapas i olika kvalitet + 1 glas öl är det mest prisvärda. Middag kan man äta på små el. lyxiga restauranger. Maten är mestadels god, men det serveras bara "pommes" till!
- Uppkoppling, Man kan inte räkna med stabil uppkoppling varje dag vare sig på dator, skandinaviska tv-kanaler el mobil ( men kopplingen kommer oftast åter efter ett tag).
- Marknader, Det känns viktigt att man uppskattar marknaderna av olika slag. Det finns en för varje dag på olika platser, varierande kvalitet. Lätt att hitta billiga plagg, väskor, skärp, grönsaker, blommor m.m. Dock måste man för det mesta betala kontant!
- Uttag, Det finns fler uttagsautomater, men det är stor skillnad på avgifterna! Rekommenderas att ta ut i automater vid banker tex, och inte i privata automater s.s Cashzone!
- Väderlek, Vanligtvis är februari och mars svala och regniga med en och annan varm solglimt (vi hade tur i år), bra att ha med "lagerpålager", regncape och varma tofflor (ofta tegelgolv).
Utflykter:
- Marknaderna i Puerto Banus och Estepona var de mest intressanta
- San Pedro, strandpromenaden
- Marbella, Apelsintorget, gamla stan och statyparken
- Mijas Pueblo med sina mysiga gränder, små butiker och bra tapasrestauranger
- Fuengirola, bra tapasrestaurang, enkelt att hitta (tågstation till Malaga)
- La Cala Mijas, kulturhus, livlig ljus stad med mycket mysig torgplats vid havet med små restauranger
Konstutställningar, fotoutställning och promenader längs havet ger ingen "dötid" för oss som är aktiva.

Vi kan rekommendera detta resesätt, men för oss har vi nog landat i "egna" resor! :-)
Fredag 13 December 2019
GOD JUL !
önskar jag alla mina läsare
Fredag 6 December 2019 - Puerto de Mogán
Efter 5 veckors solig vistelse bär det nu hem till vinterljus och julförberedelser. Mest av allt till att träffa barn och barnbarn.
Kanske blev det en vecka för långt :-)
men
HASTA LUEGO Puerto Mogan!
Torsdag 5 December 2019 - Puerto de Mogán
Idag inbjöd vädret för första gången på denna vistelse till utflykt. Båt? el.buss?
Nja, blåst och regnvarning gjorde att det blev en busstur till närbelägna Arguineguin. Vi var sugna på att besöka vår gamla favorit, den danska restaurangen "Dannebrogen" nere vid havet. Men ack, den hade flyttat upp i ett affärscentrum och heter numer "Solvang".
Nåväl, tänkte vi och gick dit - danska smörrebröd, öl och en "lille en". Det blev tyvärr en besvikelse. Vi valde rödspätta med remouladsås - en dansk smörrebrödspecialitet (i Danmark i alla fall). Det gick an, men snapsen till var VARM!!!
Ägaren bör nog ta sig en tur till Danmark och kolla läget..........
Tisdag 3 December 2019 - Puerto de Mogán
För första gången på denna snart 5 veckor långa vistelse fick jag tid att vila middag på sängen! Låter inte klokt att säga att jag faktiskt inte ORKADE bada idag, orkade inte bära ner solstolarna, byta baddräkter, efterduscha av saltvattnet........ Verkar som tankar på barn/barnbarn tar över och jag förbereder mig mentalt för hemresan på lördag.
1-2 baddagar ska jag dock njuta av dvs. om inte det förutvarslade regnet dyker upp. (Dessutom ska ju tvätten hinna torka)
Måndag 2 December 2019 - Puerto de Mogán
Morgonen startade med att jag på gymet fick ett instagrammeddelande att "vår strandplats idag är avstängd på gr. sandpåfyllning". Jag längtade som vanligt att få ta ett dopp efter gympasset och maken och jag travade till stranden med solstolar, lunchmat, baddräkter, handdukar och "feel-good"-böcker!! Halva stranden blockerad, men det blev trivseltrångt på andra halvan, så där kunde vi sitta och följa hela maskineriet när Saharasand fylldes på och gjorde vår strandhalva ännu ljusare. Havet var det inget fel på och flera dopp blev det.
Ser fram emot att sola på "ljusa" strandsidan i morgon! :-)
Söndag 24 November 2019 - Puerto de Mogán
Nedanför oss har vi en SPAR-affär, den enda stora livsmedelsaffären i byn. Mycket stort urval av varor såväl inhemska som typ skandinaviska. Köttdisken är helt suverän, och maken är mycket god vän med charkuteristen, så vi får alltid bra kött!! Men när vi så kommer fram till kassan, har vi dåliga erfarenheter. Fyra kassor på g. men ändå tar det 20 min. att få betala!!. Alla ska prata och skrika tvärsöver med varanadra, och vi begriper inte ett ord. Man står svettig och trampar och längtar hem med sin färska köttbit.
Ska den hålla tills vi kommer hem?
Så även mjölken, som trots långt datum surnar på ett par dagar.
Ibland längtar man hem till ICA! :-)
Fredag 22 November 2019
Det är fredag och den största marknaden på ön håller till här i Puerto Mogan. Vi sitter på vår balkong och ser utöver marknaden. Men var är besökarna/köparna? Det brukar välla in folk tidigt med bussarna.
Det är mindre antal resenärer här i år över huvud taget. Hotellen är inte fullbelagda och restaurangägarna klagar. Orsaken menas vara Thomas Cooks' konkurs, Brexit, flygskam och sämre ekonomi.............
Torsdag 21 November 2019 - Puerto de Mogán
Vi sover med balkongdörren öppen. Natten är varm. Vid midnatt hörs ett plaskande och jag tänker att någon vattnar blommorna på takterrassen så att det rinner ner till oss. Men det var ett störtregn som fullkomligt sköljde över oss. Jag gick upp och drog in gardinerna och vattnet silade in i sovrummet. Det tog ca 15 min. så var det över. Första regnet på månader.
Och förhoppningsvis det sista,
i alla fall medan vi är kvar :-)