Stöd Ukraina

Bibchens blogg

Söndag 2 September 2012 - Skänninge
Resealbum: Skänninge

Weekend med "Spisens Vänner"

Vårt andra vängäng som kallar oss "Spisens Vänner" har sitt årliga "sammanträde" i dagarna två. Denna gång avhålls det kulinariska mötet hos ett av paren, som har sommarboende på en gård i Järsta. Som sig bör i detta sammanhang står herrarna för den kulinariska delen, medan damerna förkovrar sina historie- natur-och kulturkunskaper.
I sensommarkyla får vi damer skjuts in till turistbyrån i Skänninge. Där hämtar vi information om en historisk vandring. Vi börjar med utställningen i turisthuset, runstenar, skulpturer och en del utgrävda gravfynd. Lite varmare i luften, och vi beger oss ner i gamla delen med infobladet i handen. Skeninge stadshotell, Rådhuset och ett antal gamla gårdar uppförda på 1700-talet kantar vår väg fram till Järntorget. Då och då stannar vi upp och läser på. En gårdsplan är öppen och vi stegar in i den underbart grönskande trädgården. Här är det fri äppleplockning. Längst in ligger en liten paviljong, som vi sedan läser är flyttad från en annan gård. Släkthistorien växer fram och det finns många anknytningspunkter. "Här hyrde farmor ett rum, troligen när hon jobbade på marknaden". Vi vandrar längs ån och vattnet forsar under bron. Det är milt och vänligt trots smådroppar från ljusgrå himmel. Vandringen avslutas i Vårfrukyrkan, som visar upp ett majestätiskt kor.

"Skänninge stad.
Skänninge är en tätort belägen norr om Mjölby i Mjölby kommun i Östergötlands län. Den är en av Sveriges äldsta städer och har drygt 3 000 invånare.
Utmärkande byggnader i Skänninge är främst Vårfrukyrkan, Stadshotellet, Rådhuset från 1700-talet, samt miljön kring torget och ner i "Gamla Skänninge". Stadskärnan är välbevarad, med den mesta av handeln samlad kring torget. Torget är vanligtvis parkeringsplats, men till Skänninge Marken varje år är den navet för marknadsaktiviterna." (google)

Skjuts hem igen, och där blir vi överraskade med en eftermiddagsdrink på rummet, medan vi vilar benen inför kvällens festmåltid, som håller på att växa fram i det stora lantköket.
- Baconlindade stekta dadlar med getostdip
- Stuvade kantareller med havskräftstjärtar
- Lågtempad röding med rödlök, fläsk och jordärtskockspuré
- Chokladfontän med jordgubbar och ananas

Den som väntar på något gott, väntar aldrig förgäves i detta gäng!
Dela med andra:    

Kommentarer
Fotobengt säger:
Maten låter "spännade" och gott.
Postat 2012-09-05 00:22  Anmäl
Bibchen säger till Peroerik:
Där passar du väl alltid bäst :-)
Postat 2012-09-03 16:43  Anmäl
Peroerik säger:
Låter helt fantastiskt. Men eftersom jag är utan några egentliga matlagningskunskaper hade jag nog passat bättre bland damerna i detta sällskap. Kultur- och historieintresset är större än matlagningskompetensen.
Postat 2012-09-03 15:08  Anmäl
Gullsing säger:
Det var ju en gullig liten "stad". Sånt gillar jag att se på. Att ni sen fick god mat serverad, gör ju inte saken sämre.

Gilla
Postat 2012-09-03 10:19  Anmäl
Livsgjutare säger:
Ni har det trevligt som vanligt på Era träffar. Kultur och god mat i goda vänners lag!
Postat 2012-09-03 05:54  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Slutspurten
38 veckor sedan
Meditationsvandring
38 veckor sedan
Min sommarsäng
38 veckor sedan
Kyrkbröllop
38 veckor sedan
Skur efter skur........
38 veckor sedan