Stöd Ukraina

Bejjan888s blogg

Måndag 30 September 2013 - New York

På promenad genom centrala Manhattan

Copyright © Bejjan888™

Frukosten på hostelet serverades dagligen mellan kl. 7-10 och bestod av rostat bröd, yoghurt, flingor, mjölk, frukt och kaffe. Efter frukost gav vi oss iväg mot Rockefeller Center och Top of the Rock Observation Deck. Vi hade redan bokat biljetterna online och hade tid mellan 10.00 och 10.15.

Fakta om Rockefeller Center...
Rockefeller Center, från början känt som Radio City, är ett komplex av byggnader som tog form i mitten av Stora Depressionen. Från början bestod komplexet av 14 byggnader varav 70 våningar och 256 m höga GE Building som högst. Det är världens största privatägda byggnadskomplex – en stad i staden utsedd till National Historic Landmark. Området där Rockefeller Center ligger var från början tänkt bli den nya platsen för Metropolitan Opera. Då ägdes området av Columbia University och John D. Rockefeller fick hyra området för Metropolitan Operas ställe. Komplexets design skapades av arkitekten Benjamin Wistar Morris. Han influerades av Grand Central Terminal-komplexet och inkluderade ett trädgårdslandskap, operahus, höga kontorsbyggnader, affärer och terrasser. Byggnaderna länkades samman med en rad broar och gångvägar. Men börsraset 1929 gjorde att Metropolitan Opera övergav projektet och Rockefeller tog fram nya planer på att låta komplexet inrymma radio- och televisionsbolag. Så föddes Radio City. En av de första byggnaderna som stod klart var RCA Building, numera GE Building, som fungerar som huvudkontor till Radio Corporation of America (RCA). Det designades av Raymond Hood.
Observationsdäcket högst upp på Rockefeller Centers GE Building, även kallat ”Top of the Rock”, ger besökarna en panoramavy över Central Park och Empire State Building. En separat entré vid 50th Street leder till hissarna. Inuti hissen projiceras viktiga historiska händelser på det transparenta taket. Det finns totalt tre våningar som är öppna för allmänheten, inklusive takterrassen. Den första är på 67:e våningen och är helt täkt, observationsdäcket på 69:e våningen har glasrutor medan 70:e våningen är helt öppen och erbjuder besökarna en 360°-vy.
Lower Plaza är en nedsänkt torgplats med fin utsikt mot Prometheus Statue och GE Building. Det är här, på Lower Plaza, som man varje år sedan 1933 har den berömda årliga Christmas Lightning Ceremony. Ett enormt träd reses bakom Prometheus Statue med tusentals julljus och markerar New Yorks början av julfirandet och torgplatsen förvandlas till en stor skridskobana. Prometheus Statue är den mest berömda konsten vid Rockefeller Center och är i guldfärgat brons. Statyn skapades 1934 av skulptören Paul Manship och svävar över en fontän på Lower Plaza. Prometheus återlämnar den stulna elden till mänskligheten. Statyn omges av ett band som visar zodiakens tecken.

Vi besökte alla de tre våningarna som var öppna för allmänheten. Vädret visade sig från sin bästa sida med strålande sol och enstaka moln på himlen. Temperaturen låg på dryga +22°C men vinden uppe på takterrasserna svalkade rätt skönt. När vi var på väg ut ur Rockefeller Center snurrade vi till det rejält, men hittade till slut ut på Lower Plaza och kikade på Prometheus Statue. Vi vandrade sedan söderut och passerade en märkesaffär som hade 90% rea, som skulle upphöra. Vi kikade runt och insåg snabbt att det var här som vi skulle köpa oss en varsin resväska till för att fylla med allt vi tänkt shoppa i New York – kläder, skor mm. Så vipps hade vi köpt oss ett par resväskor. Nöjda gick vi tillbaka till Hostelet och lämnade av väskorna och satte sedan kurs mot Empire State Building.

Fakta om Empire State Building...
Empire State Building tog 1 år och 45 dagar att bygga och tog år 1931 över titeln som världens högsta byggnad från Chrysler Building. Empire State Building behöll titeln i 41 år, fram tills World Trade Centers norra torn var färdigbyggt 1972. Empire State Building har idag sändare för de flesta TV-stationerna i New York på sin mast. Empire State Building designades av Gregory Johnson och hans arkitekturkontor Shreve, Lamb och Harmon som skapade alla ritningar inom två veckor p.g.a. tidigare konstruktioner för Reynolds Building i North Carolina och Carew Tower i Ohio.
Empire State Building har 102 våningar toppas av en 68 meter hög mast och byggnaden har en total höjd på 449 meter. Masten designades för att vara en förtöjningsmast med en landgång för styrbara luftskepp. En hiss skulle transportera passagerarna mellan 86:e och 102:a våningen. Men efter ett fåtal försök ansågs detta som svårt och farligt på grund av de uppvindar som byggnaden skapar. Byggnaden är designad med Art Deco-stil och har utsetts till ett av de sju underverken i modern tid. Empire State Building utsågs 1986 till National Historic Landmark.
Empire State Building har ett observationsdäck på 86:e våningen som är öppet för allmänheten och är väldigt populärt bland besökare. Härifrån får besökarna en 360°-vy över New York. Det finns 16 våningar till och en utkiksplats på 102:a våningen, vilket man kan få besöka mot en extra avgift.
Genom åren har mer än 30 personer tagit sitt liv genom att hoppa från toppen av byggnaden, det första skedde innan byggnaden var klar då en byggnadsarbetare fått sparken. 1947 satte man upp ett staket runt observatoriedäcket, efter att fem personer försökt att hoppa inom loppet av tre veckor. Det mest kända självmordet torde vara 23-åriga Evelyn McHale som hoppade från 86:e våningen och landade på en United Nations limousin. Fotografstudenten Robert Wiles tog ett foto av hennes väl intakta kropp endast några minuter efter hennes död. Fotografiet publicerades i maj 1947 i tidningen Life Magazine och har ofta kallats "The most beautiful suicide". För att ta sig upp till 86:e våningen tar man en av de 73 art deco-hissarna som har en hastighet på 427 meter per minut. Så totalt tar det 45 sekunder att åka upp de 320 metrarna till den 86:e våningen. Vid klart väder kan man, från 102:a våningen, se så långt som upp till 13 mil.

Expressbiljetterna gjorde att vi snabbt tog oss förbi alla köer och upp till 86:e våningen. Redan här från 86:e våningen såg det 70 våningar höga Rockefeller Center väldigt litet ut. Bara timmen innan (när vi var uppe på Top of the Rock) kändes det bra högt, men inte nu längre. Vi hade köpt till entré till 102:a våningen (jag menar, varför inte göra allt när man ändå är på plats liksom) och man kände sig bra liten där uppe! Men utsikten var enastående och i det klara vädret såg vi milsvida omkring. Manhattan, Central Park, Hudson River, East River, Flat Iron Building och Brooklyn Bridge var bara några av sevärdheterna vi kunde se härifrån. När vi kommit ”ner på jorden” igen gick vi söderut till Flat Iron Building.

Fakta om Flat Iron Building...
Flat Iron Building kallades ursprungligen för The Fuller Building eftersom det var namnet på företaget som uppförde byggnaden. The Fuller Company huserade på 19:e våningen. Men på grund av sin likhet till ett strykjärn har byggnaden i folkmun kommit att kallas för Flat Iron Building. 1966 blev byggnaden ett av New Yorks Landmarks och upptogs på National Register of Historic Places 1979 och ett National Historic Landmark 1989. Med sina 22 våningar är byggnaden 87 meter hög och var en av de högsta byggnaderna i New York när den uppfördes år 1902. Byggnaden står på en triangulär tomtyta och för att nyttja den extremt dyra tomtmarken på Manhattan maximalt, ritade arkitekten Daniel Burnham helt enkelt så att huskroppen precis gick utefter tomtgränsen mot trottoaren. Fönstren i "point offices" har fönster mot norr och har en vacker utsikt mot Empire State Building.

Vi gick sedan tillbaka norrut via 5th Avenue och besökte bl.a. Forever 21, GAP, Macy’s (med sina trärulltrappor) och Aerosol. Jag kan verkligen rekommendera Aerosol. En skobutik med supersköna skor och i just den här butiken var personalen väldigt kundinriktade och servade oss som om vi vore kändisar. Så ett par skor (som passade mina breda nordiska fötter) blev det som var suuuuupersköna att gå i. Vi stannade till vid en italiensk restaurang och käkade innan vi gick vidare till FN’s Högkvarter nere vid East River. Så efter en lång dag ute på New Yorks gator och inhandlat ett lager med dricksvatten gick vi tillbaka till Hostelet för att vila fötterna inför morgondagens pass i Central Park.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sjuk hemlängtan
48 veckor sedan
Åter till Dubrovnik
48 veckor sedan
En gråmulen dag
48 veckor sedan
Shkodër och Krujë
48 veckor sedan
Slapp dag... igen
48 veckor sedan