Stöd Ukraina

Bejjan888s blogg

Tisdag 1 Oktober 2013 - New York

Central Park

Copyright © Bejjan888™

Frukost vid 08.00. TV:n i matsalen var påslagen och på nyheterna pratade man om United States Federal Government Shutdown. Som turister och icke insatt i det amerikanska politiska systemet så tog det ett tag innan man förstod vad det handlade om. Kort och gott handlade det om oenigheter om budgeten mellan Demokrater och Republikaner och att USA lånat sitt maxbelopp av andra länder. Men det som amerikanska nyheterna la mest fokus på var den så kallade ”Obama Care”, en lag som innebär att 15% av USAs invånare (som annars stått helt oförsäkrade) omfattas av Obama Health Care Law. Republikanerna ville häva Obama Care för att underlätta den redan hårt ansträngda ekonomin, men när Demokraterna inte gick med på det så satte Republikanerna käppar i hjulet för Obama och tvingade staten till Federal Government Shutdown.

Varken jag eller min reskompis visste vad detta skulle innebära för oss som turister, men enligt New York Times så hade t.ex. Frihetsgudinnan stängts… och vi som hade bokat biljetter för att se just Frihetsgudinnan i morgon! Så vi höll tummarna för att det skulle bli en kortvarig grej (men nu i efterhand så vet vi ju att Government Shutdown pågick i drygt 2 veckor). Men denna dag hade vi planerat in en heldag i Central Park. Vi gick längs Broadway till Central Parks sydvästra hörn. Från början hade vi tänkt hyra cykel och cykla runt, men eftersom man bara får cykla på de större vägarna i Central Park, så var det ingen idé. Det är ju längs de mindre gångvägarna som allt intressant finns. Så ni som planerar att besöka Central Park – hyr ingen cykel. Gå istället. Det är det värt!

Fakta om Central Park...
Central Park är en 3,4 km2 stor rektangulär park (4 x 0,8km) på Manhattan i New York. År 1853 beslutades att grönområdet skulle uppföras. Men innan man kunde påbörja projektet var man tvungen att ”rensa” arean från dess invånare. De flesta bodde i små byar såsom Seneca Village, Harsenville och Piggery District och var antingen fattiga vita, fria afroamerikaner eller boende med engelskt eller irländskt ursprung. Man räknar med att ca 1600 boende fanns i området och byarna jämnades med marken för att ge plats åt Central Park. Parken invigdes redan 1857. Den var då inte lika stor som idag och låg i New Yorks norra utkanter och det kom att dröja flera decennier innan den blivit en oas omringad av skyskrapor. År 1858 utlystes en tävling om utformandet och utbyggandet av Central Park som vanns av landskapsdesignern Frederick Law Olmsted och arkitekten Calvert Vaux.
Konstruktionen påbörjades samma år, fortsatte under American Civil War och slutfördes 1873. Parken har miljontals besökare varje år och blev ett National Historic Landmark 1962. Central Park innehåller flera naturliga sjöar men även anlagda dammar. Skogen verkar naturlig, men är till största delen anlagd och man planterade ca 4 miljoner träd i parken. Parken har omfattande vandringsleder som blivit motionsslingor för New Yorks befolkning. Central Park inhyser även ridvägar, 2 st. skridskorinkar och Central Park Zoo. Möjlighet att hyra cykel eller båtar för turer på en av parkens sjöar eller vattendrag är några av aktiviteterna man kan göra i Central Park. Strawberry Fields är minnesplatsen till John Lennons ära, efter att han mördats utanför sitt hem i the Dakota Building vid Central Park den 8 december 1980. Mitt över gatan från hans hem ligger alltså minnesplatsen Imagine i Strawberry Fields. Varje år samlas fans från hela världen för att delta i minnesstunden.

Vi gick in i Central Park från Columbus Circle i det sydvästra hörnet av parken och gick österut och passerade Gapstowe Bridge och Inscope Arch på vägen mot statyn Dancing Goat. En lekfull bronsstaty i anslutning till Central Park Zoo. Vi passerade Central Park Zoo och stannade till vid den berömda statyn Balto. Ett porträtt av slädhunden Balto, en Sibirisk Husky, som var ledarhunden i sitt spann som transporterade difterimotgift i Alaska i början av 1900-talet då difterin härjade som värst. Bedriften har gett upphov till en slädhundstävling i Alaska som anordnas varje år. Både Dancing Goat och Balto skulpterades av Frederick George Richard Roth, en berömd skulptör som flertalet gånger prisats och ärats för sin konstnärliga ådra.

Sedan vandrade vi vidare mot Literary Walk, kanske det mest kända stråket i hela parken. En lång allé som kantas av stora lönnar, även kallat the Mall, som nog de flesta sett på bilder när hösten förvandlar alla löv till ett hav av rött, gult och orange. Denna dag var det runt +25 °C och strålande sol och hösten verkade alltför avlägsen. Synd, för vi hade hoppats på lite vackra höstfärger när vi var här. Vi kikade på Eagle and Pray Statue, som står alldeles bredvid the Mall. Statyn skapades av Christophe Fratin och är (vad man vet) den äldsta statyn som står i någon av New York Citys parker.
Via Navy Terrace gick vi till statyn Alice in Wonderland. Denna imponerande skulptur skapades av Jose de Creeft. Författaren och filantropen George Delacorte överlät skulpturen som en hyllning av sin framlidna fru Margarita och som en gåva till alla barn i New York City. Statyn är en populär staty bland både barn och vuxna som man får klättra på. Vi vandrade västerut och letade på Charles B Stover Bench som är en stor bänk i granit. Den är så utformad att om man viskar i ena änden av bänken så kan personen i andra änden höra. Jag och min reskompis provade att viska åt varandra och det fungerade! Sedan gick vi till Romeo och Juliet-statyn men jag måste säga att den var inte särskilt imponerade, med tanke på statyerna som vi sett hittills. Nu hade klockan blivit mycket och våra magar kurrade rejält. Vi lämnade Central Park för en bit mat och satte oss i Theodore Roosevelt Park och chillade en stund. Solen gassade på rejält nu och det var varmt till och med i skuggan.

Åter till Central Park och spatserade över Oak Bridge. Vyn från bron känns igen och är välkänt motiv världen runt. Så Oak Bridge med vy ut över the Lake är ett måste i Central Park! När vi vandrade längs kanten av the Lake såg vi en liten byggnad nere vid vattenbrynet. En stig ledde ner så vi gick ner och kikade. Inne i den lilla byggnaden höll en tjej på att duka för en romantisk lunch/middag och hade skapat ett hjärta med rosenblad. Tjejen berättade att hon höll på att ordna inför ett frieri. Åh, så romantiskt! Hon frågade även oss om det räckte med rosenblad eller om hon skulle strö ut mer. ”All over the place!” svarade vi i kör.

Vi satte sedan kurs mot Strawberry Fields och John Lennons minnesplats Imagine. Vi vilade en stund på bänkarna som fanns runt om och lyssnade på en gatumusikant som satt och spelade på sin gitarr. Sedan en snabb titt på statyn the Falconer, en elegant och välgjord staty av George Blackall Simonds. Därefter gick vi tillbaka till the Mall och satte oss i skuggan av de stora lönnarna och bara satt där. Vi satt upp emot en timme och bara vilade, njöt av vädret och var i nuet.

När vi var klara med parken tog vi 6th Avenue söderut tillbaka mot vårat Hostel. Det är otroligt vad många gift shops och souvenirshoppar det finns i New York. Överallt! Och egentligen säljer de samma saker allihop. I början var man in i varenda affär, men sen insåg man att det var slöseri med tid eftersom det var samma saker hela tiden. När vi kom till Times Square hittade vi på ett ställe som sålde Frozen Yoghurt. Vi var bara tvungna att stanna till och köpa! Värmen och sötsuget gjorde det oemotståndligt. Och det var sååååå gott! Efter lite mat så tog vi en Power Nap på rummet innan vi gick ut på kvällen för lite shopping. En del kläder blev det. Måste ju se till att fylla upp den inhandlade resväskan innan man åker hem ;) Innan vi la oss för kvällen googlade vi som galningar för att få klarhet i om Statue of Liberty var stängt i morgon. Och allt tydde på att så var fallet. Men vi kom överens om att vi skulle åka ner till Battery Park (där färjan utgår från) och se vad som gällde.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

Sjuk hemlängtan
48 veckor sedan
Åter till Dubrovnik
48 veckor sedan
En gråmulen dag
48 veckor sedan
Shkodër och Krujë
48 veckor sedan
Slapp dag... igen
48 veckor sedan