Bibchens blogg

Torsdag 28 April 2016 - Spanien

På kryss med "Costa Diadema" 17/4 - 25/4

På en tidigare kryssning mötte maken och jag ett par som vi lärde känna och som vi nu valde att göra en ny kryssning med. Denna gång blev det med rederiet Costa och resans rutt var Barcelona - Palma- Civitavecchia - La Spezia - Savona - Marseille - Barcelona.
Efter någon dag fann vi, att vi hade olika önskemål om vad vi ville se, så vi delade på oss på dagarna och sågs till middagen. Middagarna innehöll flera rätter att välja på och var ganska smakliga måltider. Vi åt vid den tidiga sittningen 18.30 och fick sedan tid att besöka kvällarnas shower av skiftande kvalitet. Bästa kvällen var när en italiensk tenor sjöng kända italienska sånger. Båten åkte från plats till plats på nätterna och havet var förhållandevis lugnt till sista natten, då vi överraskades av den berömda "Mistralen", som försenade oss ett dygn. En upplevelse i sig, som visade en mycket god service av researrangören "Globetrotter". Extra hotellnatt i Barcelona eftersom vi inte hann vårt hemflyg.

Här ett litet summarum av resan:
Flyg från Arlanda i ruskväder. Första natten tillbringade vi på det centralt belägna hotellet "Gran Barcino" i "Barre Gotic"/Gamla sta´n i Barcelona, och därifrån var det inte långt till vår kända Champagneria följande dag. Vi hann också besöka äldste sonens kontor i "Torre Mapfre", ett av de höga tornen vid stranden. Så där blev utsikten över Barcelona avklarad.

Första landstigningen var Palma på Mallorca där vi fick "shuttlebus" från båten in till Gamla sta´n. Maken och jag åt vår medhavda picnic nere vid vattnet och frös en aning i vinden. Vi kunde fått skjuts med häst och vagn, men föredrog att vandra själva genom den gamla stadsdelen med dess charmiga hus.

Nästa dag var heldag på havet! Då passade jag på att få SPA-behandling och fotkonsultation!! (Massage och nya inlägg i skorna). Solade på däck med Cappucino och Cuba Libre. medan maken badade bubbelbad och konverserade med franska ungdomar, som hade en veckas skollov.

Iland igen - "Civitavecchia" i Italien nära Rom. Den allmänna uppfattningen bland beresta passagerare var att denna stad var ful och trist, och därför begav sig många på utflykt till Rom resp. Etruskernas gravar. Vi tyckte det fanns en del att uppleva i själva sta´n, stor marknad där italienarna handlade och vi fick kontakt med flera. Roligt att se och höra hur de lever.

Färden gick vidare till "La Spezia" och vädret var grått med lite regn. Det gick inte att få tag i någon stadskarta, så det blev att lotsa oss runt på eget bevåg. Vi frågade oss fram och hittade en slags funicular upp till en borg . Där berättade en ung duktig italiensk guide på engelska om borgen och om det solvärmande system som bl.a. lyste upp borgen på kvällstid.
Denna dag blev kontakternas dag såväl i land som på båten, och vi blev fullmatade med intryck både om politik, religion och lönevillkor. Mycket intressant!

Näst sista resmålet var "Savona", där vi gick runt och begrundade arkitekturen med pelargångar som inspirerats från Paris. Vi hade turen att stöta på en ung arkitektstuderande italienska som tog sig tid att berätta om stadens uppbyggnad. Det var den grönaste av de platser vi besökt under resan.
Eftermiddagen landade vi på däck ganska möra i kropp och själ.

Till Frankrike och "Marseille", slutspurten. Vad hände, jo den beryktade stormen "Mistral" kom över oss, och när vi klev av shuttlebussen tog vinden tag i oss, så vi nästan ramlade omkull. Vi hittade ett litet tåg (som vi tidigare åkt) och tog det säkra för det osäkra och åkte med tåget upp till en kyrka och guldkristusstaty på berget. Fantastisk utsikt!

På kvällen kom det besked från kaptenen att avfärd från Marseille var alldeles för riskabelt i stormen, så vi blev fördröjda ca 9 tim., innan vi kunde ge oss av. Vårt plan hem från Barcelona skulle vi inte hinna, och det blev flera samtal till Globetrotter under kvällens gång. Med mycket god och trygg service fick vi en extra övernattning i Barcelona och blev ombokade på ett annat plan via Frankfurt. Enda nackdelen var, att vi blev väckta vid 3.30 - tiden för att åka till flygplatsen, men det gjorde inte så mycket, när vi skulle åka hem.

Trots intressant resa med flera nya kontakter och utbytande av e-postadresser har vi nog kryssat färdigt nu.

Tror jag!! :-)
Dela med andra:    

Kommentarer
Bibchen säger till Tesson:
Vad roligt att du hittade hit till "min" kryssning. Det är dock inte den bästa kryssning vi varit på, så du får gärna läsa om de andra också. Hur som helst letar vi oss alltid fram på egen hand i städerna (ibland shuttlebus från hamnen) mestadels med lokalbuss eller också delar vi taxi med något annat stadsintresserat par. Vi tycker att ordnade utflykterna är alltför dyra, långa och småtråkiga. Vi träffar gärna folket som bor i landet och pratar med dem om olika frågor som vi kan jämföra mellan våra länder. Att se på "trasiga" hus och kyrkor är vi inte så intresserade av. Dessutom är det inte alltid bussarna hinner hem till middag, och då blir det stressigt med mat i någon av de andra restaurangerna. Det är dock superkul att kryssa. Var inte rädda för att ta egna initiativ gärna ihop med ett annat par. Lycklig resa och skriv gärna om era upplevelser! Hälsn/Bibi
Postat 2018-04-02 10:58  Anmäl
Tesson säger:
Snubblade över din kryssnings berättelse jättebra skrivet vi åker om 2 månader på samma kryssning men börjar i Rom. Det är våran första kryssning. Går det alltid en shuttlebuss från båten in till staden som man får följa med på? Vi har funderat på att besöka vingård i Savona har ni besökt nån sån o vad har ni isånafall tyckt om den utfärden? Ska man boka utfärder på varje ställe eller kan man lätt ta sig ut på äventyr själv?
Postat 2018-04-02 09:03  Anmäl
Bibchen säger till Brigitta:
Trevligt att du gillade min text. Visst är det kul att kryssa. Det lär bli fler för vår del!
Postat 2016-08-15 16:27  Anmäl
Brigitta säger:
Kul att läsa om din kryssning. Jag älskar att kryssa och kan verkligen rekommendera en kryssning med Costa Luminosa som på sommaren går från Stockholm till Helsingfors, Sankt Petersburg (2 dagar), Tallinn och tillbaka till Stockholm. En jätte fin kryssning till ett bra pris och båten är lagom stor.
Postat 2016-08-15 15:14  Anmäl
Bibchen säger till Eje_b:
Tack för den kommentaren! Kul att någon vill läsa och inte bara titta på bilder. :-)
Postat 2016-04-30 13:17  Anmäl
Eje_b säger:
Kul och intressant läsning från Din Medelhavsresa, Bibchen.
Postat 2016-04-30 09:37  Anmäl
Bibchen säger till Sierra:
Det var en rar kommentar. Tack för den.
Efter ett par småresor i Sverige och Köpenhamn blir det Skanör som vanligt! :-)
Postat 2016-04-29 23:20  Anmäl
Bibchen säger till Peroerik:
Tack!
Då får vi önska er en trevlig flodkryssning och ser fram emot en rapport här på RG.
Postat 2016-04-29 23:19  Anmäl
Bibchen säger till Frazzeplutt:
Detta var vår femte kryssning. Nu har vi sett hela Medelhavet och Svalbard m.m. så det som möjligen lockar är Grönland och Färöarna. Fast det får nog trots allt vänta lite.
Postat 2016-04-29 23:17  Anmäl
Sierra säger:
Trevlig "redogörelse" av er utflykt som lockar till kopiering.
Postat 2016-04-29 23:11  Anmäl

Sida:12Nästa
Skriv kommentar
Arkivet
Visa alla

Senaste inläggen

En "resa" jag helst vill glömma
22 veckor sedan
En tripp till Gotland tisd. - fred.
44 veckor sedan
Skanörsommaren till ända
48 veckor sedan
Rävtjut
48 veckor sedan
Malmödag
48 veckor sedan