Thomaskarlssons blogg

Måndag 20 Juli 2009 - Sardinien

Mistralen kommer II

bMistralen kommer II/b
18/7 – 19/7Porto Colom, Menorca – Cagliari, Sardinien
Logg 250 Nm. (9893)
Under natten har Mistralen kommit och det viner i riggen. Det positiva är att luften som kommer är både torr och sval, sängkläderna som vi ansåg vara i stort behov av tvätt känns plötsligt väldigt fräscha. Efter en revidering av planeringen så lämnar vi hamn 09:00 vi tror att det kommer att gå lite fortare därför senarelägger vi starten med tre timmar. Planen är att komma fram i gryningen den 20:e. Vi kastar loss från bojen hissar seglen tar ett rev. Närmare utloppet vi kommer ser vi mer av vågorna och vinden som härjar där ute och det var inte ett svårt besluta att reva maximalt både på stor och genua. Det sägs inte mycket bland oss ombord, vi vet att vi ska vara därute i två dygn, svårt att sova, dåligt med mat, orolig för vind och sjö, vi undrar nog alla hur det ska gå.
Konstigt nog, efter ett par timmar vänjer man sig, man blir ett med havet, vågorna och vinden, ibland kommer det en körare och man parerar, ibland så mojnar det lite och man ser på ruttplaneringen på plottern hur den uträknade ankomststiden med nuvarande hastighet flyttas fram med flera timmar och önskar mer vind. När man ligger i kojen och försöker sova/vila kan man känna sig lite orolig, det smäller och dunkar i båten, plötsliga kast hit och dit, ibland kränger det väldigt, fantasierna kan snabbt fara iväg, när man då lite oroligt kliver upp och tittar upp i den kanske kolsvarta natten och på killarna i sittbrunnen som hejar glatt garvar lite och sedan fortsätter att tala om livets oväsentligheter och tycker att livet leker, då inser man att tankarna spelar mig ett spratt. Den attityd som jag jobbar med är att segelbåten klarar betydligt mer än besättningen.
Nu ska man inte underskatta krafterna i havet och vinden, vi träffade endast på en segelbåt på vägen över och den var i sjönöd och blev bogserad av spanska sjöräddningen.
Vi går med en väldig fart, vår planering spricker rejält, vi angör Cagliari redan på kvällen den 19:e precis innan mörkret kommer, alltså 9 timmar före tidplan, känns som om vi satt ett personligt rekord, 250 Nm. på 36 timmar
Nu blir det vila i några dagar, fix på båten, tvätt av kläder, hyra bil för att utforska ön, besök av Anette Berg en kollega till mig som just nu semestrar i Sardinien.
Här avslutar också Micke sin segling, vi hinner fram i god tid till hans flyg som han bokat från Cagliari tillbaka hem till Svedala.

Ciao Bella
/thomas
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet