Stöd Ukraina

Legustas blogg

Tisdag 5 Juni 2012 - Berlevåg
Resealbum: Tips Oslo

Mellan hav och fjäll

Berlevåg. Ett litet fiskesamhälle långt i norr, med Barents hav som närmaste granne. Här smälter snön i maj för att komma tillbaka i september. Polcirkeln hittas en bra bit söderut och minst en sparkstötting ingår i vart hem.

• Finnmark

Finnmark är Norges nordligaste och största fylke (län). Här är inte trångt. På 48 637 kvadratkilometer samsas drygt 73 200 invånare och mängder med renar. I östra delen möts Norge, Ryssland och Finland. Djupa fjordar bryter tillsammans med tiotusentals öar och holmar upp kusten.

På sina 71° nord ligger Finnmark på samma latitud som Alaska, Grönland och Sibirien. Landskapet är i stora delar är utan träd och med avslipade berg. Tack vare Golfströmmen fryser inte de många hamnarna vintertid.

Multi-kulti är inget nytt. I Finnmarks vardag ryms samisk, norsk, finsk och rysk kultur. De första människorna kom hit för cirka 10 000 år sedan, antagligen från Kolahalvön. Samerna har funnits i området i minst 2 000 år. En ny lag - Finnmarkslagen - ger finnmarksbor och samer gemensam rätt att besluta om sina naturtillgångar.

Under andra världskrigets tyska ockupation drabbades Finnmark hårt. Kirkenes låg i frontlinjen och bombades av alla sidor. Stora delar av Finnmark brändes ner när tyskarna drog sig tillbaka 1944. Över 60 000 civila tvångsevakuerades söderut.

Fiskenäringen har länge varit grunden för arbete, men anläggningar och fartyg har minskat kraftigt. Större delen av den ekonomiska utvecklingen vid Barents hav är i dag kopplad till olja och gas, exempelvis gasfältet Snövit.

Resefakta

• Resa dit.
- Båt. Flera färjor går längst kusten. Hurtigruten är en av världens mest spektakulära båtlinjer. Den går från Bergen till Kirkenes och stannar på över 30 platser. Långt från billigt men bedövande vykortsvackert.
http://www.hurtigruten.com

- Flyg: SAS och Widerøe flyger norrut från Oslo. Widerøe flyger även lokalt i Finnmark. Här finns hela 13 flygplatser. Sommartid har Norwegian flygningar till Kirkenes.
http://www.wideroe.no
http://www.norwegian.no

- Bil: Vintertid är bilkörning oberäkneligt, eftersom vädret växlar snabbt. Var beredd på konvojkörning längs snöfyllda vägar. Om de alls är öppna.

- Buss: Sköts av FFR och Nordtrafikk.
http://www.ffr.no
http://www.177troms.no

• Bästa tid att resa.
Helt beroende på vad du vill göra. Alla säsonger har sitt utbud. Vintern bjuder på snö och norrsken, sommaren på midnattssol.

• Länktips.
http://www.reisnordover.no
http://www.nordlysopplevelser.no
http://www.visitnorway.com
http://www.arctic-adventure.no

Bo.
- Bo bäst: Vintertid bor du annorlunda och kylslaget på Snøhotellet i Kirkenes. Varm sovsäck, mössa och sockar ingår. 30 ton is går åt till sängar, bar och skulpturer. För 1 860 kronor får du tre rätters middag och sparkåkning därtill.

- Bo bra: På Kongsfjord Gjestehus bor du ombonat i det som förr var höloft och tvättstugor. Dessutom äter du som en kung - eller drottning. Pris från 350 nkr/pers - 795 nkr/pers. Telefon +47 78981000.
http://www.kongsfjord-gjestehus.no

Kjølnes fyr/Ishavsro:
Varför inte prova brudkammaren i fyrtornet? Annars finns såväl enkel- som dubbelrum och små stugor. Här serveras du arktiska menyer och får historier på köpet.
Pris från 550 nkr/pers - 1 200 per natt i brudkammaren.
Telefon + 47481 74755.

- Camping: Sommartid kan camping vara ett prisvärt alternativ. Det finns också enklare vandrarhem och hytter från 200 kronor/natt.

• Att göra.
Varje år tipsar National Geographic om 25 bra upplevelser världen runt. I år klarade sig Finnmark bra. Såväl Snøhotellet i Kirkenes och kungskrabbfiske är med på listan.
Du är mitt i ljusets rike. Från mitten av maj till slutet av juli går solen aldrig ner, under vintern flammar norrskenet.

Vintertid finns skidåkning, snöskoter och hundsläde, sommartid kan du fiska kungskrabba, dyka och vandra.

Finnmark är något av ett Mecka för fågelskådare med över 200 fågelarter, och laxfiskare får också sitt lystmäte.

Festivalerna avlöser varandra, allt från midnattsrock i Laksvik till strandvolleyboll i Hammerfest. Eller varför inte besöka samernas Grand Prix? Det firas rejält i Kautokeino var påsk.
http://www.saami-easterfestival.org
http://festivalinfo.se (Välj Festivaler och sedan Norge).

• Äta.
Allt som kommer från havet, förstås. Färskt så det spritter. En specialitet är panerade och stekta torsktungor. För skaldjursälskaren är kungskrabba ett måste. Finns tillagad i alla upptänkliga varianter. Det är bara de stora benen som äts, men de rymmer desto mer. Även ripa, ren och val står på menyn.

• Shopping och barliv.
Det är inte för det livliga barlivet och stora shoppingcenter du åker till östra Finnmark. Men faller andan på, finns pubar och caféer där skrönorna är inbyggda i väggarna. Och på många ställen säljs glas, konsthantverk och vackra smycken.

• Säkerhet. Nej, du behöver inte låsa bilen eller huset. Det gör ingen. Eventuella faror ligger i stället i människans dumdristighet i en storslagen vildmark.

• Att läsa.
Babettes gästabud av Karen Blixen. Fransyskan Babette hamnar hos två prästdöttrar i Berlevåg. Sörjande sitt överdådiga franska matbord ordnar hon fest då hon vinner på lotteri.

Slaget om Nordkalotten. Lars Gyllenhaal, James F Gebhardt.

• Att se.
Heftig och begeistret, den hjärtevarma filmen om Berlevågs manskör. Här sjunger män med snö i skäggen så filmrutorna vibrerar.

Kautokienoupproret. Norsk storfilm av Nils Gaup om det samiska upproret 1852. Bland annat med Mikael Persbrandt, Peter Andersson och Mikael Nykvist.

• Priser.
Norge är ack så dyrt! Lägg på cirka 20-25 procent på svenska priser så hamnar du ungefär rätt. Den som vill komma lite billigare undan går in till fiskhandlaren och lagar sedan sin egen mat.

• Missa inte.
Naturen är svårslagen och går dessutom inte att missa. Enligt gammal tradition har norrskenet mystisk kraft. Du ska aldrig vissla under norrsken, om du vill undvika tråkigheter. Men den som önskar sig en pojkbaby, ska absolut tillbringa tid med att se norrsken såväl som annat.

Neergaards butik i Berlevåg. Bland hyllor och prång varvas flaskskepp med motionscyklar. Här kan du göra fynd från många årtionden.

Lanthandeln i Kongsfjord. Direkt från 1950-talet med flakmoppe, bodknodd och allt. Serverar våfflor och kaffe.

Snöskoter är ett bullrigt äventyr men ett fantastiskt sätt att vintertid nå platser dit du annars inte kan ta dig.

Fiske av kungskrabbor. Det är något utomjordiskt över dessa långbenta jättar.

Grenselandsmuseet i Kirkenes för dig som är det minsta intresserad av historia kring treklövern Norge-Ryssland-Finland.

• Hoppa över.
- Storstadskläderna. Här gäller kängor och Helly Hansen.
- Storstadsattityden. Den kommer du inte långt med.
- Norskt kaffe. Bättre än förr, men långt kvar innan blaskfaktorn försvinner helt.

Källa: http://www.gp.se
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet