Ivans blogg

Lördag 22 Januari 2011 - Marocko

Maghreb. En region med många konflikter

Geografiskt består Maghreb (المغرب العربي arabiska = väster) av de tre nordligaste afrikanska staterna Marocko, Algeriet och Tunisien. Man anser dock allmänt nu att också Mauretanien och Libyen hör dit.

På fredag blir det Morocco. Tittade först på flyg från ARN med Air Chance till någon hub i Frankrike. Sedan vidare till Casablanka och därifrån inrikes till Essaouira. Verkade bli krångligt och med långa väntetider.
Nu blir det ist engelska Thomas Cook Airlines till AGA. Stannar inte i Agadir. Nu en stor badort. En helt nyuppbyggd stad efter jordbävningen 1960 med massor med hotell och Resorts. Ingen gammal arabisk bebyggelse.
Direkt 17 mil upp utefter kusten till Essaouira. Olycksdrabbad väg, men nu en helt ny sträckning.
Mysig liten stad med genuin Mogador (Medina) och många souks att gå vilse i. Har bokat ett hotell precis utanför stadsmuren. Balkong med ocean view. Alltid ett krav i närheten av Sea eller Ocean. Detta blir basen.
Stannar bara en vecka denna gång. Den skall användas till att planera ett längre återbesök med turer in i landet och upp till berberbyarna i Höga Atlas och Mellan-Atlas. Berberfolken Chleuh och Tamazight.
Alltså ingen badsemester här. På dagarna nu som svensk högsommar men bara ca 18°C i havet utanför den långa beachen.

Får hoppas att oroligheterna i Tunisien inte sprider sig hit. Knappast troligt.
Egypten har varit litet skakigt på senaste tiden. I Mauretanien har det varit litet oroligt nu.
I Algeriet håller militären ett järngrepp på invånarna, så där kan nog inget hända. Inte ännu.
Libyen är ju i en klass för sig. Med Muamar al-Kadafi och hans österrikiska "sjuksköterska"
Marocko är ett kungadöme med en gammal alaouitedynasti från 1600-talet. Kungen är reformvänlig. Han kan visa sig ute på stan, ibland inkognito, utan livvakt.
Landets befolkning är sunnimuslimer. Språken är arabiska och berberspråk. Berberna utgör 12 miljoner av landets totalt 30 mille.
Tyvärr har jag glömt bort nästa all arabiska jag en gång kunnat.
Franska talas dock allmänt i städerna. Marocko var ett fransk protektorat från 1912 fram till självständigheten 1956. Vid medelhavskusten i de spanska exklaverna Ceuta och Melilla går det också med spanska.
Den tidigare spanska kolonin Västsahara får man inte besöka. Ockuperades av Marocko 1975. 1991 slöts en vapenvila med befrielsefronten Polisario. FN har förespråkat en folkomröstning om Saharafolkens självständighet. Ännu har inget hänt.

Kanske kommer man hem som nybliven Riadägare?
Dela med andra:    

Kommentarer
Gullsing säger:
Det var kanske tur att ni var där innan revolutionerna startade. Intressant allt du berättade. Jag tror inte jag känner till någon, som vet mer om resmålen än du.

Gilla
Postat 2011-02-28 17:25  Anmäl
Myrran säger:
Oj, såg inte din blogg tidigare men nu när jag skriver det här är du redan nere i Marocko. Ska bli spännande att ta del av dina upplevelser som vanligt!
Maggan
Postat 2011-02-16 23:30  Anmäl
Mariana säger:
Önskar trevlig resa! Ska bli spännande att höra om din resa i Marocko.
Postat 2011-02-07 00:42  Anmäl
Tj säger:
Have fun!!!

Tobbe
Postat 2011-01-26 09:53  Anmäl
Ziesta säger:
Låter som en spännande resa! Essaouira är riktigt mysigt! Jag var dock bara där några timmar på en taxi-utflykt från Agadir. Bra val att övernatta! :-)
Postat 2011-01-25 22:26  Anmäl
Bengtar säger:
Go tur på dig!
Postat 2011-01-24 18:53  Anmäl
Switch säger:
Låter spännande! Trevlig resa!
Postat 2011-01-24 08:33  Anmäl
Gbenskar säger:
Mycket spännande och intressant resa låter det som. Som vanligt är du kunnig och ger dig utanför de vanliga turist-allfarvägarna. Trevlig resa önskar jag dig.
Postat 2011-01-23 23:25  Anmäl
Andree säger:
Önskar dig en fantastisk resa!
Postat 2011-01-23 21:52  Anmäl
Karinlorvik säger:
Ha en trevlig resa, låter mycket intressant. Jag var en gång på väg med buss från Agadir till Essaouira, men fick vända pga bortspolade vägar, så jag har inte sett denna lilla kustpärla.
Postat 2011-01-23 18:49  Anmäl

Sida:12Nästa
Skriv kommentar
Arkivet